blog januari februari 2016

In Norway.nl   

28 februari 2016


19 februari 2016, dat is de officiële datum geworden. De datum dat ik in mijn “nieuwe” optrekje ben getrokken. Achteraf bekeken ben ik nog best wel snel verhuist. De sleutel heb ik de maandag 15de gekregen en vrijdag de 19de was alles al zo’n beetje verhuist. De zaterdag erna heb ik gebruikt om het huurhuis helemaal uit te mesten en schoon te maken. Deze heb ik vandaag terug gegeven aan de eigenaar. De eigenaar en zijn vrouw wil ik trouwens ook nog even hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid. Hij heeft me hier goed op gang geholpen door me mee te nemen naar de huttenbouwerij op de Gråhorjo, ze hebben me uitgenodigd op kerstontbijt en ik mocht zijn aanhanger gebruiken bij het verhuizen. Erg vriendelijke mensen. Ook met mijn nieuwe buren hier zit het, denk ik, wel goed. Ik was vrijdag hier ingetrokken en zaterdag stonden ze al met een mooie orchidee op de stoep om mij welkom te heten in Utbjoa.


Alleen het verhuisbedrijf heeft bij mij geen bonuspunten gescoord. Ik had ze 20 januari al een mailtje gestuurd of ze 25 februari de meubels konden brengen. Een dag later kreeg ik een mailtje terug dat dat geen probleem was. Bellen ze ijskoud twee dagen van te voren op om te melden dat ze de 25ste geen vrachtwagen hebben!!!!!! Hallo, je hebt ruim een maand gehad om het transport te regelen. Ja, sorry, de vrachtwagen moet voor onderhoud naar de garage. Ze zouden nog proberen om wat te regelen maar zoals verwacht lukte dat niet. Nu moet ik tot woensdag wachten voordat de meubels komen. Mooi balen, want ik heb dit weekend vrij en dan had ik mooi de tijd om alles een beetje op de plek te zetten en te monteren want voor de Pasen moet alles een beetje netjes zijn want dan krijg ik bezoek uit Nederland.


Goed, ook dat zullen we wel weer overleven. Boos was ik wel. Gelukkig bevalt het huis goed. Afgelopen donderdag was het mooi rustig winterweer en kon ik al op het terras in de zon zitten. Het ziet er ook naar uit dat ik veel zon heb hier. Vanochtend stond om kwart over acht de zon al op de kamer en ik houd de zon nu al tot ongeveer drie uur ’s middags. Het ziet er dus goed uit voor mijn groentetuintje. Deze moet trouwens nog maar even wachten tot volgend jaar anders krijg ik wel heel veel werk in één keer. Eerst het huis maar eens leren kennen en wat opknappen. De verschillen in huis zijn wel groot. De badkamer hebben ze vorig jaar nog aangepakt. Deze heeft vloerverwarming en een luxe douchecabine terwijl als je in de kelder komt het nog één oude zooi is. Hier is volgen mij sinds de bouw niet veel gebeurd. Voorlopig heb ik hier werk genoeg. De foto hierboven laat het uitzicht zien vanuit het keukenraam.


Met het werk gaat het wel redelijk. Bij de bouwmarkt heb ik bijna geen extra uren meer omdat de dame die ziek was gelukkig weer beter is en weer aan het werk is. Bij de boeren heb ik redelijk uren. Gelukkig is het bijna voorjaar en dan komt er bij de boeren wat extra werk los. Ik heb wel heel afwisselend werk maar soms is dat ook wel erg vermoeiend. De ene dag sta je om zes uur ’s morgens al tussen de koeien en de volgende dag hoef je pas om twaalf uur ’s middags te beginnen bij de bouwmarkt. Af en toe weet ik niet meer welke dag het is en hoe laat ik de volgende dag moet beginnen.


Ja, en nu even deze tekst afmaken. Net even een eindje wezen wandelen en ik heb nog weer een poosje buiten in de zon gezeten. Je moet wel een warme jas aanhebben maar dan kun je er mooi zitten lezen met een kop koffie. Intussen heb ik maar allerlei kleine klusjes gedaan. Het slot op de terraspoort heb ik maar eens vervangen door een beter exemplaar. Aan dat slot liep ik me al te ergeren voordat ik het huis gekocht had. Verder heb ik links en rechts wat rolgordijnen opgehangen en flink aan het schoonmaken en stofzuigen geweest.

In de keuken heb ik een kastje veranderd. Ik vond het onpraktisch en niet mooi zo’n open kast waar je borden in kunt zetten.


In de tussen verdieping lagen nog enkele reserve kastdeurtjes en één daarvan paste precies in het kastje. Hiermee kon ik de ruimte opvullen tussen de twee plankjes met stokjes.Deze in twee gezaagd en nadat ik de stokken er uit had gehaald met de snoeischaar, konden die er mooi in. Moest nog wel even creatief zijn want nadat ik de stokje had verwijderd zag je allemaal lichte plekjes. Ik heb van alle stokjes de kop en kont afgezaagd en deze in de openingen vastgezet. Nu ziet het er wat beter uit. Als woensdag de verhuiswagen komt dan kunnen de rest van de kookboeken er ook mooi in.

De laatste foto heb ik gemaakt met mijn telefoon vanaf de kade bij de bouwmarkt. Dit schijnt de grootste boot ter wereld zijn die olieplatformen kan transporteren. Om te lossen zinkt de boot net zolang dat het platform gaat drijven en weg getrokken kan worden door sleepboten.


10 februari 2016


Nog 5 nachtjes slapen en dan is het zo ver. Dan krijg ik de sleutel van mijn huis. Ben zeer benieuwd hoe het er uit ziet zonder dat er meubels in staan. Planning is ook om volgende week te gaan verhuizen. Ze melden droog weer en daar wil ik maar gebruik van maken om de spullen droog over te krijgen. Gelukkig heb ik meer te vertellen dan alleen dit. Ben de afgelopen tijd best wel druk geweest met werken en cursussen. Aangezien ik wat moeilijk nee kan zeggen als er gevraagd wordt of ik kan komen werken was twee weken geleden het resultaat een werk week van ruim 60 uur. Leuk met wat extra werk, maar dit was wel een beetje veel. Gelukkig was het vorige week wat rustiger.


Vorige week heb ik een soort van opleiding/cursus gehad in het sorteren van biggen.

De robotboer heeft ook vleesvarkens en afgelopen week kwam er een afdeling leeg. Deze heb ik keurig in twee dagen schoongespoten en nu kwamen er nieuwe biggen in. Ik kreeg opleiding van een aardige Deense dame die goed van de hoed en de rand wist. Aangezien ik opgegroeid ben met vleesvarkens wist ik veel wel maar ze kwam toch nog met nieuwe weetjes. Tevens werkte ze nauwkeurig en was niet tevreden voor alle biggen op grote gesorteerd waren. Dezelfde dag was er ’s avonds bij de slachterij, waar de robotboer varkens aan levert, een bijeenkomst/cursus over varkens. Hier ben ik samen met de eigenaar van mijn huurhuis heen geweest. Die heeft namelijk ook vleesvarkens. Weer een beetje bij geleerd.


En och, als je toch aan het cursussen bent kun je net zo goed even door doen. Als je hier in Noorwegen op een graafmachine, shovel of dumper wilt rijden dan moet je daar bepaalde papieren voor hebben. Dit begint met een theoriecursus en daarna moet je nog een praktijkexamen doen. De theorie cursus begon afgelopen donderdag avond en ging verder overdag op vrijdag, zaterdag en zondag. Ik moet zeggen dat de cursus me wel een hoop energie heeft gekost. Vooral als je een instructeur moet verstaan die erg snel Noors praat over dingen waar je nog niet veel van weet. Gelukkig hadden we zaterdagmiddag speelkwartier. Hier voor zijn we naar Etne gereden met de hele club en konden we bij een bedrijf een poosje spelen met een rupsgraafmachine en een shovel. Erg leuk om te doen al moet ik zeggen dat die shovel wel erg groot was. Zondagmiddag werd de cursus afgesloten met een examen. En ja, ik kon ’s avonds een blikje bier lostrekken. Geslaagd. Slechts 5 vragen fout van de 50 en dat was goed genoeg om te slagen. Nu moet ik zien dat ik 40 praktijk uren krijg en dan kan ik een praktijktest doen.


Ja, en voor mijn eventuele toekomstige machinisten bewijs moest ik een pasfoto hebben. En waar haal je die? Bij de juwelier natuurlijk. Daar moet je dan even op een krukje gaan zitten. Dan gaan ze met een camera in de hand voor je staat en schieten eenmaal. Het resultaat wordt keurig afgedrukt op een stuk fotopapier ter grote van een postkaart die vervolgens in een envelop verdwijnt. Het lossnijden van de acht foto moet je dan nog even thuis doen. Vond overigens het resultaat nog niet eens tegenvallen. Kan goed snijden.


Tussen alle nieuwtjes door ook nog een wat minder nieuwtje. Vorig jaar heb ik bij de bouwmarkt een poging gedaan om een oude stoel in de afvalcontainer te gooien. Helaas was ik niet zo handig bezig want ik kreeg een deel van de stoel in mijn gezicht. Nu dacht ik er vanaf te komen met een dikke lip en een snee in de lip. Helaas bleek bij de jaarlijkse tandcontrole dat de wortel van de rechter voortand is afgebroken. Hier voor moet ik naar een specialist in Haugesund die dit nader gaat bekijken. Wordt vervolgd.


Ik ben ook nog weer naar een bijeenkomst van de tuinclub geweest maar deze keer was het niet zo interessant. Ze hadden iemand uitgenodigd die over serres en tuinhuisjes zou vertellen. Helaas had hij zich niet voorbereid en had dus ook niet veel te vertellen. Hij vertelde wie hij was en voor welk bedrijf hij werkte, liet een video zien van serres die ze verkopen en dat was het wel zo’n beetje. Op zich was het onderwerp nog wel interessant maar dan moeten ze wel met een fatsoenlijke presentatie komen.


Over de televisie heb ik op dit moment geen klagen. Canal Digital heeft een knallende ruzie met degene die de Discovery en Eurosport kanalen levert in Noorwegen. De één wil meer geld en de ander wil niet meer betalen. Gevolg is dat alle Discovery en Eurosport kanalen plus nog een serie kanalen op zwart zijn gegaan. Om dat te compenseren kreeg ik van Canal Digital gratis het familiepakket, min de eerder genoemde kanalen, voor zolang de ruzie duurt. Heb ik ineens een hele zooi kanalen erbij. Na twee avondjes zappen was de conclusie echter dat er niet veel bijzonders tussen zat. Alleen de muziek zenders zijn nog enigszins interessant. Behalve dan MTV. Dit staat voor muziek televisie maar ik heb er nog geen muziekvideo op gezien.

Wel dat was het wel zo’n beetje voor deze keer. De bovenste foto’s die voorbij glijden laten het vogelvoeder apparaat zien dat bij mij aan het raam hangt. Deze heb ik op Texel gekocht. Er leuk om te zien hoe de vogeltjes steeds weer langskomen. De andere foto serie heb ik afgelopen week gemaakt tijdens een korte wandeling hier in de buurt.
17 Januari 2016


Koud hé, ja dat kun je hier wel zeggen. Toen ik vanmorgen na de melksessie naar huis reed gaf de auto aan dat het buiten de auto min 17 was. Mooi fris dus. Tevens heeft het hier gesneeuwd en is er in totaal denk ik zo’n 20 centimeter gevallen. Oftewel, de winter is gearriveerd. Gelukkig is het windstil met een zonnetje erbij dus op zich wel aangenaam.


Het is nu zondagmiddag en ik dacht laat ik eens beginnen met een update. Ik denk niet dat ik hem vandaag op het internet krijg maar dan lukt het vast maandag of dinsdag wel.

Ik heb dus vanmorgen koeien gemolken en gevoerd. Ik heb nog een boer gevonden die wel een melker kon gebruiken. Deze boer woont ook hier in de buurt en hij melkt de koeien nog gewoon lekker ouderwets op de grupstal. Hij heeft het echter wel zo voor elkaar dat het werk je niet echt aan de botten komt. Ook heeft hij alleen koeien en het bijbehorende jongvee. Dus geen schapen erbij zoals veel boeren hier hebben. Dat betekend voor mij weer een beetje extra inkomen en hij kan af en toe een weekend uitslapen. Iedereen tevreden.


Afgelopen donderdag was voor mij weer een belangrijke dag. Dat was de dag dat ik naar Haugesund moest om het definitieve koopcontract te ondertekenen. Vond het geheel wel een wat onpersoonlijk gedoe. Het was niet gelukt om een afspraak te maken samen met de verkopende partij dus ik zat alleen met de makelaar. Althans dat was de bedoeling maar de makelaar had allerlei afspraken door elkaar gehaald en was er dus niet.

Gelukkig wist zijn assistente van de hoed en de rand en kon het feest nog door gaan. Die heeft opgelezen wat ze moest oplezen, gekopieerd wat ze moet kopiëren, gecontroleerd wat ze moest controleren en toen was het bedankt, succes en tot ziens. Een kopje koffie kon er nog niet af.

Maar goed het is een officiële makelaar en zover mijn kennis strekt klopt alles.

Maandag morgen heb ik een afspraak bij de bank staan zodat we de hypotheek kunnen afsluiten en ondertekenen. Daarna moet ik helaas nog een maand wachten voordat ik de sleutel krijg.

Sinds ik er weer ben van mijn vakantie in Nederland heb ik al zin om weer een keer naar het topje van de Gråhorjo te gaan om te kijken hoe de wandelhut er bij staat. Helaas was het door het vele slechte weer er nog niet van gekomen. Nu is het mooi winterweer en een poosje terug heb ik de wandelschoenen aangetrokken en ben naar boven gelopen. Wel met veel kleren aan, want het was dik onder nul en er stond een stevige oosten wind. Gelukkig scheen de zon volop en kon ik naar boven toe zelfs de handschoenen en muts nog uit en af doen. Ook het uitzicht vanaf de top was weer top. Altijd mooi die vergezichten met fjorden en bergen. De sneeuw maakte het allemaal nog wat mooier. Ik had gepland om in de hut een kop koffie te gaan drinken maar de thermometer in de hut gaf min vijf aan. Dit vond ik toch wat te fris dus ik ben gelijk begonnen aan de terug weg. Dit was ook mooi op tijd want de zon begon achter de horizon te zakken en dat kon je aan de temperatuur goed merken. Die zakte net zo snel als de zon. Al met al wel een mooie wandeling. Heerlijk rustig ook, geen mens gezien.


Wel verder heb ik op dit moment niet zo veel te melden. Alles rommelt zo’n beetje door. Ik zit, mede door ziekte bij de bouwmarkt, redelijk in het werk. Probeer door één keer in de week hard te lopen mijn conditie een beetje op peil te houden en probeer tussen alles door zoveel mogelijk te genieten van het mooie weer en uitzichten buiten.


Nu nog wat foto’s bij de update zoeken en dan lukt het misschien nog om vandaag het hele spul op het wereld wijde web te zetten.