blog maart april 2016

30 april 2016


Lente, ja dat zou leuk zijn. Helaas schiet het ook hier niet erg op met de lente. Het koufront dat met koningsdag over Nederland lag was hier al een paar dagen eerder langs gekomen. Met het zelfde resultaat. Min graden, sneeuw, hagel en een gure wind. Gelukkig doet het weer op dit moment wat vriendelijker aan. Veel zon, weinig wind en, zeker als de zon schijnt, redelijke temperaturen. Vandaag, woensdag, heb ik maar een dagje vrij genomen. Mijn motor stond nog steeds in de winterstalling in Haugesund en dat stond mij niet meer zo aan. Ik heb een grote garage en daar kan die ook mooi binnen staan. Vanmorgen dus de bus van tien voor tien van Utbjoa naar Isvik genomen en vandaar uit verder naar Haugesund. Ik ben niet zo’n liefhebber van openbaar vervoer maar dit was toch wel aardig goed voor elkaar. De twee bussen sloten mooi op elkaar aan en in de bus hing een scherm zodat je kon zien waar je was en je wist wanneer je op het stopknopje moest drukken. Ook de prijs viel erg mee. Slechts 33 kronen. Jammer dat die bus maar één keer in de week gaat en je haast niet meer terug komt.


Bij de motorzaak moest ik nog wel een poosje wachten voordat ik de motor mee kon nemen. Al een hele poos loopt de voorband langzaam leeg. Zelfs nadat ze er vorig jaar een nieuwe buiten en binnenband op hebben gelegd. Voor ze de motor in de winterstalling ging hebben ze er weer een nieuwe binnenband opgelegd maar vandaag was weer alle lucht uit de band. Ze hebben de binnenband in een bak met water gelegd om te kijken waar het gaatje zat maar konden niets vinden. Nu hebben ze er een nieuwe velgband en weer een nieuwe binnenband opgelegd en is het hopen dat het nu goed gaat. Het was in ieder geval fijn om weer een eindje te kunnen rijden en hopelijk kan ik dit jaar wat meer kilometers maken.


Als je een huis koopt zijn er veel dingen die je voor het eerst doet, binnen en buiten. Ondanks dat het niet er wil lukken met de lente moest toch het gazon gemaaid worden. Dit klink niet zo heel spannend maar inspannend is het hier wel. Het gazon naast het huis heeft een hellingshoek, van naar ik schat, zo’n 30 graden. En dan wordt gras maaien fitness. Zelfs met een aandrijving op de achterwielen van de gazonmaaier zweet je je nog te pletter om dat ding naar boven te krijgen. Naar beneden gaat wat makkelijker, tenminste al je je snelheid onder controle kunt houden. Na wat nadenken leek het me wel handig om dwars op de helling heen en weer te gaan. Maar zweten blijft het. Toch maar eens een gazonmaaier kopen met vierwiel aandrijving.


En toen was het alweer donderdag avond. Ik wou nog wat schijven over verschillen tussen Noorwegen en Nederland maar ik zie dat deze update al weer aardig richting A4 gaat dus dat bewaar ik voor de volgende keer.

Ik heb al eens geschreven dat het hier af en toe best wel bedrijvig is. Twee weken geleden was het hier aan de kade aardig druk. De buurman wil in de toekomst beginnen met het kweken van vis voor de zalm productie. Geen zalm, maar visjes die zalmluizen eten. Een probleem hier bij het kweken van zalm is luis. Voor een tijdje terug werden die bestreden met allerlei antibiotica en andere medicijnen maar daar kwam aardig weerstand tegen. Nu kweken ze speciale visjes die de luizen van de zalm eten. Dit schijnt aardig goed te gaan. Hij moet nog van alles bouwen in het oude pakhuis en daarom kwam er een grote boot langs met wat materialen die hij nodig had. Nadat de boot er lag, kwam natuurlijk ook de veerboot aanvaren en was het even veel gemanoeuvreer zo vlak voor mijn huis. Niet zo super spannend maar wel erg leuk om te zien. De foto’s zijn allemaal genomen van uit mijn woonkamer.


Als laatste doe ik er nog een foto bij van mijn huis. Ik zag dat in nog nauwelijks foto’s van mijn optrekje op de site heb gezet. Deze foto is genomen vanaf de kade. Dan kun je goed zien dan het ramen wassen geen eenvoudige klus is.

En toen was het alweer zaterdagavond. Nog even de update op de site zetten en dan vroeg naar bed. Ben al enkele dagen niet al te fit en wil me volgende week liever niet gelijk ziek melden bij mijn nieuwe werkgever.


15 april 2016


Zo, en nu maar een wat meer serieuze update. Na alle onzin van de vorige keer nu weer terug naar het nieuws van alle dag.

 

Het belangrijkste nieuws is deze keer dat ik er een baantje bij heb gevonden. Ik heb een 60 procent baan bij een groothandel in handschoenen gekregen. Het bedrijf zit in Bjoa dus ik hoef niet ver te rijden. In uitgangspunt is het een baan voor één jaar. Ze hadden iemand die graag wou proberen hoe het is om vrachtwagen chauffeur te zijn en die heeft van het bedrijf één jaar onbetaald vrij gekregen zodat hij dat uit kan uitzoeken. Komt hij niet weer dan kan ik er misschien een vaste baan krijgen. Komt hij wel weer dan is het afhankelijk van de verkoop of er nog een vaste baan uitrolt.


Reden dat het een 60 procent baan is geworden is dat ik mijn baan bij de bouwmarkt niet op wou geven. Ook wil ik proberen een beetje actief te blijven bij de boeren. Het is, zoals al geschreven, een baan voor één jaar met het risico dat ik met één jaar weer op straat sta. Geef ik de baan bij de bouwmarkt en bij de boeren op dan kan het gebeuren dat ik na één jaar helemaal zonder werk zit. En dat was nou net niet de bedoeling. Ik ben nu wel blij dat ik vanaf volgende maand niet meer steeds hoef af te wachten hoeveel werk en inkomen ik krijg. Tevens hoop ik dat er nu wat meer rust en regelmaat in mijn leven komt. Erg leuk dat afwisselende werk met verschillende arbeidstijden, maar het is soms ook erg vermoeiend.

 

Het werk zelf is magazijn werk. Controleren, sorteren en op de plek leggen van inkomende handschoenen en het verzamelen en verpakken van bestellingen. Ze schijnen iets van 2000 verschillende handschoenen te hebben. Ben benieuwd hoe het werk gaat bevallen.


Ja, en toen was zondag 10 april de grote dag. De dag van de officiële opening van de wandelhut boven op de Gråhorgjo. De hut waar ik en vele anderen verleden jaar zo druk mee zijn geweest. In totaal hebben er zo tussen de 40 en 50 verschillende mensen meegeholpen. De hutten commissie had precies de goede dag uitgekozen. Bijna strak blauwe lucht, zo goed als geen wind en een heerlijke wandeltemperatuur. Veel mensen vonden het goed wandelweer want er werd geschat dat er ruim honderd personen waren bij de opening. Gezien de plek een zeer goede opkomst. Na de officiële opening, het doorzagen van een panlat, was er voor iedereen een broodje worst, koffie en een chocoladereep. Vond het zelf een erg gezellig feestje, veel bekende gezichten en met veel mensen weer bij kunnen praten. Nu wil ik er nog een keer overnachten. De slaapzak en wat eten in de grote rugzak en een nachtje door brengen op bijna 700 meter.


Ik zit nu te typen in de eetkamer en als ik zo om me heen kijk kan ik me het haast niet voorstellen dat ik hier nog maar twee maand woon. Het voelt alsof ik hier al heel lang woon. Zoals het er nu voor staat ben ik zeer tevreden met de grootste aankoop in mijn leven. Het is hier aan de ene kant heerlijk rustig terwijl het aan de ander kant ook best wel levendig is. Er gebeurd best wel veel zonder dat het storend is. Ook het uitzicht draagt natuurlijk bij aan het woon plezier.


Tussen door ben ik de afgelopen tijd ook nog twee keer naar Haugesund geweest. Een keer voor een kleine operatie aan mijn ene voortand. Ze hebben de wortel blootgelegd en de ontsteking verwijderd. De ruimte die daar door ontstond hebben ze opgevuld met één of ander goedje, waarna ze de boel met drie hechtingen weer hebben dicht gemaakt. De andere keer was om de hechtingen weer te verwijderen. Na de zomer moet ik er weer heen voor controle dan gaan ze kijken of de ontsteking weg is gebleven. Is dit het geval dan ben ik klaar. Is dit niet het geval dan moet er als nog een implantaat in.


Zo, en nu eerst even deze update afmaken. Ik ben afgelopen dinsdag al begonnen met schrijven maar door allerlei drukte schoot het niet erg op. Ik schreef aan het begin van deze update dat ik op dit moment erg afwisselend werk heb en zal nu de afgelopen week even beschrijven.

Afgelopen weekend heb ik gemolken op de grupstal. Tussen door was ik vrij.

Maandag heb ik gewerkt in de bouwmarkt tot zeven uur ’s avonds en heb ik daarna nog de stal gedaan bij de robotboer.


Dinsdag heb ik ’s morgens en ’s avonds de stal gedaan bij de robotboer en tussen door heb ik gewerkt in de bouwmarkt. Deze keer was ik ’s avonds erg laat klaar omdat er een koe gekalfd had. Deze moet je dan helpen in de robot en het kalf moet natuurlijk biestemelk hebben.

 

Woensdag heb ik de hele dag bij de robotboer gewerkt. Er had nog een koe gekalfd en ook die moest ik helpen in de robot. Dit nam aardig tijd in beslag want het uier had een dusdanige vorm dat de robot er veel moeite mee had. Ook de koe van de vorige dag was nog hulp nodig in de robot. Verder heb ik de stal wat schoon gemaakt en ronde balen opgehaald met de trekker.


Donderdag heb ik eerst geholpen met het laden van slachtvarkens bij de robotboer en na die tijd ben ik met de trekker, hout versnipper en motorzaag het bos in gegaan. Mensen hadden ergens een vakantie hut gebouwd en die wilden uitzicht naar zee hebben. De robotboer kreeg het verzoek of hij die bomen en struiken niet weg kon halen. Dat wilde hij wel doen en toen mocht ik het klusje klaren. Hier heb ik nog wel enkele dagen werk.


Vrijdag, vandaag dus, heb ik alleen in de bouwmarkt gewerkt. Dit doe ik morgen ook nog een keer waarna ik ’s zondags vrij ben. Lekker uitslapen.30 maart 2016


Het stond eigenlijk niet op de planning om nu alweer een update op de site te zetten maar soms heb je niet alles zelf in de hand. Zo zijn er mensen uit een dorpje in Overijssel die het nodig vonden dat ik aan de grote klok ging hangen dat dat dat ik abraham een jaartje ouder ben geworden. Ik moest een puzzelstuk oplossen en als dat gelukt was moest ik daar van als bewijs een foto op mijn site zetten.

Dit zodat de hele wereld kan zien dat ik XX jaar ben geworden. Aangezien het boterkoeken pakket en de flesjes bier er wel erg lekker uitzien heb ik hun opdracht uitgevoerd en het bewijs staat op de foto hier naast.

Ondanks hun opdracht wil ik de verstuurders van het pakket wel hartelijk bedanken voor al dat lekkers. Ook het verjaardag pakket van de familie is goed overgekomen en ook die worden hartelijk bedankt voor alle gaven. Alles was zeer welkom.Verder heb ik een zeer gezellig Pasen gehad. Enkelen in de familie wilde graag mijn nieuwe hutje en woonomgeving zien. Ik had de Pasen vrij gehouden en dat gaf mij de gelegenheid ze een rondleiding te geven in mijn hutje en omgeving. Tevens hebben we een langere auto rit gemaakt richting de Hardanger. Eerst met de ferry die hier voor mijn huis aanlegt naar Sydnes en van daar uit zijn we langzaam naar Rosendal gereden. Hier hebben we rond gewandeld in het park bij de Baroniet. De elf kilometer lange naar Odda was een beetje saai maar de koffie met wafel in Odda vergoede dat. Ook de vele watervallen onderweg waren het bekijken waard. Ook over het weer hadden we het Paas weekend niet te klagen. De voorspellingen kwamen niet uit en hadden we overdag over het algemeen droog en vrij zonnig weer.


Aangezien ik nog een hele hoop werk heb liggen hou ik deze update een beetje kort. Aangezien er toch al niet al te veel zinnigs in deze update staat doe ik nog maar even door. Ik was een beetje laat met het melden van de verhuizing bij Canal digital. Het gevolg daar van was dat ik een poos geen televisie kon kijken. Gelukkig kun je op uitzending gemist en YouTube allerlei filmpjes bekijken. Vooral You Tube is leuk als je oude muziekclips wilt zien. Je zoekt er één op die je leuk vindt, zet You Tube op automatisch afspelen en er komen allerlei leuke oude clips voorbij waarvan je denkt, oja, die ken ik ook nog. Hier onder nog een link van eentje met een groot onzin gehalte. Het gaat over de beroemde drie biggetjes en de GROTE BOZE wolf. De biggetjes komen wel zwaar in de problemen maar ik zal het maar vertellen, het heeft een happy end. Het is niemand minder dan Rambo die de biggetjes komt helpen. Ook het moraal van het verhaal die op het eind verschijnt, is wel toepasselijk. Ik wens je veel kijk en luister plezier.
22 maart 2016


Ja, en zo schiet ook de maand maart al weer mooi op. Zag dat het alweer een mooi poosje geleden is dat ik wat nieuws op de site heb gezet. Hoogste tijd om eens een update van de stand van zaken te doen.

Kan nu in ieder geval melden dat de meubels gearriveerd zijn. 2 maart stond de vrachtwagen hier op de oprit. Deze keer zoals was afgesproken. Het lossen ging vrij vlot. Het meeste kon ik zelf in ontvangst nemen bij de voordeur en gelijk op de goede plek neer zetten. De zware spullen hebben de verhuizers op de plek gezet. De puinhoop in enkele kamers leek, nadat de verhuizers weer weg waren, bijna onoverkomelijk. Wat kan een mens een boel spullen verzamelen en mee verhuizen.Omdat ik een week achter lag op mijn schema ben ik gelijk flink aan het werk gegaan. Tussen het koeien melken door heb ik in enkele dagen alles uitgezocht en op de plek gezet. Daarna was het in hoog tempo de logeerkamers in orde maken. Ook met de rest van de meubels was het even flink passen en meten. Ik had bedacht om een eettafel in de kamer te zetten. De kamer is echter vierkant en dan valt het tegen om daar een televisiehoek en een eethoek in te maken. Het resultaat is dan ook geen eettafel in de kamer. Ik had nog een eettafel overgenomen van de vorige bewoners en die moest dus toch maar het veld ruimen.

Ja, en waar begin je dan.
Ook de overloop moest er aan geloven.
Veel onderdelen om uit te zoeken.

Maar goed, om een lang verhaal kort te maken. Alles staat op de plek. Het oogt allemaal nog wel wat ongezellig omdat er nog niets aan de muren hangt en er nog geen kleine dingetjes in staan. Verder had ik nog A4tje vol met allemaal kleine klusjes die nog moesten gebeuren. Dit varieerde van een plankje in een keukenkast maken, kapstokken aan de muur schroeven, een klemmende deur gangbaar maken tot een koffiefilter houder aan de muur schroeven. En natuurlijk niet vergeten, tussen door heb ik twee kasten gemonteerd in de kelder en daar alle gereedschap zo’n beetje ingelegd.


Ook kan ik nu weer tv kijken. Ik had mijn verhuizing veel te laat aangemeld bij Canal digital en daar door moest ik het bijna een maand zonder tv doen. Nu had ik toch weinig tijd van kijken door alle drukte van het verhuizen en de vele late arbeidsuren dus gemist heb ik de tv niet. Afgelopen donderdag hebben ze hier de schotelantenne weer opgehangen en kon ik weer voor de buis gaan hangen. Dit was echter een grote teleurstelling. Ik volg altijd een beetje de serie NCIS. Dus ik dacht na een maand zonder tv zie ik zeker alleen maar afleveringen die ik nog niet eerder heb gezien. Nee hoor, vergeet het maar. De eerste avond dat ik NCIS kon kijken kreeg ik een aflevering voor geschoteld die ik al twee keer eerder had gezien. Nee, je mist niets als je geen tv kunt kijken.


Verder kan ik over het algemeen zeggen dat het huis tot nu toe goed bevalt. Er zijn nog geen rare lijken uit de kast gekomen en alles werkt naar behoren. Verder is het hier heerlijk rustig. Afgelopen week donderdag had ik zomaar een hele dag vrij. De eerste van deze maand. En ik had geluk, het was prachtig weer. Ik heb dan ook enkele uren op het terras door gebracht. Heerlijk in het zonnetje met een bakkie koffie en een krantje.


Na de Pasen moet ik nog weer naar de tandarts in Haugesund. Hier ben ik een poosje geleden ook al heen geweest in verband met mijn zere voortand. Deze tandarts wist te vertellen dat de oorzaak niet de stoel was die ik in mijn gezicht had gehad maar een ontsteking die er volgens hem al ongeveer twee jaar zit. Deze heeft een gedeelte van mijn tandwortel weg gevreten. De tik van de stoel heeft waarschijnlijk alles een beetje in een stroom versnelling gebracht. Hij wil nu kijken hoe de wortel er uitziet. Ziet het er allemaal nog een beetje redelijk uit kan hij de ontsteking wegschrapen en alles schoonmaken en weer opvullen met een of ander materiaal. Dan ben ik klaar. Mocht het echter zijn dat de wortel te veel is aangetast dan moet ik naar een andere specialist voor het aanmeten van een implantaat. Volgens mij zetten ze dan zo’n schroef in je bot en daarop zetten ze dan weer de tand.

Wordt vervolgd.


Ik zie dat mijn update al weer bijna een A4tje lang is en dat vindt ik meestal genoeg. Ik heb nog wel meer te vertellen maar dat doe ik na de Pasen wel. Wat ik nog wel wil vertellen is dat ik morgen weer een feestje heb. Dat is namelijk de dag dat ik en mijn geliefde Honda Africa Twin 20 jaar samen zijn. Helaas staat de Africa Twin bij een motorzaak in de winterstalling dus we kunnen het niet samen vieren. Maar ik ga er zeker nog één op drinken. Op naar de volgende 20 jaar.


In Norway.nl