blog oktober november december 2017

In Norway.nl   

21 december 2017


Ja, nu zit ik al een kwartier tegen het scherm van de computer aan te kijken en probeer te bedenken hoe ik deze update zal openen. Maar er wil mij geen pakkende zin te binnen schieten.

Ik denk dat ik maar eens begin met een weer praatje.


Hier hebben we net zoals in Nederland een korte winterse periode gehad. Een dikke 5 centimeter sneeuw en temperaturen tot min acht. Heerlijk weer en een verademing na alle regen die we de laatste tijd weer gehad hebben.

Nadelen zijn er natuurlijk ook als je van dat winterse weer hebt. De chauffeur van een strooiauto kwam daar ook achter. Het was glad op de weg. Deze auto staat in de laatste bocht voor dat je bij mijn huis komt. Gelukkig viel de schade mee. De strooiauto kon zelf verder rijden en zover mij bekend is er niemand bij gewond geraakt.

Toen ik dit tafereel ’s morgens zag was de bergingsauto er ook al en die kon hem redelijk gemakkelijk weer op de weg trekken.

Helaas wat het winterse weer maar van korte duur. Op moment van schrijven regent het en is alle sneeuw alweer weg.


Ik heb nog wel een mooie wandeling in de sneeuw kunnen maken. Ben naar de Løklinuten gelopen. Een topje niet te ver hier vandaan. Het was wel zwaar lopen in de sneeuw. Hoe hoger ik kwam, hoe meer sneeuw er lag. Als ik even stil sta tijdens het wandelen dan valt mij altijd gelijk de enorme rust op die je dan voelt. De sneeuw dempt veel geluid en het is net of het nog stiller is dan gewoonlijk. Heerlijk.

Op de top lag een dikke 15 centimeter sneeuw en het waaide er stevig. Oftewel, het was er steenkoud. Nadat ik wat foto’s had genomen ben ik een eindje naar beneden gelopen totdat ik weer in het bos liep. Hier voelde je de wind niet en was het aangenaam wandelen.

Het topje van de LokklinutenVerder nog wat spannends gedaan? Wel spannend was het niet maar ik heb nog een keer een hele morgen in pannen met rijstepap staan roeren. Hé wat, ja dat. Elk jaar wordt er in Bjoa een kerstmarkt georganiseerd in de sporthal bij de school. Een tijd terug kreeg ik de vraag of ik wou helpen met het organiseren ervan. Och ja, waarom niet. Het stelde niet zo heel veel voor. De markt wordt al enkele jaren georganiseerd en ze hebben een standaard draaiboek klaar liggen. Het was de eventjes de puntjes op de i zetten en het was klaar.

Aangezien ik nog wat bij boeren werk werd mij gevraagd of ik ongeveer 40 liter melk kon lospeuteren bij één van de boeren. Dit was geen probleem.

Dus op de dag van de kerstmarkt ben ik om acht uur ’s morgens naar desbetreffende boer gereden en heb daar 40 liter melk opgehaald. Die ging in de keuken van de sporthal in grote pannen en nadat de melk bijna aan de kook was werd er speciale rijst bijgedaan. Deze dijt enorm uit en maakt van de melk een lekkere rijstepap. Maar er moet wel continu geroerd worden. Aangezien we door ziekte wat weinig mensen hadden heb ik mij maar nuttig gemaakt door de hele morgen in verschillende pannen te staan roeren om het aanbranden van de pap te voorkomen. Is op één pan na goed gelukt.


Als het op kerst aankomt, hebben de Noren veel meer tradities dan Nederlanders. Hier eten ze elk jaar met de kerst Pinnekjøt(gerookte en gebakken schaperibben), grillribbe(een flinke lap spek met zwoerd en veel vlees), kålrabi(koolraap, fijngemaakt en gekookt), mandel aardappels en veel mandarijnen. Om maar een paar dingen te noemen. O ’ja, en natuurlijk rijstepap.

Ik zeg altijd dat kerst in Noorwegen begint op 1 november. Dan komen de eerste kerstdrankjes en snoepjes in de winkel en worden veel waren voorzien van een kerstman of kerstboom. Op 1 december gaat overal de kerstverlichting aan en beginnen veel mensen al met het inkopen van alle eten en cadeautjes. De belangrijkste avond hier is de avond voor eerste kerstdag. Dan worden alle cadeautjes uitgepakt en vindt het belangrijkste diner plaats.

De andere twee dagen worden zo’n beetje ingevuld net zoals in Nederland. Uitgaan doen de Noren niet veel met de kerst. Kan ook haast niet want alles zit dicht. Dit jaar betekend dat dus dat de supermarkten gewoon drie dagen dicht zijn. Ik moet aankomende zaterdag nog werken in de supermarkt en dan wordt het waarschijnlijk erg druk.

Een poos geleden heb ik nog iemand gesproken en die had begin november een medewerker gesproken van een tuincentra. Die had weer gezegd dat half oktober de eerste mensen al naar kerstversiering hadden gevraagd en wat chagrijnig waren geworden toen ze hoorden dat dat nog niet in de winkel lag. Nog even en kerst begint direct na de zomervakantie.

Ik laat het allemaal een beetje aan mij voorbij gaan. Voor mij hoeft al die heisa niet zo nodig. Leuk dat kerstfeest maar het moet wel een beetje normaal blijven. Las net in de krant dat de Noren ongeveer 60 miljard kronen gebruiken rondom de kerst. Ongeveer 6 miljard Euro. Niet gek voor vijf miljoen Noren.


In mijn huis wordt nog steeds volop geklust. De slaapkamer waar ik mee bezig ben wil maar niet opschieten. Kan nog niet beslissen welke kleur ik wil gebruiken. Heb wat proefpotjes met verf gekocht maar ben er nog niet uit. Ik wil nog één potje kopen en dan moet ik de knoop maar eens door hakken. Anders wordt het wel een erg langdurige geschiedenis.


De deur links moet dus in het gat rechts.

Maar dat is niet meer het enige waar ik druk mee ben. Ik heb al lange tijd de wens om een trap te hebben van de woonetage naar de tussen etage. Met de planning hier van ben ik een poos geleden al begonnen. Ik heb een timmerman benaderd en die wou me er wel mee helpen. Hij helpt met het gereed maken van de plek waar de trap moet komen en dan komt er een speciaal trappenbouw bedrijf de boel opmeten. Die gaat dan de trap maken en monteren.

Maar voordat de trap er kan komen moet er eerst een deur verplaatst worden. De nieuwe trap komt onder de trap naar de bovenste verdieping. Op de tussen etage komt hij dan precies voor de deur van de garage naar de tussen etage. Dus die moet eerst een paar meter opgeschoven worden.

De timmerman heeft voor mij met een betonzaag de contouren van de nieuwe deur uitgezaagd en toen was het aan mij om de stenen er uit te beitelen. Ik moet zeggen het is allemaal goed gelukt maar ze hebben tijdens de bouw van het huis niet bezuinigd op cement. Het zat allemaal goed vast. Nu ben ik zover dat de opening een opening is, alle stenen vrij zijn gebeiteld van cementresten en de boel is aangeveegd. Nu is het wachten op de timmerman die dan de deur gaat verplaatsen en het dan de oude deuropening gaat dicht metselen.


Zoals het er nu voor staat wordt dit de laatste update voor het jaar 2017. Voor mij was het een jaar met weer veel uitdagingen en mocht ik ook weer veel leuke dingen mee maken. Over het algemeen kijk ik positief terug op het jaar. Leuke vakanties gehad, veel mooie wandelingen gemaakt, nog steeds blij met mijn huisje, lekker in pannen met rijstepap staan roeren en weer veel nieuwe mensen leren kennen.

Dieptepunt voor mij was wel dat er een einde kwam aan het werk bij de handschoenen groothandel. Ik had het erg naar mijn zin en had graag willen blijven. Helaas.

Het laatste wat ik nu nog wil doen is je:


leuke en gezellige kerstdagen

en een

prachtig 2018

toewensen.


Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.

28 november 2017


Het is alweer ruim drie weken sinds de laatste update dus de hoogste tijd om een weer op het toetsenbord te klimmen. Ja, vroeger klommen we altijd in de pen maar dat doen we tegenwoordig niet veel meer. Nu klimmen we op het toetsenbord. Hiervoor ga ik dan achter de computer zitten maar dat vindt ik ook al zo’n rare uitdrukking. Als ik achter de computer ga zitten dan kan ik het toetsenbord niet gebruiken en kan ik ook niet op het scherm kijken. Ik ga dus maar gewoon voor de computer zitten en typ een eind weg. Dit gaat op zich best wel snel omdat ik tien vingers blind typen systeem redelijk goed beheers. Helaas gaat het denken nogal eens sneller dan het typen met als gevolg allerlei rare onlogische zinnen. Die ik dan met de controle ook weer over het hoofd zie. Zoals je vast al wel eens gemerkt hebt.


Maar goed. Wat heb ik de laatste tijd zoal gedaan. Hier in Noorwegen niet zo veel. Mijn werk situatie hier is nog hetzelfde dan tijdens de vorige update. Ik heb in de slaapkamer die ik aan het opknappen ben de plinten langs vloer en plafon gemonteerd. Dit laatste had nog wel even wat voeten in de aarde omdat ik geprofileerde half ronde plafonplinten had en je dus goed moet nadenken hoe je de hoeken afzaagt. Moest even de hulp van google inroepen om dat voor elkaar te krijgen maar nu ziet het er wel redelijk uit. Ik heb hiervan geen foto’s van bijgevoegd want de plinten zie je haast niet op de foto.


Wat ik nog wel gedaan heb ik op vakantie gaan. Ik heb 14 dagen vrij genomen en daarvan heb ik er tien door gebracht in Nederland. De andere vier waren reisdagen.

Als eerste wil ik iedereen bedanken die mij weer blij heeft gemaakt met allerlei bladen en tijdschriften. Hiervoor hartelijk dank, ik stel dit erg op prijs.

Ook de mensen die weer gastvrij de deur voor mij hebben opengezet wil ik van harte bedanken. Altijd fijn om te merken dat je welkom bent. Ik heb weer genoten van alle bezoeken en bijpraat sessies.


En wat heb ik nog meer gedaan in Nederland? Als tijdens zo’n vakantie niet verder reis Europa in dan probeer ik altijd een deel van Nederland te bezoeken waar ik nog niet eerder ben geweest. Twee jaar geleden ben ik op Texel geweest en nu had ik Vlieland op mijn wensen lijstje gezet.

Dit houdt dus in dat ik jullie nu ga vervelen met een hele hoop foto’s van Vlieland.

Het is één van de kleinste wadden eilanden. Als ik het me goed herinner dan is de gemeente Vlieland ruim 300 vierkante kilometer groot. Hiervan is dan maar liefst 36 vierkante kilometer land. Je kunt dus, als je dat wilt, in één dag om het hele eiland heen lopen. Nee, ik heb dat niet gedaan.
De eerste dag ben ik begonnen met het een beetje verkennen van het eiland door middel van twee korte wandelingen.


Eentje rond de oost kant van het eiland en ééntje een beetje midden over het eiland.

Vond het heerlijk om weer eens langs het strand te wandelen. De foto’s zie je hiernaast.


De tweede dag ben in vanaf mijn huisje over het Noordzee strand naar het westen gelopen. Net zo lang tot je niet verder mocht. Op de westkant van het eiland ligt het militaire oefenterrein de Vliehors. Bij het waarschuwingsbord ben ik het eiland over gestoken en via de Waddenzee kant ben ik weer terug gelopen naar mijn huisje. Mooie lange wandeling met best wel afwisselend landschap.

En ja, de foto’s zie je hier onder.


De derde dag heb ik het rustig aan gedaan. Beetje rond gewandeld in Oost Vlieland, het enigste dorp op het eiland, en de omgeving daarvan. Het weer was nu ook minder en dat was een goede reden om een groot deel van de dag lezend in het huisje door te brengen. De kachel was een pellet kachel. Je gooit flink wat pellets in de voorraadbak van de kachel, je stelt de temperatuur in en je drukt op de startknop. De rest gaat vanzelf.

En ja, je raad het al. De foto’s staan hier onder.
Verder heb ik niet zo veel spannends gedaan in Nederland. De wandeling in de omgeving van Vilsteren was mooi maar niet spannend. Gelukkig was het droog weer in kwam zelfs de zon nog regelmatig even kijken. Voordeel van november en het wat matige weer is dat het overal erg rustig is. Zowel op Vlieland als bij Vilsteren.

Wel, het is al ruim tien uur in de avond. Dus nog snel even het hele spul op het WWW gooien en dan naar bed. Tot de volgende keer maar weer.
5 november 2017


Zo, het is zaterdagavond hier. Vandaag van acht tot kwart over twee gewerkt in de supermarkt, daarna nog even een eind gewandeld. Het avondeten heb ik al achter de kiezen en dat houdt in dat ik mooi op tijd klaar ben vanavond. Oftewel, kan ik mooi even een update schrijven.


Eerst maar een update over mijzelf. En dan over mijn werk waar ik al zo veel over heb geschreven. De eerste twee maand na het vertrek bij de handschoenengroothandel ben ik wel aardig goed door gekomen. Ik kon wat extra diensten draaien bij de supermarkt en kreeg nog een extra dag bij de bouwmarkt omdat alles wat in de winkel ligt geteld moest worden. Tel daar nog wat extra weekend uren bij de boeren op en ik heb de werkweken ongeveer vol gekregen. Maar het blijft spannend wat er in de toekomst nog aan extra werk loskomt. Ik ben wel druk aan het kijken naar meer of ander werk maar dat valt hier op dit moment niet mee. De economie in Noorwegen is wel aan de beterende hand, maar snel gaat het niet. Tevens ben ik niet de enige die werk zoekt.


Het enige wat ik wel moest doen is mijn leefpatroon aanpassen. Ik hield nog te veel vast aan de standaard drie keer eten per dag. Eigenlijk kwam ik tot de conclusie dat ik te weinig at. Schoof maaltijden voor me uit of had geen zin meer aan eten als ik ’s avonds laat weer kwam van het werk. Nu eet ik afhankelijk van mijn werktijden. Dus dan kan het gebeuren dat ik ’s middags om twee uur aan het warm eten zit of als dat beter past vier, vijf keer op de dag een kleine maaltijd neem. Omdat nieuw werk altijd veel nieuws met zich mee brengt en dus extra vermoeiend ben ik tevens wat langer gaan slapen. Merkte toch wel dat ik moe was van alle nieuwigheid en de onregelmatige uren. En ik kan vertellen dat de veranderingen goed zijn bevallen. Voel me een stuk beter dan een week of twee, drie geleden.


En wat heb ik nog meer gedaan. Wel de schuifdeur in de garage is klaar en het resultaat is naar tevredenheid. Hij loopt mooi licht en houdt de regen uit de garage. Tevens is het nu aangenamer vertoeven in de garage als het stevig waait. Ook de lamp met bewegingssensor die ik heb gemonteerd bevalt goed. Hij gaat aan als ik via de schuifdeur de garage in ga en als ik uit de auto stap. Erg handig als het donker is. Ik heb ook gelijk maar de brandhout opslag flink uitgebreid. Nu kan ik meer te drogen leggen in de garage want buiten droogt het niet zo hard met al die regen. In oktober heb ik hier ruim 350 millimeter regen gehad. En het regent hier nog steeds ongeveer elke dag.


Dat houdt ook in dat als je wat buiten wilt doen, je alles uit je handen moet laten vallen als het droog is buiten en dan gelijk met dat karwei buiten bezig gaat. Want het regent weer voordat je het weet. Ik had een keer geluk dat een dag droog weer viel samen met een vrije dag en dat gaf mij de mogelijkheid om een deel brandhout in tweeën te zagen en in de garage te leggen. Dit was tevens een mooie training want vanaf het gazon naar de garage gaat de weg een stukje omhoog. Lopend is geen probleem maar deze keer moest er een kruiwagen met brandhout mee. Ja, en dat was goede training. Ook mijn timing was goed want enkele uren nadat ik klaar was regende het weer. Ik denk dat ik nu wel ongeveer genoeg in de garage heb liggen voor de komende winter. En zo niet, buiten ligt nog genoeg.
En toen was het alweer zondagmorgen. Gisterenavond was er de hele avond NCIS op de tv en aangezien dit ongeveer de enige serie is die ik probeer te volgen heb ik daar prioriteit aan gegeven. Lekker met de houtkachel aan in de luie stoel met een biertje en een baal chips.


Verder nog wat gedaan? Ja, ben nog naar een concert van Vamp geweest. Je zult waarschijnlijk nog wel nooit gehoord hebben van deze Noorse band, maar hier zijn ze erg populair. De band is opgericht in 1990 en heeft al ruim 15 cd’s uitgegeven. Ik ga het niet voor elkaar krijgen om de muziekstijl te omschrijven maar een mooi concert was het wel.

Hieronder een video van hun nieuwste singel.Ook kwam ik er via de krant achter dat ze hier één keer in de twee weken een praatcafé organiseren. Dit staat open voor buitenlanders die beter Noors willen leren praten en voor Noren die ze daar wel mee willen helpen. Nou gaat het met mijn Noors wel goed maar het leek me een mooie gelegenheid om weer eens wat nieuwe mensen te leren kennen. Vond het een geslaagde actie van mijzelf dus de volgende keer ben ik weer van de partij. Het café wordt gehouden in de bibliotheek en daar is het mooi rustig zodat je goed met elkaar kunt praten.


Ja, en ook hier komt de winter eraan en dat betekend dat ik de winterbanden onder de auto moet leggen. Een karweitje waar ik niet erg naar uit kijk. Maar het moet wel gebeuren. Ik was deze keer blij met mijn grote garage, want je raad het al, het regende toen ik dat wou doen. Nu kon ik het mooi binnen doen. Ging ook mooi vlot dus dat is weer klaar.

Verder heb ik tussen de buiten door het terras schoon gespoten met de hogedruk spuit. Wou eerst alleen de kanten doen want die was wel erg vies maar kwam er al snel achter dat op het hele terras een vieze laag zat. Nadat ik klaar was zag het terras er een stuk beter uit. Het is van donkergroen naar beton grijs gegaan.


Ik zie dat ik al bijna twee A4tjes heb volgeschreven. Hoogste tijd om een eind te knopen aan deze update. Nog twee dingetjes.

Mijn opknapproject. De slaapkamer beneden. Hier gaat het langzaam vooruit. Ben eindelijk zover dat alles in de grondverf zit. Nu moet ik plinten monteren langs het plafon en de vloer. Daarna moet ik gaan bedenken wat voor kleur ik de slaapkamer ga geven. Wil eigenlijk geen standaard wit of beige of katoenwit of zoiets. Nog maar eens rustig over nadenken. Ik gebruik de slaapkamer zelf niet dus ik heb goed de tijd.


Nog even wat over Noorwegen.

DAB radio. Oftewel Digital Audio Broadcasting. Dit is hier dit jaar in de plaats gekomen voor het FM radio signaal. Dit betekend dat ik in de auto bijna geen radiozenders meer kan ontvangen omdat daar nog een FM radio inzit. Wil ik weer meer keuze in radiozenders hebben dan moet ik een DAB adapter installeren. Aangezien deze niet gratis zijn en ik de auto op de investeringslijst heb gezet, heb ik geen zin om hier nog geld in te stoppen. Het enigste wat ik in de auto nog kan ontvangen zijn twee lokale zenders die, zolang ik weet, nog vijf jaar via de FM uit blijven zenden.

In huis heb ik al wel een DAB radio staan en die bevalt wel goed. Je hebt keuze uit, geloof ik, iets van 40 zenders. Dat is heel wat meer dan de tien FM zenders die ik hiervoor had.


Wel dat was het weer voor deze keer. Hier onder als afsluiter nog een video van Vamp. Tot de volgende keer maar weer.20 oktober 2017


Af en toe zet je een update op de site waarvan je achteraf denkt, hmmm dat was niet zo’n hele goeie. De vorige was zo’n één. Hopelijk wordt deze wat beter. Ik heb in ieder geval weer voldoende foto’s. Ook heb ik ook weer genoeg gedaan om een flink stuk te kunnen schrijven.


Ik begin maar met de Bjoaspretten 2017. Diegene die me ook op facebook volgen weten al waar het over gaat. Voor diegene die dat niet doen even een korte uitleg.

In de gemeente hier hebben we negen dorpjes en buurtschappen. De gemeente geeft elk jaar een gidsje uit met een wandeling in elk dorp. Dit kan zijn naar een bergtop, een rondje rond een meer of gewoon een wandeling door het bos. Bij elke wandeling staat op de top of halve wege een brievenbus met daarin een boek waarin je je naam kunt schrijven. Tevens staat in elk boek een codewoord of letter. Door alle wandelingen te doen kun je alle codewoorden of letters vinden en zo een woord of zin maken. Deze stuur je dan naar de gemeente en je kunt dan een prijsje winnen. De gemeente doet dit om de mensen meer aan het bewegen te krijgen.

In Bjoa heeft de sportclub nu ook zoiets opgezet. Het zelfde idee maar dan met wandeling hier in Bjoa. Het heeft even geduurd maar ik heb alle negen wandelingen van de Bjoaspretten gedaan. Dat spretten kun je ongeveer vertalen in kwiek.

Hier onder één foto van elke wandeling en het spretten papier.


Kyrkjenuten 216meter
Lokkelinuten 391meter
Skrenuten 581meter
Bukkannibbo 558meter
Kjellesviknuten 575meter
Trollafjell 637meter
Basllia +/-228meter
Hovda 159meter
Gråhorgjo hut +/-650meter
Het formulier dat je invult en opstuurt.


De laatste wandeling was naar de hut op de Gråhorgjo en om te vieren dat het de laatste wandeling was heb ik hier de nacht door gebracht. Is het bij mij thuis al stil, als je daar boven op de berg slaapt is het nog stiller. Je hoort alleen de geluiden van de natuur. Zelfs de telefoon kan die rust niet verstoren want je hebt bij de hut geen dekking.
Natuurlijk heb ik meer gedaan dan alleen maar wandelen. Tussen door ben ik nog druk aan het klussen geweest in de garage. Daar zit achter in een opening zonder deur. Waait het uit het oosten dan waait het recht in de garage. Regent het daarbij ook nog, en dat doet het hier vaak, dan wordt het een natte bedoening in de garage. Ik heb daarom besloten om een schuifdeur voor die opening te maken. Hier voor moest ik eerst wat beton repareren boven de deur en het bestaande trapje moest wat aangepast worden. De ene kant van het plateau ligt in de opening en ik wil dat de schuifdeur voor het plateau langs loopt. Om dit te bereiken heb ik extra poten onder het plateau geschroefd en hem een stukje terug getrokken. In de kelder ben ik begonnen met het aan elkaar schroeven van een hoop planken wat dan uiteindelijk een deur moet worden. Het schiet dus mooi op.Daar tussen door heb ik de buren op bezoek gehad. Altijd gezellig om even bij te kletsen.

Ook heb ik me nog weer op wat vrijwilligers werk gestort. Deze keer was het een eenmalige actie. Een plaatselijke club, geen idee hoe ik die moet omschrijven, kom ik op terug, hield hun jaarlijkse bazaar en ze waren nog iemand nodig om te helpen met het verkopen van loten en voor het opruimen na de bazaar. Of ik nog zin had. Jawel, ik heb tijd en zin. Het was niet zo heel spannend maar wel leuk en gezellig. Er komen altijd wel mensen die je kent en ook in het bestuur zitten enkele mensen die ik ken. Tevens heb je wat te doen en dan gaat de tijd meestal wel snel voorbij.

Daartussen door heb ik de ander buren nog op bezoek gehad. Altijd gezellig om even bij te kletsen.


En daar tussen door heb ik nog ruzie zitten maken met een rat in de kelder. Tenminste volgens mij zat er een rat. Ik had in die ruimte mijn aardappels opgeslagen en daar zat wat aan te vreten. Gezien de keutels die ik vond moest dat wel een rat zijn. Ik had nog wat rattengif staan en voor de zekerheid had ik er ook maar een rattenval en twee muizenvallen neer gezet. De vallen waren niet interessant, het gif wel. Ik heb geen rat gezien maar het eten aan het gif hield op. Dat was kennelijk voor de muizen het teken om de ruimte over te nemen want hier heb ik er vier van gevangen. Nu is het al twee nachten rustig in de kelder dus ik ga er vanuit dat ik het probleem onder controle heb.


Daar tussen door heb ik de laatste groente uit de tuin binnen gehaald. Er stond nog boerenkool en die heb ik laatst in de diepvries gewerkt. Door alle regen was die mooi schoon en na een dag zonder regen ook mooi droog. Dit was dus snel gebeurd. Ik heb zes zakken vol in de diepvries gemaakt en elke zak is goed voor twee maaltijden. Zo kom ik de winter wel door.


Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.


3 oktober 2017


Tjonge, tjonge, wat een weer hebben we hier toch. Regen, regen en nog eens regen. Volgens mij heb ik al eerder geschreven over de verregende zomer maar ik kan nu ook gaan schrijven over een compleet verregende herfst. Was het afgelopen week nog behaaglijk herfst weer nu is het weer compleet omgeslagen. Ik kan vanaf zaterdagmiddag tot nu, dinsdagmorgen, in totaal 100 millimeter met regen noteren. Ze voorspellen voor komend weekend wel mooi weer maar dat moet ik eerst zien voordat ik het geloof.

Gelukkig is het hier nog niet zo erg als in andere delen van het land. Daar staan hele stukken land onder water omdat de rivieren al het water niet zo snel kunnen afvoeren. Ook zijn er overal in zuid Noorwegen wegen afgesloten als gevolg van aardverschuivingen of steen lawines.

 

De boeren hier waren wel erg blij met die paar dagen mooi weer. Konden ze nog net het restant van de tweede snede van het land halen en nog flink wat mest uitrijden. Door de vele regen hebben ze nu twee problemen. Het eerste probleem is dat ze erg krap zitten in het voer voor komende winter. Tweede probleem is dat ze niet zo veel mest hebben kunnen uitrijden en ze waarschijnlijk niet genoeg mestopslag hebben voor komende winter.


Zelfs mijn conditie heeft te lijden onder de vele regen. Normaal ga ik minstens één keer in de week een eind wandelen. Liefst naar een topje en dan zo snel mogelijk. Alleen heb ik niet veel zin om dat in de regen te doen. Tevens zijn de bospaden veranderd in modderpaden en moet je haast laarzen aan hebben om met droge voeten boven te komen.


Zit nu net een beetje uit het raam te kijken om te constateren dat het water in het fjord wel erg hoog staat. Het hutje aan de andere kant staat bijna met de fundering in het water. Of dit nu komt door de vele regen, springvloed, de harde wind van de laatste tijd of een combinatie daar van weet ik niet maar ik heb het water nog niet eerder zo hoog zien staan.


Dat was genoeg weer voor nu. Nu even over mijn werk. Dat rommelt onrustig door. Om het zo maar te zeggen. De arbeidstijden zijn erg onregelmatig. Afgelopen maand is het gelukt om de werkweek vol te krijgen. Dat lukte door wat extra diensten in de supermarkt en wat boerenwerk.

Voor komende maand is het afwachten hoeveel ik er bijkrijg. Tussen door ga ik een beetje rond met mijn CV en hou ik het internet in de gaten of er nog ergens een baantje komt wat mij wel wat lijkt.


Nog even wat over Noorwegen.

Ik wil jullie nog even voorstellen aan de familie Søppeldunk(afvalcontainer). Van links naar rechts staat daar eerst mama restafval, dan papa papier, vervolgens dochter GFT en als laatst zoonlief glas-blik. Zoonlief is extra actief want die heeft een haakje waar je de zak met plastic afval aan kunt hangen. Mama en dochter worden één keer in de twee weken geleegd terwijl pa en zoonlief één keer in de maand geleegd worden.

Zover mijn kennis strekt is dit geen standaard voor Noorwegen. Hoe ze het afval ophalen en hoeveel ze aan recyclen doen is per gemeente verschillend. Volgens iemand, die in een buurgemeente woont, gaat daar alles in één container en wordt alles naar Zweden getransporteerd om daar verbrand te worden.


Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.