blog september oktober 2015

In Norway.nl   

31 oktober 2015


Nee, helaas, deze keer geen foto’s bij de update. Ik ben de laatste tijd niet met de camera op pad geweest. Af en toe vond ik het wel jammer dat ik hem niet bij me had. Vooral die keren dat ik ’s morgens moest melken. Ik reed dan zo tegen zonsopgang naar de boer en als het fjord er dan windstil bij ligt in het ochtendlicht met alle bomen erom heen in herfstkleuren dan levert dat wel hele mooi vergezichten op. Voor vandaag, dinsdag, had ik een wandeling naar de hut op de Gråhorja gepland maar ik kreeg het verzoek van de robotboer of ik zijn ronde balen pers schoon kon spuiten. Tja, toen heb ik dat maar gedaan. Anders had ik nog wat foto’s van de hut bij de update kunnen doen. Ik heb nog wel wat foto’s op mijn mobiel staan maar daarvan is de kwaliteit zo slecht dat ik die niet op de site wil zetten.


En hoe gaat het nu verder met mijn werk. Nou, ik ben MSRA goedgekeurd. De test was negatief en dat was voor mij dus positief. Negatief was dan weer dat die boer stopt met de fokvarkens. Het bedrijf waar hij de zeugen van kreeg had te weinig zeugen en er worden in Noorwegen ook te veel biggen geproduceerd. Hij gaat nu alleen varkens afmesten en aangezien hij een automatisch voersysteem in de varkensstal heeft levert dit voor mij niet zoveel extra werk op. Aan de ene kant jammer en aan de andere kant vindt ik het niet zo erg. Ben nu een aantal malen in de varkensschuur geweest en het werken in zo’n stoffige omgeving vindt ik niet zo interessant. Tevens liggen koeien me beter.

Bij de bouwmarkt krijg ik een vast deeltijd contract van 27 procent. Niet veel, maar het is in ieder geval vast inkomen. Dit zal in de praktijk wel wat meer worden. Deze week werk ik vier dagen bij de bouwmarkt. Dit omdat een collega een paar dagen vakantie heeft genomen. Een andere reden dat ik wat meer uren krijg bij de bouwmarkt is wat minder leuk. Bij één van de dames is borstkanker geconstateerd en ze is voorlopig ziek gemeld. Verder gaat er in december nog iemand op vakantie en ook daar krijg ik wat dagen van. Tevens hebben nog enkele boeren laten weten wel interesse in mij te hebben. Dit is dan meestal wel weekend werk. Ach, zoals ik al vaker heb geschreven, het rommelt hier zo zo’n beetje door.


Verder ben ik me hier een beetje aan het voorbereiden op de winter. De motor heb ik vorige week naar de winterstalling in Haugesund gereden. Met de motor heen en met de bus weer terug. Dit laatste vond ik nog wel wat spannend. Vanuit Haugesund gaan er elke dag meerdere bussen naar Ølen. Maar van Ølen naar Bjoa gaat er maar één bus per dag. Gelukkig ging het goed en had in nog een redelijke vlotte terug reis. Wel jammer is dat ik nu volgend jaar maart nu niet samen met de motor ons twintig jaar samen zijn kan vieren. Ik ga er zeker een biertje extra op drinken. Tevens hoop ik dat ik nu volgend jaar eindelijk is wat meer op de motor kan rijden.

Ook liggen de winterbandjes al weer onder de auto. Deze heb ik er bijna twee maand eerder opgelegd dan vorig jaar. Toen was het begin december. Dit jaar was het begin oktober. Het voelde wel wat raar. De winterbanden onder de auto monteren onder een strak blauwe lucht en in de volle zon. Maar ondanks dat lagen ze er mooi op tijd onder want de temperaturen zakten de dagen erna al mooi richting vriespunt.


Natuurlijk moet ik het ook nog even over voetbal hebben. Doordat ik in de bouwmarkt werk hoef ik ’s morgens niet zo vroeg te beginnen en kan ik het ’s avonds wat later maken en kan ik het voetbal wat beter volgen. Ik heb het debacle van Nederland niet live gezien maar ik heb er hier nog wel wat vragen over gehad. Wat is er toch aan de hand met Nederland? Nederland niet naar de EK???? Gelukkig maakt Noorwegen nog steeds kans op een EK ticket. Hopelijk redden ze het dan heb ik nog een ploeg om aan te moedigen. De wedstrijd Molde tegen Ajax werd hier live uitgezonden en het gelijk spel werd bijna als een overwinning gevierd. Ik weet niet waarom maar Ajax staat hier nog steeds te boek als een Europese topclub. Nog even en het Noorse voetbal is beter dan het Nederlandse. Jammer dat Denemarken en Zweden tegen elkaar moeten in de play offs. Anders waren er misschien vier Scandinavische landen naar het EK gegaan.


Ja, en toen was het alweer vrijdag. Hoogste tijd om deze update af te schrijven. Gisteravond naar een bijeenkomst van de tuinclub geweest. Dit was wel grappig. Er waren ook bestuursleden van andere tuinclubs uit de buurt en de meeste daarvan kende ik nog van mijn periode in de Hjelmeland tuinclub. Tevens was het wel een interessante en gezellige bijeenkomst. Zeker voor herhaling vatbaar. Als ik wat regelmatiger in het werk zit lijkt het me zeker weer leuk om in het bestuur van de club te gaan zitten. Als laatste wil nog even vertellen dat ik in twee loterijen mee doe. De melkkarton loterij en de statiegeld loterij. Hier in Noorwegen hoor je, als je melkkartonnen weggooit, zes kartonnen in de zevende te stoppen. Je schrijft dan op de buitenste je naam en telefoonnummer en gooit het pakketje in de oud papierbak. Af en toe trekken ze er dan zo’n pakketje er tussen uit. Mocht het de jouwe zijn dat kun je tussen de 10.000 en 100.000 kronen winnen. Bij de statiegeld loterij gooi je je flessen in zo’n statiegeldmachine net als in Nederland. Je kunt er dan voor kiezen om het statiegeld te innen of je drukt op de rode kruis knop. Het statiegeld gaat dan naar het rode kruis en ter plaatse doe je mee aan een loterij. Ook hier kun je een geldbedrag winnen. Tot nu heb ik nog niets gewonnen.

Wel dat was het voor deze keer. Ik wens je een goed weekend en het is niet verboden om af en toe eens een mailtje te sturen.8 oktober 2015


Zo, ik zal eens beginnen met het typen van een update voor mijn site. Het is nu dinsdagmorgen en ik weet niet of het vandaag gaat lukken om de update op het wereld wijde web te krijgen maar dat zien we vanavond wel. En hoe gaat het verder met mij hier. Och, wel goed. Het blijft moeilijk om de werkweek een beetje vol te krijgen. Het werk in de bouwmarkt blijft zo gemiddeld twee dagen in de week. Bij de weekendboer heb ik nu één weekendje gemolken en dat is verder wel goed gegaan en bevallen. Over twee weekendjes is deze weer aan de beurt.


Verder heb ik er nog een zelfstandig ondernemer in de agrarische sector, ja ook deze wordt wel boer genoemd, bij gevonden die wel werk voor mij had. Ben er wel blij mee want de laatste tijd had ik zoveel vrije tijd dat ik me begon te vervelen. Dit is wel een heel ander type boer dan mijn weekend boer. Deze heeft een ligboxenstal met een melkrobot. Dat is iets anders werken. Tot nu toe was ik er aan gewend om, als je in de stal komt, gelijk aan het werk te gaan. Melkmachine klaarzetten, koeien krachtvoer geven, vastzetten en alle koestandplaatsen schoonmaken. Als ik hier in de stal kom ga ik op sokkevoeten over de verwarmde vloer naar een kantoortje en slinger de computer aan. Dan is het kijken of er nog wat bijzonders aan de hand is. Je kunt het zo raar niet bedenken of de computer registreert het en je kunt het weer vinden in allerlei schema’s. Natuurlijk gewone dingen zoals hoeveel melk een koe geeft, dit kun je terug zoeken tot op kwartier niveau, en hoe vaak een koe gemolken is de laatste tijd. Maar ook of zij al haar krachtvoer heeft opgegeten, is ze bronstig is, of ze uierproblemen heeft, of ze snel moet kalven, of ze snel droog gezet moet worden enzovoort.

Daarna is het alles voeren. Kalveren melk geven en het jongvee moet je met de hand krachtvoer geven. Kuilvoer geven doe je niet met de vork maar met een klein shoveltje. Je rijdt de ronde balen naar binnen haalt het plastic en het net eraf en verdeelt alles met de shovel. Nog even alle ligboxen schoonmaken en de melkrobot controleren en schoonmaken en je bent al klaar. Tenminste, als er verder niets bijzonders is.

Ben benieuwd wat het worden gaat
Mjam, mjam
Zoek de wandelhut

Verder heeft deze zelfstandige ondernemer in de agrarische sector ook nog fokvarkens en slachtvarkens. De bedoeling is dat ik ook daar mee aan de slag ga maar ik moet nog even geduld hebben. Hij doet mee in een, en dit zal wel geen goed Nederlands woord zijn, zeugenring. Dit houdt in dat hij drachtige varkens krijgt die bij hem biggen. Als de biggen gespeend zijn gaan alle zeugen weer terug naar het hoofdbedrijf. De fokstal is dan leeg en kan schoon gemaakt worden. Daarna wordt het bedrijf weer vol gelegd met drachtige zeugen die dan weer biggen. Als deze zijn gespeend dan gaan de varkens weer naar het hoofdbedrijf enzovoort, enzovoort. Er zijn verschillende bedrijven die zeugen krijgen van dit hoofdbedrijf en deze boer is er erg beducht op dat hij geen ziektes in de stal krijgt die zich dan via het hoofdbedrijf kunnen verspreiden naar andere bedrijven. Nu is de MSRA bacterie hier veel in het nieuws. Laatst hebben ze nog ergens een heel varkensbedrijf ontruimd omdat ze daar de MSRA bacterie hadden gevonden. Om daarmee geen risico te nemen moet ik nu eerst getest worden op de MSRA bacterie. Heb ik die bij me dan kom ik de varkensstal niet in. De test heb ik afgelopen vrijdag genomen en nu is het afwachten op de uitslag. Hopelijk heb ik de bacterie niet onder de leden want dan krijg ik er waarschijnlijk weer wat uren bij. Duimen dus voor mij.


Wel wat heb ik verder hier nog zoal gedaan. Nou, niet zoveel. Met de huttenbouwerij is het zo’n beetje gebeurd. Er is nog wel wat werk maar dat is hoofdzakelijk werk voor ervaren timmermannen of vrouwen. Hoewel het weer best redelijk is, is het voor motorrijden toch al wel wat te fris. Wandelen en hardlopen probeer ik nog wel steeds een beetje te doen. Tussen door nog een beetje lekker eten koken en een taartje maken, beetje lezen, puzzelen, internetten en tv kijken. Verder heb ik nog een beetje tuinarbeid en doe ik nog een poging om wat kamerplanten te stekken.Wel, het is nu alweer donderdag. Vandaag helaas geen werk en ook voor de rest van de week ziet het sobertjes uit wat werk betreft. Afgelopen dinsdag ’s morgens en ’s avonds gewerkt bij de boer met melk robot. Dit is wel goed bevallen en zover mij bekend is ook alles goed gegaan. Hij heeft gezegd dat hij moest nadenken over hoe hij mij verder wou inplannen en hij zou bellen. Dus daar is nu het wachten op. Gelukkig heb ik volgende week wel volop werk.

Komend weekend en volgende week is er weer veel voetbal op de tv. Noorwegen doet het goed in de kwalificatie ronde. De laatste twee wedstrijden hebben ze gewonnen en ze staan er goed voor. Ben benieuwd hoe het gaat met Nederland. Hopelijk winnen ze beide wedstrijden en kunnen ze naar de eindstrijd.

Ik zie dat deze update al weer een A4tje lang is en dat lijkt me wel voldoende. Tot een volgende keer.

20 september 2015


Zo, de koetjes zijn gemolken en de varkentjes zijn gecontroleerd. Daarna heb ik thuis even koffie gedronken om daarna nog een klein uurtje te gaan hardlopen. Aangezien we hier mooi weer hebben heb ik een dik half uur op het terras met een kop thee zitten uitzweten. Even nog heerlijk in het zonnetje. Vanavond wachten de koetjes en varkentjes weer. Ja, ik ben weer begonnen als boerenknecht. Ik heb een zelfstandig ondernemer in de agrarische sector, ook wel boer genoemd, gevonden die wel een weekend knechtje kon gebruiken. Afgelopen donderdag morgen opleiding gehad en donderdagavond alleen gemolken. Het is niet de meest moderne stal. Slecht 18 koetjes staan er nu die ik moet melken. Verder is er op dit moment nog veel handarbeid. Dit zal wat minder worden als de krachtvoerautomaat en kuilvoer verdeler in bedrijf komen. De slachtvarkens liggen in een volledig geautomatiseerde stal. Hier is het controleren of alles in orde is en dan ben je er al klaar mee.


Verder rommelt het, wat werk betreft, een beetje door. Het werk in de bouwmarkt rommelt rustig door. De laatste twee weken redelijk veel werk gehad door dat er twee met vakantie waren. Ze zijn wel blij met eentje die kan werken na behoefte. Zelf vindt ik het nog steeds leuk werk en ik leer elke dag nog wel wat nieuws. Verder heb ik nog wat mensen gesproken die misschien nog wat werk voor me hadden. We zien wel of dat nog wat wordt. Thuis zitten en een beetje uitkering ontvangen is ook niet wat dus alles is welkom.


Waar ben ik verder nog druk met geweest. Nou, hier in de tuin staat een kruisbessen en een blauwe bessen stuik. Ondanks de slechte zomer hingen er veel bessen aan. Dus ben ik maar ijverig aan het plukken gegaan en heb in de loop van zo’n drie weken redelijk wat bessen in de diepvries en in glazen potten gewerkt. Gedeeltelijk heel, gedeeltelijk alleen gekookt en gedeeltelijk gekookt en gezeefd. Vooral de kruisbessen waren veel werk om die een beetje schoon te krijgen. Met de blauwe bessen was ik snel klaar. Dat waren er een stuk minder en die zijn allemaal heel de diepvries in gegaan. Dit wordt deze winter weer smullen. Erg lekker bij de yoghurt of de pudding.


Vorige week waren hier ook gemeente en provincie verkiezingen. Aangezien ik nu langer dan drie jaar in Noorwegen woon mocht ik hier ook aan mee doen. Hoewel ik het belangrijk vindt om van dit democratisch recht gebruik te maken heb ik het deze keer toch aan mij voorbij laten gaan. Als ik de krant open sla en ik lees hoe het er af en toe aan toe gaat in de wereld dan mogen we blij zijn dat we hier nog verkiezingen hebben die open en eerlijk zijn en waar je zonder risico naar toe kunt gaan. Nu ben ik net verhuist naar een nieuwe gemeente en heb me nog niet verdiept in de plaatselijke politiek. Ik had dan ook geen idee waar ik op moest stemmen. Dus deze keer maar niet.

Het stemmen gaat hier, zover ik het heb kunnen uitvogelen, anders dan in Nederland. Hier ga je naar het stembureau en pak je een stembiljet van de partij waar je op wilt stemmen. Op dit papier staan alle kandidaten van deze partij. Hiervan kun je er zo veel aankruisen als je zelf wilt. Mocht je ook nog een stem willen geven aan iemand van een andere partij dan kun je deze naam er handmatig bij opschrijven. Maximaal zes stuks. Daarna vouw je het biljet dubbel en doet het, net zoals in Nederland, in de stembus.


Ik wou in de kamer nog graag een tafeltje hebben bij mijn luie stoel waar ik de koffie, gebak en eventueel een biertje op kon zetten. Nou kun je zoiets vast wel kopen maar ik had alle materiaal om zo’n ding te maken hier liggen. Ik moest alleen wat kwasten en houtlijm kopen. En dan vindt ik het zelf in elkaar prutsen van zo’n tafeltje wel leuk werk. Nadeel hier is dat ik geen werkplaats heb en alles op de overloop en in een slaapkamer moest gebeuren. Ik ben wel zeer tevreden met het resultaat. Het past precies en neemt nauwelijks ruimte in. Ik heb nog een tegoedbon liggen van een tuincentrum. Hiermee kan ik mooi een klein plantje of zoiets kopen wat er op kan staan. Zal komende tijd eens proberen of ik een videootje kan schieten van de kamer.


Tja, wat heb ik verder nog gedaan. Met de hutten bouwerij ik het rustig op dit moment. De hut is bijna klaar en voor het laatste werk zijn ze vooral timmermannen of vrouwen nodig. Het is veertien dagen geleden dat ik er voor het laatst geweest ben en toen moesten er nog twee deuren, de houtkachel en de wc gemonteerd worden. Buiten was nog een gedeelte van het terras niet klaar. Daarna moet alles opgeruimd worden en wordt er een helikopter besteld die alle afval en gereedschap weer naar beneden transporteert. Tevens worden dan de keuken en bedden naar boven getransporteerd.

Als laatste kan ik nog vermelden dat het eindelijk gelukt is om de tent te testen. Twee weken geleden op zaterdag eerst bij de hut aan het werk geweest en bij thuis komst alle kampeerspullen in de auto gegooid en naar Kyrping camping gereden. Hier een nacht gestaan en geconstateerd dat de tent nog prima functioneerde. Ook het overige materiaal was nog in prima staat. Hopelijk kan ik nu volgend jaar wat meer gaan kamperen.

Wel dat was het weer voor deze keer. Nog even een bakkie thee en wat ontspannen en dan gaan we weer richting koetjes.Terug naar boven