blog september oktober 2016

23 oktober 2016


Het gaat niet hard, maar langzaam maar zeker kruipt de winter deze kant op. Je kunt merken dat het, ondanks het mooie weer, buiten steeds kouder wordt. Op de televisie wordt er steeds meer over winterweer en sneeuw gepraat. Tevens beginnen ze te waarschuwen dat het tijd wordt om de winterbanden onder de auto te monteren. Als je me nou vraagt van, wat vindt je niet leuk om te doen? Dan is het antwoord waarschijnlijk, banden wisselen.

Maar goed, het moet toch gebeuren en sinds gisteren rij ik op winterbanden. Ik heb dit vooral gedaan omdat het nu nog mooi weer is en ze komende week weer veel regen melden. Nu kon ik het mooi buiten doen. Ging nog wel aardig vlot. Nu wil ik deze winter een goede krik en betere sleutels kopen. Dan gaat het allemaal net wat makkelijker.


Verder heb ik niet zo heel veel spannends te melden deze keer. Dat ik veel werk is al geen nieuws meer. Dat schrijf ik bijna elke keer. Nieuwtje wat werk betreft is nog wel dat ik nu een vaste afspraak heb met een boer dat ik elke woensdagavond zijn stal doe. Nu heb ik 100 procent vast werk en alles wat ik daar buiten omheen doe is extra.


Verder heb ik de buitenlamp vervangen. Die zag er zo versleten uit dat ik hem zat was. Ben nog niet erg tevreden over het nieuwe model wat ik gekocht heb. Ziet er een beetje uit als een bouwlamp. Wel erg handig is de lamp die er binnen in zit. Ik heb er één gekocht met zo’n licht/donker sensor er in. Nu gaat de lamp automatisch aan als het donker wordt en gaat die net zo automatisch weer uit als het licht wordt.


Tevens heb ik nog tijd gehad om in de tussen etage een soort hoekje voor mijn bloemen en planten spullen te maken. De tafel en alle stellingen had ik nog en dat paste dus mooi. Nu kan ik hier mooi planten ompotten, stekken en zaaien. Alleen is nu bij mij ook de wens gekomen om binnen een trap te hebben van de woon etage naar de tussen etage. Nu moet ik steeds buiten om en dat is als het slecht weer is niet altijd plezierig.


Wat nog wel een klein beetje spannend was, was de overnachting in de hut op de Gråhorjo. Het stond al lang op mijn verlanglijstje om dit een keer te gaan doen. Nu zag ik vorige week donderdag ineens dat het volle maan was. Nu leek het me prachtig om Bjoa eens van boven af te zien in het maanlicht.

 

Vrijdagavond heb ik nog snel alle spullen bij elkaar gezocht en zaterdag na het werk in de bouwmarkt ben ik naar boven gewandeld. Dit ging niet zo heel snel. Er staat een houtkachel in de hut en er ligt ook brandhout. Ik vond het zonde om dat brandhout alleen voor mijzelf te gebruiken. Het moet tenslotte met een helikopter naar boven gevlogen worden en dat is niet zo heel goedkoop. Ik had dus nog snel een zak met brandhout briketten gekocht. Nu weegt zo’n zak tien kilo. Tel daar bij op alle andere spullen, eten, slaapzak, zaklantaarn enzovoort en toen woog mijn rugzak ineens 20 kilo. Dit was ik niet meer gewend.


Gelukkig ging het goed en kwam ik zonder problemen boven. Tevens had ik geluk. Er waren overdag enkele vrijwilligers bij de hut geweest om een afdak voor het brandhout te maken. Ze hadden de houtkachel aan gehad en toen ik bij de hut kwam was het er heerlijk warm.

Van het Bjoa bij maanlicht is niet veel terecht gekomen. Zoals werd voorspeld trok het zaterdagmiddag dicht en was er geen maan meer te zien. Ben nog wel drie keer op het topje geweest. Eén keer voor de zonsondergang, niet spectaculair, een keer om half tien ’s avonds en de volgende morgen om tien uur.

Vooral de tweede keer was erg leuk. Prachtig om daar in het donker boven op een berg te zitten en te kijken naar alle lichtjes. Dat waren er nog best wel veel. Hier onder wat foto’s van de overnachting. Kon helaas geen foto’s maken van Bjoa bij night. Het waaide te hard op de top en ik had geen statief bij me. Dit doen we de volgende keer.

Wel dat was het voor deze keer. Eindelijk weer eens een korte update.8 oktober 2016


Als ik nu ergens niet over kan klagen dan is het wel over het weer van de laatste tijd. Het is nu al ruim in oktober en we hebben hier fantastisch herfstweer. Overdag strak blauwe lucht met volop zon en ’s nachts koelt het flink af zodat je lekker kunt slapen. Afgelopen nacht kroop te temperatuur hier ook flink onder het vriespunt. Het gazon was in ieder geval mooi wit.


Ik zal deze keer eens in chronologische volgorde schrijven wat ik zoal de laatste tijd heb gedaan.

Uitzicht over Etne en omgeving.
het einddoel is in zicht.

Ik begin maar met de wandeling die ik eind september heb gedaan met de collega’s van de handschoenen groothandel. Hiermee ben ik naar het topje van de Hodlestadnuten gelopen in de gemeente Etne. We hadden even moeite om het begin van de wandeling te vinden want deze bleek niet gemarkeerd te zijn. Gelukkig kende één van de collega’s iemand die de wandeling ook gedaan had en na wat telefoontjes heen en weer vonden we het pad. Als dank voor de inspanning kregen we een prachtig uitzicht over het dorpje Etne en omgeving. Zie de foto’s hiernaast.

En omdat we nogal tijd verloren hadden met het zoeken naar het pad werden we ook nog getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Een foto daarvan staat op de startpagina van deze site.


Ook de motor heb ik nog weer een keer uit de garage gehaald. Deze keer voor een flinke lange rondrit. Het zal je wel niet veel zeggen maar de route ging via Sandeid, Vikedal, Ropeid, over de nieuwe brug naar Jelsa en verder naar Erdfjord. Daarna richting Hjelmeland maar ruim voor Hjelmeland richting Gullingen en verder naar Røldal. Vandaar uit naar Sauda en via Ropeid, Vikedal en Sandeid weer terug naar huis. In totaal ben ik zo’n zes en halve uur en 350 kilometer onderweg geweest. Dit is inclusief de koffiestop in Røldal. Wederom een prachtige rit die voor herhaling vatbaar is. Heb deze keer geen foto’s gemaakt. Wou gewoon eens een keer lekker rijden.


Tussen door ook nog flink aan het prutsen en knooien geweest met mijn internet verbinding. Deze viel altijd weg als het slecht weer was en daar ben ik een beetje zat van. Ik heb nu een andere besteld maar die is, zoals het er nu naar uitziet, al net zo slecht. De ene keer heb je een snelle verbinding en een uur later staat de computer maar wat te reutelen om de gegevens binnen te krijgen in een vooroorlogs tempo. Ik wissel een beetje tussen de twee die ik nu heb en ze vertonen beide het zelfde gedrag. De ene keer super snel en een tijdje later super traag. Op zich is het prutsen met zoiets wel leuk maar het kost ook ontzettend veel tijd. En ik heb nog zoveel te doen.


Gelukkig is het niet alleen maar werken wat ik hier doe. Ik vindt als je een poos heel veel gewerkt hebt dat je je zelf best mag belonen met een lang vrij weekend. Dit heb ik dus afgelopen week gedaan. Donderdag en vrijdag was ik heerlijk vrij en heb genoten van mijn vrije tijd.

Het gaf mij de mogelijkheid om eens flink tekeer te gaan in en om het huis. Ben dan ook zeer tevreden over de vooruit gang. De vijf inbouw kasten boven zitten nu voor de eerst keer in de grondverf. Morgenvroeg moet de tweede laag er op. Beneden heb ik voor de tweede keer de muur aangepleisterd. Dit is helaas nog niet zo’n succes. Het geheel is nog niet erg glad. Nog maar eens over nadenken.


Ook het gazon heb ik nog een keer gemaaid. Nu hoop ik dat dat de laatste keer was voor dit jaar want ik heb beide gazonmaaiers en de kantenmaaier schoongespoten met de hogedruk spuit en winterklaar gemaakt. En omdat ik de hogedruk spuit toch klaar had staan heb ik van een paar stukken asfalt en beton alle mos afgespoten. Ziet dat er ook weer wat netter uit. Binnen in huis eens flink aan het boenen en poetsen geweest. Dit was ook weer eens nodig.


Donderdagavond een gezellige avond van de boerenclub bezocht en vrijdagmorgen even bij een bedrijf langs hier in Utbjoa, en daar een kop koffie gedronken met de eigenaar. Tel daar bij op dat ik nog heerlijk buiten op mijn opgeruimde, nu erg kaal uitziende, terras in de zon heb gezeten dan kun je wel nagaan dat die twee dagen zo voorbij waren.


Maar het weekend was nog niet voorbij. Gisteren, zaterdag, heb ik de Preikestolen weer bezocht. Ik woon nu een stuk verder van deze toeristenmagneet af en veel van mijn collega’s bij de handschoenen groothandel hadden nog nooit op de Preikestolen gestaan. Mijn voorstel om dan eens gezamenlijk die kant op te gaan viel in goede aarde. Dusdanig zelfs dan de personeelsvereniging met geld op de proppen kwam om een bus te huren. Chauffeur waren we er niet bij nodig. Eén van mij collega’s had een bus rijbewijs en die wou wel rijden. Bleven de kosten een beetje binnen de perken.


Kan er eigenlijk wel kort over de zijn. Tel bij elkaar op, een 12 tal gezellige goedgemutste mensen, prachtig herfstweer met strakblauwe lucht en een warme zon, de mooie wandeling naar de top, de vrolijke andere wandelaars om je heen en natuurlijk het fantastische uitzicht vanaf de Preikestolen. Ook de heen en terug reis verliepen voorspoedig. De stemming kreeg op de terug weg nog een extra impuls omdat een dame iedereen begon te trakteren op Jagemeister. Kortom, een prachtige dag.


Maar het weekend was nog niet voorbij. Vandaag heb ik de motor maar weer uit de garage gehaald. Ik heb hier mee gewacht tot na twaalf uur. Het had, zoals al gemeld, gevroren en op bepaalde delen van de weg, waar de zon niet meer komt, kan het dan nog erg lang glad zijn. Om te voorkomen dat ik met het hele spul onder uit ga leek het me dus wel handig om niet te vroeg op pad te gaan.

Na het motorrijden nog even een dik uur hard gelopen en toen vond ik het wel goed. Rest van de avond is voor de update en ontspanning.


Hier onder nog wat foto’s van de wandeling naar de Preikestolen en dat is dan tevens het eind van deze update. Tot de volgende keer.


Uitzicht op het startpunt van de wandeling.
Uitzicht richting Lysebotn.
De gezellige drukte op de top.
De Preikestolen.
De Preikestolen.
Op de terugweg met uitzicht richting Stavanger.
22 september 2016


Tjonge, de tijd vliegt wel zeg. Het is alweer ruim drie weken geleden dat ik een update op de site heb geplaatst. Ik had het eigenlijk voor afgelopen weekend al gepland maar door allerlei bezigheden en een luie bui kwam het er niet van. Vrijdagavond tot zeven uur gewerkt in de bouwmarkt, daarna nog boodschappen gedaan en dan is het zo acht uur voordat ik thuis ben. En dan moet ik nog eten koken en, inderdaad, nog eten. Als ik dan het eten achter de kiezen heb is het wel zo laat dat ik niet veel puf meer heb om nog wat te doen.

 

Zaterdag heb ik ’s morgens en ’s avonds de stal gedaan bij de robotboer. Tussen door thuis druk aan het klussen geweest. De garagepoort had storing. De staalkabels die normaal de deur open trekken waren beide van de katrol gelopen. Dit was aan het begin van vorige week al gebeurd maar ik moest er even goed over nadenken hoe ik dit moest repareren. Tussen door nog een paar keer wat geprobeerd zonder veel succes maar uiteindelijk kreeg ik het door. Toen was het zaterdag nog maar een uurtje en toen zag het er weer goed uit. Daarna in de kelder een stuk muur aangepleisterd. Hier was een gedeelte van het pleisterwerk weg en dat zag er niet erg mooi uit. Ik heb nog nooit een muur aangepleisterd maar na wat filmpjes kijken op youtube durfde ik het wel aan.

 

Ik heb er nu één laag op zitten en volgende week moet dan de volgende laag erop. Deze moet dan mooi glad worden. Boven op de overloop nog 4 inbouwkasten leeg gehaald. Deze wil ik de komende weken schilderen en inrichten. Tussen door nog eten gekookt, gestofzuigd, planten verzorgd en het terras en garage geveegd. ’s Avonds had ik niet veel puf meer om nog wat te gaan doen. Tevens is de zaterdagavond zo langzamerhand een relaxavond geworden.


Zondag ’s morgens eerst weer de stal gedaan. Daarna een uurtje hardgelopen. Toen vond ik het eigenlijk al wel goed. Het was mooi weer en de rest van de dag heb ik op het terras door gebracht. Beetje lezen, beetje puzzelen, beetje slapen en heel veel koffie. Heerlijk rustig. ’s Avonds nadat ik de stal had gedaan had ik nog niet veel zin om naar binnen te gaan. Ik de hengel maar eens tevoorschijn gehaald en heb een uurtje op de kade staan vissen. Gelukkig niets gevangen want dan had ik daar ook nog werk mee. Toen ik daarna gedoucht en gegeten had, had ik niet veel puf meer om nog wat te gaan doen.


Maandag was het weer bouwmarkt tot zeven uur en nog even wat boodschappen en dan is het zo weer laat. Dinsdag bij de handschoenen groothandel gewerkt en één van de eerste dingen die ik daar te horen kreeg was dat ze ‘s avonds gingen wandelen en of ik ook mee wou. Ach ja, waarom ook niet. Het is nu nog mooi weer en nog niet al te vroeg donker. We hebben een prachtige wandeling naar de Hodlestadnuten in Etne gemaakt. Daar over volgt later meer. Gevolg was wel weer dat ik pas om negen uur ’s avonds thuis was. En inderdaad, niet veel puf meer had.


Gisteren eerst van acht tot vier bij de handschoenen gewerkt en daar na nog twee en half uur bij de bouwmarkt. En ja, ik was dus weer laat thuis en had, inderdaad, niet veel puf meer.

Gelukkig was vandaag een rustige dag met alleen zeven en half uur bij de handschoenen. Gisteravond is het nog wel gelukt om een stuk tekst te schrijven en nu is het dus een kwestie van door schrijven en de foto’s verzamelen.


Maar eerst moet ik nog even flink juichen. Heeeeeey, hoera, hoera yeaaaah, hoi, hoi hoi, yeaaaaah!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wat heb ik nu te juichen? Wel, ik heb eindelijk het kamertje boven klaar. Dit heeft wel erg lang geduurd. Ik was ben er half mei aan begonnen en begin september was die eindelijk klaar. Bijna drie en halve maand over gedaan. Dat belooft nog wat als ik aan een slaapkamer ga beginnen. Dat gaat dan zeker een jaar duren voordat die klaar is Maar goed, ik heb er alle kampeer en motorspullen ingelegd en gehangen. Er is nu nog voldoende ruimte over om de motorkleding die ik zelf gebruik er in te hangen deze winter. Tevens ruimt het boven nu een klein beetje op. Nu wil ik de vier inbouwkasten boven schilderen en inrichten en als dat klaar is heb ik de meeste spullen eindelijk op de plek. Als ik nu dat hok in de kelder ook nog een keer klaar en ingericht krijg ruimt het in de kelder ook mooi op. Kijk er al naar uit dat alles op de plek ligt en het huis er wat opgeruimder uitziet.


Wat heb ik nog meer gedaan. Wel, ik heb een mooie tocht met de motor gemaakt. Heb de ferry genomen die hier voor het huis altijd aanlegt. Deze bracht mij in een half uur naar Sydnes. Vandaar uit ben ik via Rosendal, Jondal, Odda en Etne weer naar huis gereden.

In Jondal even kort gestopt om wat te eten en in Odda even aangelegd voor een kop koffie. ’s Morgens was het vooral veel regen maar later knapte het op en was het heerlijk weer om te rijden. Door de regen heb ik niet veel foto’s gemaakt en sowieso maak ik niet veel foto’s als ik met de motor op pad ben. Drie stuk heb ik vanaf de ferry gemaakt en één bij een waterval waarbij de lens binnen de kortste keren vol met druppels zat van de waterval. In totaal heb ik 193 kilometer gereden en daar heb ik ruim 6 uur overgedaan. Ferry tijd en pauzes meegerekend. De wegen verschilden van mooie grote doorgaande wegen tot kleine kronkelende binnendoor weggetjes. Het blijft mooi om te doen, dat motorrijden.

Het is trouwens nog even afwachten of mijn voorband nu dicht is. Heb mijn twijfels hierover.


Waar ik het hier ook nog even over moet hebben is de jacht. Met name de jacht op herten. Vanaf begin september is het jachtseizoen geopend en volgens mij duurt die ongeveer tot aan de kerst. Nu is het niet zo dat ze maar raak kunnen schieten. Er wordt per jaar gekeken hoeveel herten er zijn en aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel er afgeschoten mogen worden. Deze hoeveelheid wordt dan verdeeld over de grondeigenaren. Hier in Vindafjord mogen er dit jaar 877 herten en 190 reeën geschoten worden. In Vindafjord hebben ze een soort boerenbond die de belangen van de boeren behartigd. Elk gehucht heeft ook weer een boerenbond met een soort van eigen bestuur. De boerenbond in Bjoa komt één keer per maand bij elkaar. Soms om een bepaald onderwerp te bespreken en soms gewoon voor de gezelligheid. Effe bijkletsen. Ik werd laatst uitgenodigd om zo’n gezellige avond bij te wonen en te horen wat er zoal besproken wordt. Nou, dat was vooral veel hertenjacht. Wie heeft wat geschoten, hoeveel en waar. Je kunt hier dus ook grond of een eigendom kopen waarop jachtrecht rust. Wil je die niet gebruiken dan kun je die jachtrecht verhuren. De laatste tijd stonden er ook regelmatig advertenties in de plaatselijke krant van jagers die op zoek waren naar jachtrechten. Op deze manier houden ze de herten en reeën bestand op peil. Zijn er veel herten en reeën dan mogen er meer afgeschoten worden en zijn er te weinig herten en reeën dan worden er minder afgeschoten.


Poos terug kon ik hier ook de voetbalwedstrijd Zweden tegen Nederland live volgen. Deze werd uitgezonden op de Noorse televisie. Niet omdat ze grote fan zijn van het Nederlandse elftal maar omdat ze tegen Zweden moesten. Hier werden de kwalificatie wedstrijden van alle Scandinavische landen uitgezonden. Ik heb de wedstrijd bekeken en het was mij in één keer weer duidelijk waarom Nederland niet meedeed met het Europese kampioenschap in Frankrijk. Ook de wedstrijd Feyenoord tegen Machester United heb ik live kunnen zien. Mooi resultaat. Hopelijk doet Nederland het nu eens goed in Europees verband.


Wat heb ik nog meer gedaan. Wel, ik ben eens weer naar het topje van de Gråhorjo gelopen. Ik had van twee verschillende mensen gehoord dat ze een nieuwe route hadden uitgezet. Bij de vorige wandelingen gingen de heen en terug wandeling over het zelfde pad. Nu hadden ze er een nieuw gedeelte gemarkeerd zodat je er eventueel een rondwandeling van kunt maken. Ik ben eerst maar naar het topje gelopen. Vanaf de top kun je mijn huis net niet zien. Hij staat ongeveer bij de punt van de pijl. Vanaf de top ben ik afgezakt naar de hut. Daar zaten al meer mensen op het terras waaronder enkele bekenden. Daar een uurtje of wat heerlijk in de zon zitten kletsen. Prachtige plek om te genieten van de Noorse natuur. Samen met twee andere wandelaars hebben ben ik over het nieuwe pad terug gelopen naar de auto. Moet zeggen dat het wel een verbetering is. Het moet alleen niet al te veel regen anders is het risico op natte voeten wel erg groot.


Wel dat was het voor deze keer. Ik heb nog wel meer te vertellen en nog wel meer foto’s voor op de site maar dat bewaar ik maar voor de volgende keer. Deze update is nu al bijna twee A4tjes lang en dat lijkt me lang genoeg. Als laatste nog twee foto’s van wat kade activiteiten. Volgens mij zijn ze hier oude netten aan het afvoeren die ze gebruikt hebben om zalm in te houden.


In Norway.nl