blog april mei juni 2020

29 juni 2020

 

Tjonge, tjonge, wat vliegt de tijd. Druk, druk, druk. Een week is zo weg en de maand juni is al bijna weer geschiedenis. Wat zeg ik, 2020 is al bijna weer bijna half voorbij.

Je bent druk met van alles en nog wat. Vooral de tuin heeft de laatste tijd nogal wat tijd gekost maar het resultaat is voor mij naar tevredenheid. Alles groeit en bloeit voorspoedig en de bruine slakken houden zich rustig. De nieuwe heg doet het nog steeds goed. Geen enkele plant heeft tot nu toe het loodje gelegd en ik kan zien dat die een mooi stukje is gegroeid. Ook het systeem met krantenpapier met een laag tuingrond erop bevalt goed. Er is nog bijna geen onkruid te zien. En als je dat niet hoeft te verwijder scheelt weer een mooi beetje tijd.

Op het terras heb ik nog nooit zoveel potten gehad. Daar staat boerenkool, wortels, sla, suikererwten en nog wat planten. En ook op het terras gaat het voorspoedig. Verder eet ik me de laatste tijd klem in de aardbeien. Die overigens erg goed smaken.

Nu heeft het gelukkig gisteren en vandaag weer geregend zodat ik niet met de gieters rond hoeft te gaan om alles water te geven. Gelukkig vindt ik het leuk werk en gelijk tijdig is het goede training.

 

Ook met mijn tijdelijke baan gaat het goed. Het is geen hiep hiep hoera baan maar het is goed te doen en de dagen gaan gemiddeld vlot voorbij. Af en toe is er op mijn afdeling niets meer te buigen en te knippen en dan moet ik mee helpen op andere afdelingen en dat zorgt dan weer voor wat afwisseling. Tevens heb ik nu binnenkort vier weken vakantie. Niet om dat ik dat gepland heb maar het bedrijf gaat gewoon vier weken dicht. Bouwvak vakantie. En dat wordt geen bouwvak vakantie in Nederland. Ik vindt het risico te groot om naar het buitenland te reizen. Ik wil het risico niet lopen dat ik ergens corona vast kom te zitten. Dat kan dan zeer vervelend en duur grapje worden.

Nee, voor het eerst zolang ik in Noorwegen woon wordt het een hele vakantie in Noorwegen.

Moet wel zeggen dat ik er me wel op verheug. Ik heb al lang een lijstje met plekken en dingen die ik wil zien en doen. En als alles goed gaat kan ik er eindelijk een paar afvinken.

 

Voor degene die me wat beter kennen weten dat ik tegenwoordig een vriendin heb. Die houdt gelukkig ook van wandelen en we hebben dus veel wandelingen gepland de komende tijd.

Hoogst op de lijst staan de trappen bij Flørli. Hier kun je je uitleven op een trap met 4444 treden. Als je boven bent kun je in twee dagen door wandelen naar de Lysebotn en kom je voorbij de wereld beroemde Kjerag rots. Pakken we die ook nog even mee. Dus hopelijk krijgen we nog weer een periode met mooi weer. Verder gaan we misschien nog kano varen in Telemark en als we het helemaal te pakken krijgen nog ergens wildwater raften. Maar alles is afhankelijk van het weer. Noorwegen is een fantastisch vakantie land maar het moet wel een beetje fatsoenlijk weer zijn want alles wat je wilt doen is buiten.

Voor de Flørli wandeling hebben we een nieuwe tent gekocht. De oude die ik heb, heb ik in 1993 gekocht en die is nu wel versleten. Aangezien we wild willen kamperen hebben we een eenvoudige enkeldaks schuiltent gekocht. In deze tent kun je vanuit je slaapzak mooi naar buiten kijken. Hier onder twee plaatjes van de tent. We hebben hem een nacht getest. Enigste uitdaging wordt misschien de condens aan de binnenkant van het tentdoek. Veder was het grappig slapen met uitzicht op het gazon.


2020-06-21b
2020-06-21aVerder kan ik nog vermelden dat er hier op de kade weer volop gewerkt wordt. De ferry hier zal elektrisch worden en daarvoor moet er een laad arm gemonteerd worden op de kade die zich dan weer automatisch aan de ferry koppelt als die aan de kade ligt. Ze zijn nu al ruim twee weken aan het testen en volgens mij hebben ze het nog niet voor elkaar. Het is wel een zorgen puntje voor mij. Er staat al een gebouwtje op de kade met een ventilator aan de achterkant en nu willen ze nog twee grote ventilators monteren om de boel in dat huisje op de juiste temperatuur te houden. Ik begin nu een beetje bang te worden dat die ventilators uren herrie staan te maken en dat dat ten koste gaat van mijn woon genot hier. Ik heb in ieder geval een brief naar de gemeente gestuurd en mijn bezorgdheid hierover geuit. Nu maar zien of er op gereageerd wordt.

 

Nog even terug naar de vakantie. Ik reed verleden week terug naar huis vanaf mijn werk en toen kwam het ineens bij mij op dat ik dit jaar hier nog geen enkele auto heb gezien met een buitenlands kenteken. Het is nu volop vakantie tijd en normaal zie je hopen Nederlanders, Duitsers en zo voort rond rijden hier maar nu helemaal geen één. Wel een beetje raar als je er over nadenkt.

 

Wel, ik heb geloof ik niets meer te melden. Ga even de twee foto’s opzoeken die ik bij deze update wil plaatsen en dan kan ik alles uploaden naar het wereld wijde web.

Oftewel, Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.
15 juni 2020

 

Deze keer ga ik beginnen met Erben Wennemars. Daar heb ik niet zo heel veel over te vertellen maar ik vond het erg grappig om hem op de Noorse televisie te zien. Hij maakte daar reclame voor een voedingssupplement. In het eerste gedeelte zat en schaatste hij geloof ik bij Flevo on Ice. In het tweede gedeelte kon ik duidelijk de Bellingerweerd bij Dalfsen herkennen.

 

En dan gaan we weer verder met het weer. Daar ga ik nu eens niet over klagen. Want we hebben niet te klagen over het weer hier. Aangenaam warm. Wel veel bewolking maar dat deert me niet. Op dit moment kun je heerlijk buiten werken en recreëren. In de tuin groeit en bloeit ook alles voorspoedig. Zoals gewoonlijk zorgen alleen de bruine slakken voor wat irritatie. Ik loop elke morgen en avond een rondje langs alles wat ik geplant heb om te controleren of er geen slakken in de planten zitten die alles opeten.

Over het algemeen gaat het wel aardig goed. Alleen in de boerenkool zaten heel veel slakken. En dat waren geen bruine maar hele kleine zwarte. Die kregen het wel voor elkaar om zo’n beetje alle stekjes op te eten. Ik heb er geen goede verklaring voor waarom alleen op die plek zoveel slakken zitten. Het enigste wat bij mij opkomt is dat ik in dat bed heb bij gevuld met twee zakken tuingrond. Volgens mij moeten dan in de ene zak de slakken hebben gezeten.

Verder ziet het er naar uit dat het een knal jaar wordt voor de aardbeien. Ook de suikererwten en wortels doen het goed. En de nieuwe heg gaat ook als de brandweer. Nu is het de kunst om alles genoeg water te geven want de komende week melden ze alleen maar mooi weer.

 

Nu het zo langzamerhand richting zomer gaat kan ik ook nog vermelden dat ze in het hoge noorden van Noorwegen grote problemen hebben met alle sneeuw die in record tempo smelt. Rivieren treden ruimschoots buiten hun oevers en van sneeuwlawines heb ik ook al verschillende video’s gezien. In het Nederlandse nieuws was ook de grote aardverschuiving in Alta. Daar verdwenen ongeveer 8 huizen in het water.

Gelukkig is het hier niet zo extreem. Dat is ook één van de reden dat ik in deze omgeving woon. Hier heb je een gemiddeld zeeklimaat. Vergelijkbaar met Nederland.

 

En als we het toch over de vakantie hebben. Een vakantie in Nederland wordt steeds onwaarschijnlijker voor mij. Zelfs al wordt alles vrijgegeven dan is er nog een groot risico. Zit ik in Nederland en er komt weer ergens en corona uitbraak dan is de kans dat alles weer op slot gaat. Met het risico dat ik corona vast kom te zitten in Nederland. En vastzitten betekend ook geen inkomen terwijl de kosten wel doorlopen. Tevens weet je niet, als de boel weer op slot gaat, hoe lang het gaat duren.  

Ik ben me dus aan het voorbereiden op een vakantie in Noorwegen. En dan ben ik weer blij dat ik in Noorwegen woon want er is hier genoeg te doen en te bekijken.

 

En dat is ook wel zo’n beetje wat ik te melden heb deze keer. Ik wil ook niet te lang achter de computer zitten met dit mooie weer. Dus zie je weer een lange update dan is waarschijnlijk het mooie weer weer weg.

 

Als laatste nog wat foto’s van mijn huidige baan. Ik vroeg of ik foto’s mocht maken voor mijn site en dat was wel goed. Mits er geen details of mensen te zien waren op de foto’s. Dus het zijn wat rommelige onoverzichtelijke foto’s geworden. Maar ik hoop dat het toch een klein beetje indruk geeft van het bedrijf. Op de foto waar je een soort van tribune op ziet staan is waar ik mijn dagen doorbreng. Hier kap en buig ik heel veel betonijzer.

Simpel gezegd monteren ze op grote tafels bekisting. Daar leggen ze dan het ijzer in zoals op de tekening staat. Vervolgens storten ze er beton in. De volgende dag kunnen ze de tafel dan bijna rechtop zetten om zo het element er uit te hijsen. De elementen zijn bijna allemaal verschillend in breedte en hoogte. Van heel groot tot heel klein. Ook worden ze gemaakt met openingen voor ramen, deuren en elektriciteit kabels.

Hier onder de plaatjes.


2020-06-10a
2020-06-10b
2020-06-10c
2020-06-11a
2020-06-11b
2020-06-11c
2020-06-12a
2020-06-15a
2020-06-15bWel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.2 juni 2020

 

En nu snel even een update schrijven. Niet omdat ik nu zo weinig tijd heb maar buiten schijnt nog steeds de zon en daar wil ik nog even van genieten. Ze melden morgen nog mooi weer en dan zakt de temperatuur en is er regen voorspeld. Past allemaal mooi deze keer. Met de Pinksteren was het prachtig weer en kon heel Noorwegen genieten van een lang weekend vrij met prachtig weer. Nu is het alweer een poosje droog en dus past wat mij betreft een regenbuitje voor de tuin wel. Met die tuin ben ik de laatste tijd mooi druk geweest. Vorige keer al verteld dat ik nu eindelijk weer een heg voor in de tuin heb. Deze groeit mooi. Nog geen verdord of dood blaadje gezien. Tevens heb ik boerenkool, suikererwten en wortels geplant. Daar naast heb ik nog een aardbeien veldje. Dat is wat mij betreft groente genoeg voor dit jaar. Ik moet nog wel weer wat opnieuw planten want de bruine slakken lusten ook wel een groen blaadje en hebben al stevig huis gehouden in de boerenkoolplanten. Ik heb al een flink aantal bruine slakken weggevangen en nu hoop ik dat ik de meeste heb verwijderd. In de tussen etage staan nog meer groente stekjes en die wil ik dan donderdag planten. Deze zijn wat groter en hopelijk beter bestand tegen de nog eventuele aanwezige bruine slakken.

Daarnaast heb ik nog flink wat zomerbloemen en zonnebloemen gezaaid. Ook hiervan staat een deel in de volle grond en is een deel al opgegeten. Maar ook hiervan heb ik nog stekjes dus ook daar moet ik nog wat van bij planten. En zo ben je er maar druk mee.

Gelukkig kan ik er ook van genieten. De afgelopen periode met mooi weer heb ik veel buiten gezeten en genoten van de rust, vogeltjes, groene omgeving en zee uitzicht.

Hieronder een paar plaatjes van mijn tuin. Er volgen er vast nog wel meer de komende tijd.


2020-05-31a
2020-05-30d
2020-05-30c
2020-05-30b
2020-05-30a
2020-05-23aMet mijn nieuwe baantje gaat het rustig verder. Een erg spannende of uitdagende baan zal het niet worden maar ik ben blij dat ik werk heb. Door de Corona crises is het erg rustig op het vacature front. Enkel gezegd krijg ik een papier waarop staat wat ze nodig zijn om dat element te kunnen maken. Vervolgens knip ik alle rechte delen op lengte en leg die op een kar. Het zelfde doe ik met alle hoeken, U profielen en vierkanten die je moet maken. Alles wordt gemaakt van 12 meter lange ronde betonijzer in verschillende diktes. Alles op de kar, papier erbij en klaar is het. Voordeel is dat het geen automatisch proces is en je dus zelf je tempo kunt bepalen. Zal bij gelegenheid eens vragen of ik er wat foto’s mag maken.


Deze keer kan ik ook weer foto’s laten zien van de Preikestolen. Hemelvaartsdag is hier een vrije dag en er was mooi weer voorspeld. Aangezien ik nog steeds minimaal één keer per jaar de Preikestolen wil bezoeken vond ik dat wel een mooie gelegenheid. Zoals verwacht was het er erg druk. Mooi weer, vrije dag en ook de Noren willen er dan graag even op uit. Het was wel wat raar dat je tijdens de wandeling geen buitenlanders tegen kwam. Bij tijdelijke wandeling hoorde je minst tien verschillende talen en nu was het alleen Noors.

De laatste jaren hebben ze veel gedaan om de wandeling beter en makkelijker te maken. Sherpa’s uit Nepal hebben alle steenlawines omgebouwd tot trappen en overal waar het smal was hebben ze het pad breder gemaakt. Nu waren er nog een paar stukjes die wat lastig waren maar ook daar zijn ze aan het werk geweest. Helaas viel er één gedeelte erg negatief op. De trap zag er uit als ééntje in een winkelcentrum. Het viel compleet uit de toon als je denkt aan een natuur opleving. Ben sowieso wel benieuwd wat ze gaan doen want ze praten ook nog steeds over een gondelbaan naar de top van de Preikestolen.

We zien wel wat er gebeurd. Het blijft een leuke wandeling en het uitzicht is altijd fenomenaal. Ben je in Noorwegen het is ondanks de drukte de moeite waard.

Hieronder een paar plaatjes van de wandeling.


2020-05-21a
2020-05-21b
2020-05-21c
2020-05-21d
2020-05-21e
2020-05-21f
2020-05-21g
2020-05-21h
2020-05-21iVerder heb ik niet zo veel te melden. Met de Pinksteren heb ik niet zo veel gedaan. Zaterdag in de tuin gewerkt en het huishouden gedaan. De eerste Pinksterdag heb ik bezoek gehad en hebben we zitten barbecueën op het terras. Tweede Pinksterdag ben ik op bezoek geweest en ook dat eindigde met een barbecue. Gezellig en lekker lui. Dat heet een rustig Pinksteren.

Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.16 mei 2020

 

Ja, weer een nieuwe update. Ik begin maar met het belangrijkste nieuwtje. En dat is dat ik weer een baantje heb gevonden. Helaas geen vast werk maar een tijdelijke baan voor zes maanden. Wel met mogelijk dat het omgezet wordt in een vast dienstverband na die zes maand. En wat heb ik nu gevonden? Wel deze keer ben ik in de beton industrie belandt. Ik ben afgelopen maandag begonnen bij een bedrijf dat van die grote betonnen muur elementen maakt. Als ik het goed heb begrepen is het de bedoeling dat ik alle beton ijzer op maat ga kappen en buigen. Het is namelijk wel zo dat geen enkel element hetzelfde is. Het kappen en buigen gaat overigens met machines. Ik heb er nu een week gewerkt en het lijkt me wel een redelijk baantje. Gewone werkdagen van zeven tot kwart over drie en geen weekend diensten. Er gaat trouwens wel heel veel beton ijzer in zo’n element kwam ik de afgelopen week achter. Het werk is in Sandeid en dat is ongeveer een half uur rijden vanaf mijn huis dus goed te doen.

Volgende keer kan ik er vast wel meer over vertellen.

 

Voor de rest ben ik erg druk geweest in de tuin de afgelopen tijd. Ik heb vorig jaar de heg voor het huis verkocht en daar moest nog steeds wat nieuws geplant worden. Dit heb ik nu de afgelopen periode gedaan. Als eerste heb ik een paar meter geplant met moerasspirea. Deze wordt tussen de anderhalve en twee meter hoog en vormt een mooie heg tussen de buren en mij. Hij bloeit met roze pluimen en is geliefd bij zowel insect als vogel. Ik moet er nog ongeveer voor twee meter bijkopen.

Hieronder een plaatje van de nieuwe heg.
Maar dat was nog maar een klein stukje van de heg die geplant moest worden. Ik heb besloten om de heg in tweeën te delen. Het eerste stukje de moerasspirea en de rest is zwarte appelbes Moskva geworden. Deze verliest zijn bladen laat in de herfst, heeft kleine witte bloemen in het voorjaar, is groen in de zomer en in de herfst heeft die eetbare bessen en de bladen kleuren rood. Deze heg planten was wat meer werk. Ten eerste omdat het vijftien meter was. En ten tweede moest er meer gegraven worden. Ik heb eerst het gras gemaaid want dat stond wel erg hoog. De pinnen die aangeven waar de heg moest komen had ik een poos geleden al neer gezet. Vervolgens moest ik een gleuf uitgraven en de zoden gingen op de kop in de gleuf tegen de betonrand. Daar heeft de oude heg gestaan. Het voordeel is nu dat ik gemakkelijk achter de heg kan komen en niet meer op de betonrand hoeft te staan tijdens het knippen.

Na het planten heb ik krantenpapier op de grond gelegd met daarop een beste laag potgrond. De kranten moeten voorkomen dat het onkruid weer opkomt en de potgrond zorgt daarna voor wat extra voeding. Het een en ander ging mooi vlot. Twee lange avonden werken en zweten en de planten stonden in de grond. Nu moet ik de gleuf langs de betonrand nog afwerken. Hier komt gewoon gazon.

Hieronder een paar plaatjes van het planten.


2020-05-13b
2020-05-13c
2020-05-13d
2020-05-13e
2020-05-13f
2020-05-13g
2020-05-13aOok mijn tuinbankje is eindelijk klaar. Het verven duurden erg lang doordat de verf haast niet wou drogen door de lage temperaturen. Ik ben wel tevreden met het resultaat. Leuk bankje en het koste bijna niets. Nu hoop ik dat we snel mooi weer krijgen zodat ik hem kan gaan gebruiken.

Hieronder een plaatje van het resultaat van mijn knutsel activiteit
En ja, over het weer. Dat blijft erg wisselvallig hier. Afgelopen dinsdag reed ik naar huis na het werk en kreeg ik eerst een dikke sneeuwbui over de auto heen en vlak bij huis was de weg wit na een flinke hagelbui. Vandaag heeft het zo’n beetje de hele dag geregend. En over de temperaturen zullen we het verder ook maar niet hebben. Die liggen net boven het vriespunt.

Verder hoorde ik vandaag op de radio dat alle wegen over de bergpassen zijn afgesloten vanwege te veel sneeuw. Ook zijn sommige wegen afgesloten omdat ze de hele tijd alle sneeuw naast de weg hebben geblazen. Nu zijn die kanten hier en daar tussen de acht en negen meter hoog met het risico dat die kanten instorten. Dus ook die wegen zijn afgesloten. Ook hier in de buurt waren de bergtopjes nog weer wit. Kortom, het is nog geen zomer hier.


Als laatste nog wat plaatjes van mijn gazon. Dit is geen glad Engels gazonnetje. Ik laat de boel de boel met als resultaat dat er nu allerlei planten in de bloei staan in het gazon. Ik vindt het belangrijk dat vogels en insecten voldoen voer vinden en volgens mij vinden ze in mijn gazon meer dan in zo’n glad gazonnetje. Zelf vindt ik al die bloeiende planten ook mooi om te zien. Als de planten uitgebloeid zijn dan ga ik het gazon maaien en misschien wat bemesten.

Hieronder wat plaatjes van mijn bloeiende gazon.


2020-05-04a
2020-05-08c
2020-05-08b
2020-05-08aMorgen is het zeventien mei en dat is een nationale feestdag. Dan wordt er gevierd dat op zeventien mei 1814 de Noorse grondwet werd ondertekent en Noorwegen onafhankelijk is geworden. Maar zoals met alle feesten word er niet veel gevierd dit jaar. Corona gooit ook hier roet in het feest. Ik maar er een gezellige dag van. Geen werk en lekker rustig aan doen.

Wel dat was het weer voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.
2 mei 2020

 

En zo zijn er alweer veertien dagen voorbij en is het weer tijd om een update te schrijven. Ik mag me zelf wel een complimentje geven want ik hou me de laatste tijd netjes aan mijn eigen afspraak om elke veertien dagen een update op de site te zetten.

Die site wil ik ook nog steeds vernieuwen alleen gaat het met de cursus Wordpress een beetje langzaam. Maar het gaat wel langzaam vooruit. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik het programma onder de knie krijg en ik heb ook al een thema gezien dat volgens mij prima bij mijn blog past. Waar ik nog wel tegen op zie, en twijfel wat ik er mee aan moet, zijn alle oude blogs die op deze site staan. Alles overzetten is heel veel werk maar ik vindt het ook zonde om alles zo maar weg te doen. Nog maar eens een keer goed over nadenken.

 

Wat mijn werk situatie betreft is er nog niet veel veranderd. Ik heb nog steeds het oproepbaantje bij de visboerderij. Daar heb ik nog weer twee weken gewerkt. De ene week was wat uren betreft een gewone week. De tweede week was een erg lange. Er zat weer te veel luis op de vis en dus moest er afgeluist worden. Deze keer moest bijna alle vis op de visboerderij behandeld worden en dat leverde mij bijna 70 uur werk op in vijf dagen. En dat zijn geen dagen dat je veel stil zit. Een half uurtje pauze lukt nog wel maar verder is het gewoon werken. Af en toe heb je even tijd om snel wat te eten of te drinken maar meer dan één pauze is er niet. Voordeel van dit bedrijf is dat er veel man en materiaal is. Het is dus over het algemeen wel sociaal en gezellig.

 

Helaas geen foto’s van deze activiteit. Maar ik heb nog wel een video gemaakt. De boot die mij naar de visboerderij brengt ligt hier voor mijn huis aan de kade. Meestal varen we met ons tweeën of drieën naar de visboerderij. Af en toe komt het echter voor dat ik alleen op pad ga. Op de terug weg doe ik het dan meestal rustig aan zodat ik extra kan genieten van de overtocht. Het rustige brommen van de dieselmotoren, de zee, de natuur en het uitzicht maakt dan van de terugreis een pleziertochtje. Hieronder de video. Als je op het eind van de video over de ronde trommel kijkt zie je nog net een wit puntje. Dat is de visboerderij waar ik vandaan kom.
Met het weer wil het hier nog niet erg opschieten. We hebben wel een week mooi weer gehad maar dat was natuurlijk net die week dat ik heel veel overuren had. Ik zag net op het nieuws dat het in het binnenland nog weer op veel plekken gesneeuwd had. Het blijft koud hier. In de tuin schiet het dus allemaal nog niet zo veel op.

Gelukkig stond er een plant in de tuin die er uit moest. Ik wou hem verplaatsen en zocht op google hoe insect en vogelvriendelijk die was. Het enigste wat ik vond was dat die in Noorwegen op de zwarte plantenlijst staat. Anders gezegd, ongewenst in de Noorse tuinen. Die plant heb ik dus maar verwijderd. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan aangezien de plant een aanzienlijk wortelstelsel heeft. Gelukkig heb ik goed gereedschap. Het meest bruikbare was een antieke kuilvoerspade. Deze is mee gekomen met de verhuiswagen toen we naar Noorwegen verhuisden. Op de ene foto zie je hem duidelijk staan met het steuntje aan de voorkant. Vroeger werd die gebruikt bij het halen van kuilvoer uit de kuilvoerbult. Door de spitse vorm en het extra steuntje aan de voorkant is die erg handig bij het uitsteken van wortelkluiten.

Hier onder een paar plaatjes.2020-04-18e
2020-04-18f
2020-04-18g
2020-04-18h


Hoewel het ook dit jaar niet veel groentetuin zal worden wil ik toch nog wat planten. In de tussenetage heb ik een mooi plekje waar ik van alles in bakjes kan zaaien en waar het genoeg licht en zon krijgt om te kiemen. Hier staat dus ook weer van alles. Verder nog twee plaatjes van de tuin. De ene is de perk bij de oprit en de andere foto vond ik gewoon erg mooi.

Hieronder de plaatjes.


2020-04-28b
2020-04-28a
2020-04-08e
2020-04-18dTelevisie kijken doe ik af en toe ook nog. Ik ben nu weer de Nederlandse boer zoekt vrouw aan het volgen. Het blijft zelfs naar tien jaar nog leuk om te volgen. Ook de Noorse boer zoekt vrouw zit weer in de opstart fase. Ze hebben net de presentatie gehad. Hier beginnen ze met vijf boeren die allemaal meedoen in het programma. Dus niet zoals in Nederland waar ze met tien boeren beginnen en er vijf door gaan. Ik neem aan dat de Noorse versie in het najaar wordt uitgezonden. Dus dan kan ik die mooi volgen.

 

Wandelen dat heb ik ook nog weer gedaan. Niet een hele spannende maar weer in de buurt van de kust. De wandeling ging eerst naar Ryvarden vuurtoren en daarna verder richting Lyngholm. Dit laatste heb ik niet gehaald omdat ik in tijdnood kwam. Moest de volgende dag erg vroeg op en dan wil ik graag een beetje op tijd naar bed.

Dus het restant van de wandeling doe ik een andere keer. Het was een beetje het zelfde weer als bij de vorige wandelingen. Niet al te koud, een beetje zon en een beetje wind. Kon ook nu weer een plekje in de zon en uit de wind vinden zodat ik rustig van de omgeving en een bakkie koffie kon genieten.

Hier onder een paar plaatjes.


2020-04-18i
2020-04-18j
2020-04-18k
2020-04-18l
2020-04-19a
2020-04-19b
2020-04-19c
2020-04-19dWel veel meer heb ik niet te vertellen deze keer. Stond net nog even uit het raam te kijken en het valt me nu elke keer weer op hoeveel vogels hier zitten. Scheelt natuurlijk dat ik de hele winter gevoerd heb maar het blijft leuk om naar te kijken. Ook over mijn gazon ben ik erg tevreden. Die ziet er erg kleurrijk uit. Deze week even een paar foto’s van maken dan kan ik het die laten zien bij de volgende update.

Verder geniet ik van het leven hier ook al is mijn werksituatie erg onzeker. De Noorse natuur blijf ik mooi vinden.


Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.

 


20 april 2020

 

Ja, eindelijk. Het is gekomen. Het mooie weer. Na bijna vier maanden met veel te veel regen, wind en ander slecht weer melden ze hier nu eindelijk een dikke week met mooi weer.

Erg fijn om eens de weersvoorspelling te controleren en dan zien dat er geen regen verwacht wordt. Nu kan ik komende periode eindelijk eens aan de slag in de tuin. Ook kan ik nu allerlei groenten en planten zaaien in bakjes in de tussenetage.

Ook in mijn projectjes zit weer vooruit gang. De plantenbak is klaar en kan naar buiten om gevuld te worden met zand. De bedoeling is om er een mix van één jarige zomerbloemen in te zaaien. Hopelijk krijg ik dan een paar maand steeds weer nieuwe bloeiende planten.

Met de tuinbank gaat het ook vooruit. Alles is op lengte gezaagd en ik ben begonnen met het verven van het zit gedeelte.

Hier onder een paar plaatjes van de plantenbak en tuinbank in wording.


2020-03-31b
2020-03-31d
2020-03-31c
2020-03-31e
2020-04-18c
2020-03-31a
2020-04-18bOok de motor staat weer klaar voor het zomerseizoen. Een poosje geleden heb ik de helling weer in elkaar geschroefd om daarna de motor naar beneden te rijden. Dit gaat steeds beter. Het monteren, het naar beneden rijden en het weer demonteren van de helling kost een uurtje tijd. De motor hoeft ook niet gestart te worden. Ik laat hem gewoon naar beneden rollen.

Nu verheug ik me op de eerste toertocht van dit jaar. Even weer lekker op twee wielen rondrijden.

Hoewel ik al eerder plaatjes op de site heb gehad van de helling hier toch nog maar weer een foto van het gebeuren.Af en toe schrijf ik over de activiteiten op de kade voor mijn huis. Ook deze keer kan ik weer wat foto’s op de site zetten van een activiteit. Deze keer is het het leveren en monteren van een arm die in de toekomst de elektrische ferry aan de wal moet houden. Het is nog steeds de bedoeling dat de ferry die steeds voor mijn huis aankomt in de toekomst elektrisch of hybride wordt. Helaas is van de ferry die ze daarvoor hebben klaar gemaakt een poos geleden het hele batterij pakket ontploft. Dit gebeurde aan de andere kant van het fjord en gelukkig vlak bij de kade daar. Er waren geen gewonden of doden dus gelukkig liep dat goed af. Volgens de geruchten was de explosie zo krachtig dat het autodek 20 centimeter omhoog is gekomen.

Het is dan de bedoeling dat de ferry door de arm aan de kant wordt gehouden zodat de ferry geen stroom gebruikt als die aan de kade ligt. Dan kan die langer elektrisch varen.

Hier onder een paar plaatjes.


2020-04-08a
2020-04-08b
2020-04-08cEn wandelen. Ja, dat doen we ook weer. Ook deze keer ben ik weer een beetje richting kust gegaan. Daar kun je redelijk laag wandelen en dat is wel fijn als er een koude noorden wind waait. Erg warm was het niet maar met goede kleding was het wel te doen. Vond twee keer een mooie plek waar ik uit de wind zat en even kon genieten van het uitzicht en een kopje koffie. Met een koekje natuurlijk. De omgeving heet Brekkemarka en ligt in de gemeente Karmøy.

Hier onder een paar plaatjes.


2020-04-09a
2020-04-09b
2020-04-09c
2020-04-09d
2020-04-09e
2020-04-09f
2020-04-09gWel en dat was het wel weer zo’n beetje. Er gebeurd hier door het Corona virus niet zo heel veel. Deze week worden voorzichtig de peuterspeelzalen en basisscholen weer geopend. Volgende week mogen de kappers, tandartsen, fysiotherapeuten enzovoort dan de deuren weer openen. De regering komt met een deel eisen waar ze dan aan moeten voldoen. Ik hoop dat alles goed gaat en het normale leven weer een beetje op gang komt. Festivals, bijeenkomsten en dergelijke zijn verboden tot in ieder geval 15 juni. Wat er daarna gebeurd is nog niet bekend maar ik verwacht dat alle festivals, bijeenkomsten en dergelijke verboden blijven tot het einde van het jaar.

En of het nog gaat lukken om naar Nederland te reizen dit jaar weet ik ook niet. Ik hoop het van wel maar net zo als met alles is het afwachten wat er gebeurd. De regering heeft wel duidelijk gezegd van als het virus weer de kop op steekt alles weer dicht gaat.

 

Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.
5 april 2020

 

Goed, en daar zit je dan weer eens tegen een wit scherm aan te kijken. Hoe begin je een update. Dat is volgens mij wel een goede naam voor een cursus, hoe begin je een update. Altijd maar weer met het weer beginnen wordt ook een beetje saai. Dus laat ik nu maar eens beginnen waar ik de vorige update met heb afgesloten. Namelijk mijn werk situatie.

 

Deze is helaas nog niet veel veranderd. De afgelopen week had ik geen werk en ook de komende week heb ik nog niets in de agenda staan. Met de Pasen en de twee weken erna kan ik nog weer werken voor op de visboerderij. Na die twee weken is de agenda weer leeg. Er gaan wel af en toe sollicitatiebrieven de deur uit maar dit is dan voor oproepbaantjes of tijdelijke baantjes. Ik heb me aangeboden als oproepkracht bij een bedrijf dat vis opkweekt. Ze hadden me nu niet nodig maar mocht er door ziekte(Corona) een tekort aan medewerkers ontstaan dan zouden ze aan me denken.

Ook een betonbedrijf hier niet al te ver vandaan zocht nog enkele oproepkrachten. Ook die hebben een sollicitatiebrief van mij gekregen. Je weet maar nooit. Tevens las ik in het plaatselijke krantje dat de tomaten en komkommerkwekers bang waren dat ze niet genoeg mensen hadden voor de oogst. Dit wordt ook hier hoofzakelijk gedaan door mensen uit Oost Europa. Maar die kunnen nu haast niet naar Noorwegen komen vanwege de Corona reisbeperkingen. Na de Pasen wil ik hier uitzoeken of die telers nog steeds behoefte hebben aan mensen of dat de Oost Europeanen weer naar Noorwegen kunnen komen. Misschien kan ik daar een poosje werken.

Mijn wens is natuurlijk om weer een 100 procent vaste baan te vinden maar dat valt in deze tijd niet mee. Ook hier worden veel mensen ontslagen of gaan in de werkonderbreking vanwege de Corona crises.

 

Tussen probeer ik ook nog een beetje actief te blijven. Ik probeer nog steeds één keer in de week een uurtje hard te lopen en de wens is om aan het eind van het jaar een halve marathon te lopen.

Wandelen doe ik ook nog steeds maar het weer gooit nogal eens roet in het eten. Of in de wandeling om het zo maar te zeggen. Kort na de laatste update is het nog gelukt om een wandeling te maken bij Åkrasanden. Dit ligt aan de kust een eindje ten zuiden van Haugesund. Ik was hier nog nooit geweest en dus toen we eindelijk een keer mooi weer hadden de wandelschoenen maar aangetrokken. Leuke wandeling langs de kust.

Hieronder een paar plaatjes.


2020-03-21a
2020-03-21b
2020-03-21c
2020-03-21d
2020-03-21eTussen door heb ik nog wat kleine projectjes opgestart. Ik heb vorig jaar een nieuwe houtkachel gekocht met speksteen. De kist waarin de spekstenen lagen heb ik bewaart en daar wil ik een bloembak van maken voor op het terras. Helaas stopt dit project een beetje op. Ik wil de kist verven maar door de lage temperaturen droogt de verf nauwelijks.

Ook project nummer twee staat een beetje stil. In het tuinblad, dat ik elke maand krijg, hadden enkele mensen een tuinbank gemaakt van panlatten. Hierbij stond ook beschreven wat je nodig had en hoe je het moest doen. Nu heb ik nog heel veel oude panlatten liggen die van het dak af zijn gekomen en ben ik maar gestart met het maken van een tuinbank. Ik moet nu de boel aan elkaar lijmen en daarvoor moet het meer dan 10 graden zijn wil de lijm goed werken. En dat is het hier niet. Dus ook hier wacht ik op warmer weer.

 

Project nummer drie is wel klaar. Ik ergerde me al een flinke periode aan de lampen die boven de televisie hangen. Die schijnen alle kanten op en ook recht de kamer in zodat je recht in de lamp kunt kijken wat niet altijd plezierig is. Na lang zoeken heb ik eindelijk een lamp gevonden die ik mooi vond en sfeervol licht geeft zonder dat je verblindt wordt. Erg tevreden met het resultaat.

Hieronder enkele plaatjes van de oude lampen en de nieuwe zwarte lampen.2020-03-09b
2020-03-09a
2020-03-09c
2020-04-04Ook heb ik veel zin om in de tuin aan de slag te gaan. Er staat een vaste plant die ik wil verwijderen. Zocht een poosje geleden op internet of deze plant ook insecten vriendelijk was. Het enigste wat ik uitvond was dat die op de Noorse zwarte planten lijst stond. Of te wel, de plant is hier niet gewenst en een gevaar voor de Noorse flora.

Maar helaas is het nog veel te nat in de tuin. Loop ik enkele malen over het gazon dan loop ik die helemaal kapot en dat is niet de bedoeling. Dus ook hier wacht ik op beter weer.

Het is nu april en april doet wat die wil. En dan denk ik aan het weer. Afgelopen vrijdagmorgen deed ik de gordijnen open om uit te vinden dat het gesneeuwd had en alles wit was buiten.

Zie de twee plaatjes hieronder.


2020-04-03b
2020-04-03aDus ook het tuinarbeid moet nog even wachten.

Gelukkig kan ik ook binnen nog van alles doen. Een update schrijven voor mijn blog/internet. Ben nog steeds niet klaar met de cursus Wordpress en ook de grasparkieten hebben af en toe wat aandacht nodig. Wil nog een poging doen om een krentewegge te bakken en er staan nog wat meer recepten die ik wil uitproberen. Verder ligt hier nog heel veel leesvoer. Dus vervelen doe ik me niet.  

 

Ik heb de Corona crises al een paar keer genoemd en hier is het ongeveer hetzelfde als in Nederland. Alleen hier beginnen ze al te praten om na de Pasen de scholen weer voorzichtig open te doen. Of dat ook gebeurd wordt volgens mij komende week beslist.

 

Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.

In Norway.nl