blog april mei juni

16 juni 2019

 

Ja, en dan kun je wel je vakantie plannen omdat je dan kunt helpen met het vervangen van het dak maar dan moet het weer wel meezitten. En dat kun je nu net niet plannen. De timmerman heeft al wel vast een steiger neer gezet maar hij durfde niet te beginnen voordat ze minstens vier dagen met droog weer voorspellen. De waterdichte laag onder het dak is nog van het bouwjaar, 1964, en hij weet niet of die laag nog steeds 100 procent waterdicht is. Halen we dan het dak eraf en die laag is niet waterdicht dan krijg ik waarschijnlijk veel lekkage met bijbehorende schade als het flink begint te regenen.  En dat was nou ook niet de bedoeling.

Tja, en kijk ik dan naar de weersvoorspelling dan ziet dat er niet erg hoopvol uit. Voor komende week voorspellen ze wel elke dag regen. Hetzij wat meer, hetzij wat minder maar regenen zal het. Ik zie dus de bui al hangen. Is de vakantie voorbij dan wordt het mooi weer. Gaat de timmerman aan de slag met het dak en heb ik weinig tijd om te helpen. Awel we zullen wel zien wat het wordt. Ik krijg eerst nog weer een rustige week.

 

De Pinksteren ben ik wel goed en gezellig door gekomen. Kreeg bezoek uit Nederland en die hebben de hele Pinksteren bij mij door gebracht. Het weer was wel wat wisselvallig maar ik heb ze mijn werk laten zien en we hebben een wandeling naar de Skomakarnibba in Vikedal en de Gråhorgja in Bjoa kunnen maken. Alleen zondag, eerste pinksterdag, was het weer zo slecht dat we de hele dag binnen hebben gezeten. Hadden we in ieder geval goed de tijd om bij te praten.

 

Zoals Johan Cruijff ooit eens gezegd schijnt te hebben, elk nadeel heeft een voordeel. In dit geval is het nadeel dat er niets aan het dak gebeurd. Het voordeel is dan dat ik goed de tijd heb om allerlei klusjes in en om het huis te doen.

In huis is dit vooral op rommelen en schoonmaken.

Buiten heb ik nog een soort plateau voorzien van nieuwe planken. Dit plateau ligt voor de ingang van het terras en de planken werden nu wel erg slecht. Eéntje had al de geest gegeven en enkele andere begonnen door te buigen. Ik heb alleen een nieuwe laag terrasplanken over de oude geschroefd. Eigenlijk is alles aan vervanging toe. Maar ik heb maar één portemonnee en daar zit ook nog een bodem in. Nu hangt het nog wel enkele jaren voort en dan zien we wel eens weer. Alles op zijn tijd.


2019-06-14a
2019-06-14b
2019-06-14c


Tussen door probeer ik nog wat groente te verbouwen. Heb dit jaar weer wat wortels, rode bieten, suikererwten en boerenkool gezaaid. En natuurlijk heb ik aardbeien. Die doen het erg goed en er hangen er veel aan maar nu moet de zon wel gaan schijnen. Dan kan ik ook het dak op.

 

Aangezien ik wel redelijk in de vrije tijd zit ben ik afgelopen week ook nog even wezen wandelen. Deze keer een wandeling in Bjordal. En dan niet in het Bjordal waar het hoofdkantoor van mijn werkgever zit maar in het Bjordal bij Vikebygd. Ongeveer 20 minuten rijden vanaf mijn huis. Wel grappig dat hier ook een plekje ligt met de zelfde naam. Het plekje is niet veel meer dan een boerderij, wat huizen en een klein zalen complexje.

De wandeling was leuk maar niet bijzonder. Hieronder een paar plaatjes.


2019-06-12a
2019-06-12b
2019-06-12d
2019-06-12c


En daar tussendoor heb ik ben ik nog weer druk geweest met mijn brandhout. De wintervoorraad in de garage moest aangevuld worden. Dat houdt dus in dat de kapzaag tevoorschijn moest komen en ik een middag druk ben geweest met het in tweeën zagen van het brandhout dat buiten ligt om dat vervolgens in de garage te stapelen. Daar ligt het mooi droog terwijl het ook nog verder kan drogen. Voor foto’s verwijs ik je naar mijn blog inleg van donderdag 12 juli 2018. Daar moet je even flink naar beneden scrollen en dan kom je enkel foto’s tegen van deze activiteit.

                         

Als laatste kan ik dan nog schrijven dat ik vandaag net ben terug gekomen van een twee daagse motor toertocht. Effe lekker twee dagen toeren. Ben vanaf hier richting Odda gereden. Vandaar uit heb ik de RV13 gevolgd tot het einde bij Førde. Vervolgens heb ik een stukje E39 genomen om vervolgens de RV610 naar Sande te nemen. Hier had ik een hotel geboekt. De tocht ging over twee bergpassen met bijbehorende haarspeldbochten. Heerlijk rijden. Tel daarbij het lekkere zonnetje wat de hele dag scheen en zaterdag was gewoon een topdag als het op motorrijden aankomt.

 

Vandaag ben ik vanaf Sande naar Bjordal gereden. Deze keer het Bjordal waar het hoofdkantoor van mijn arbeidsgever ligt. Daar is elke dag iemand aanwezig in de voercentrale. Hier ben ik even langs geweest om even bij te kletsen met mijn collega die daar aan het werk was. Vervolgens heb ik gewoon de E39 via Bergen genomen om weer in Utbjoa te komen. Ging allemaal mooi vlot. ’s Morgens regende het nog wat en vanuit Bjordal naar de E39 regende het even flink maar na 12 uur kwam de zon weer tevoorschijn. Ook vandaag weer heerlijk gereden.

Dit is toch weer een voordeel als je in Noorwegen woont. Als je lekker bochtjes wilt rijden met de motor dan kun je hier je hart op halen. Zeker als je twee dagen hebt.

In totaal heb ik 728 kilometer gereden in twee dagen.

Deze tocht heb ik gereden met mijn nieuwe TomTom. Dat was nog niet zo’n groot succes. De route was niet zo moeilijk maar ik en de TomTom waren het lang niet altijd eens om welke kant we op moesten. Volgens mij moet ik de gebruiksaanwijzing nog maar eens goed door lezen.

 

De motor die ik nu heb, heb ik in 1996 nieuw gekocht. Nu moet ik nog 3000 kilometer met hem rijden en dan heb ik 100.000 kilometer op de teller staan. Dat is ook mijn doel voor dit jaar. De motor over de 100.000 rijden.

Hieronder een paar plaatjes van de toertocht.


Het fjord bij Odda
Hadanger brug
Goede vooruit zichten.
Ruzie maken met de TomTom.
Gewoon door blijven sturen en dan kom je vanzelf wel boven.
Koffie bij een meertje.Wel dat was het voor deze keer. Morgen naar Haugesund. Moet weer eens naar de tandarts. Tevens wil ik daar rond gaan kijken naar een nieuwe houtkachel. Die van mij is aan vervanging toe.

Voor de rest zien we wel wat de week brengen gaat.

Tot de volgende keer maar weer.

2 juni 2019

 

Zo, tijd om weer eens een update te schijven. Dat wordt, denk ik, een korte deze keer.

De laatste twee weken zijn zeer rustig verlopen. Eindelijk weer eens tijd om ’s avonds in de luie stoel te zakken en een beetje TV te kijken. De Noorse tv is ongeveer hetzelfde als de Nederlandse als je naar de programma’s kijkt. De conclusie na een poosje zappen is dan ook meestal het zelfde als toen ik nog in Nederland woonde. Weer niks op wat interessant is.

 

Met het dak gaat het de goede kant op. Alle materialen liggen nu bij mij thuis. De maandag na de laatste update kon ik een aanhanger lenen en heb ik de nieuwe dakbedekking op gehaald. Dat kon zonder problemen in twee keer. Het dak dat op mijn huis komt is erg licht en het totale gewicht van alle delen kwam iets boven de 1500 kilogram. Gisteren heb ik de benodigde panlatten opgehaald. Deze heb ik gekocht bij de bouwmarkt waar ik gewerkt heb. Nu heb ik alles thuis liggen en kan na de Pinksteren de timmerman aan de slag.
Verder ben ik nog op cursus geweest in Stavanger. Deze was twee dagen met overnachting. Dag één ging over vissenziektes en welken nu voor de grootste problemen zorgen. Natuurlijk werd het algen probleem in Noord Noorwegen besproken. We kregen informatie over de waterkwaliteit in de fjorden. Die gelukkig overwegend goed was. En als laatste die dag kregen informatie om de eisen die ze gaan stellen aan de boten die we gebruiken. En dan moet je vooral denken aan welke opleidingen je in de toekomst moet hebben als je met zo’n boot wilt werken. Zoals het er nu voor staat komt er een eis dan je een certificaat/rijbewijs moet hebben. Mocht dat zo zijn dan moet ik ook weer de schoolbanken in.

De dag hebben we afgesloten met een uurtje of twee karten en een diner in het hotel. Erg gezellig.

 

Dag twee ging vooral over het voeren van de vis. Over de voer installatie, welke problemen je kunt krijgen bij foute montage, hoe zo’n installatie is opgebouwd, hoe je het best kunt voeren en hoeveel je kunt besparen als je alles goed doet.

Om de luizen te bestrijden die de zalm aan kan tasten gebruiken ze een type vis die de luis eet. Die wordt dan uitgezet samen met de zalm. Helaas, zitten er veel haken en ogen aan en is het niet eenvoudig om die vis in leven te houden. Hier over ging het laatste deel van de cursus. Het hele geheel werd afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Dag één van de cursus was ik vroeg in Stavanger en dat gaf mij de gelegenheid om nog even rond te lopen in het centrum en wat foto’s te maken.

Die zie je hieronder.2019-05-28a
2019-05-28b
2019-05-28c
2019-05-28d
2019-05-28e
2019-05-28f


Tussen dit door probeer ik nog steeds mijn conditie op peil te houden door één keer in de week te gaan hardlopen. Het wandelen schiet er een beetje bij in op dit moment. Het weer werkt niet erg en als het mooi weer is heb ik geen tijd. Gelukkig is de zomer nog lang.

Hier gaat alles al richting zomervakantie. Dat betekend dat de volgende vergaderingen gepland staan in augustus. De laatste activiteit was gisteren de jaarlijkse plantenmarkt van de tuinclub.

Hier proberen we zoveel mogelijk planten uit eigen tuin te verkopen. Dit om de kas van de tuinclub een beetje te spekken. De markt was deze keer goed gelukt. We hadden de markt gepland van twaalf tot drie maar om één uur was bijna alles als weg. Rest van de dag heb ik in de tuin door gebracht. Onkruid trekken en alle planten planten die ik had gekocht en mee gekregen.2019-06-01e
2019-06-01d
2019-06-01c
2019-06-01bDat was eigenlijk alle nieuws voor deze keer. Als alles nu volgens plan gaat kan ik de volgende keer foto’s laten zien van de activiteiten op het dak. Hopelijk blijft het een beetje droog in die periode.

Om goed mee te kunnen helpen op het dag heb ik na de Pinksteren drie weken vakantie genomen. De bedoeling is dan om door de week flink mee te helpen op het dak en de weekenden weg te reizen. Maar daar lezen je de volgende keer meer over.

 

Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.
18 mei 2019

 

Oei, zag ik gisteren ineens dat het bijna drie weken geleden is dat ik een update op de site heb gezet. Ik heb al wel eens geschreven dat de tijd zo snel gaat maar hij gaat nog sneller dan ik dacht. Ben de laatste tijd ook wel erg druk geweest. Druk met de nieuwe website voor Bjoa, druk met vergaderingen van de verschillende verenigingen waar ik in het bestuur zit, druk met het dak van mijn huis dat vernieuwd moet worden enzovoort enzovoort. Gelukkig ziet het er nu naar uit dat het wat rustiger wordt. Alles gaat hier richting zomervakantie en dat wordt er weinig georganiseerd en vergaderd.  

We zullen eens zien hoe lang het duurt voor ik deze update op de site krijg. Eens kijken wat er nu weer mis gaat.

 

Ja, met het dak gaat het goed. Ik heb alle delen besteld en die kan ik volgende week ophalen. Als alles nu volgens plan gaat dan gaat het na de Pinksteren gebeuren. Ik heb drie weken vrij gevraagd zodat ik de timmerman kan helpen. Onder het motto van, alles wat je zelf doet hoef je niet te betalen, wil ik zoveel mogelijk meehelpen om de kosten te drukken. Als ik zelf zoveel mogelijk het oude dak kan verwijderen en alle nieuwe delen klaar kan leggen kan de timmerman hopelijk vlot door werken.

Het wordt wel een nieuwe ervaring voor mij. Nog nooit een nieuw dak op een huis gelegd en ik kan me niet heugen wanneer het de laatste keer was, dat ik vakantie had en niet weg reisde. Ben benieuwd hoe het gaat. Wordt vervolgt.

 

Met mijn voortand schiet het allemaal weer niet op. De implantaat zit nu eindelijk stevig op zijn plaats. Daar hebben ze laatst nog weer een of ander tussenstuk op geplaatst. Nu moet er een afdruk worden gemaakt van het gebit en moet er een tand gemaakt worden. En laat nu precies die tandarts die dat moet doen ziek zijn. Als ik geluk heb dan komt er begin juni weer schot in de zaak. Loop nu al bijna een jaar te klooien met die voortand en wat mij betreft mag het nu wel een keer klaar zijn.

 

Hier is het ook al weer een tijdje voorjaar en alles groeit en bloeit mooi. Na een periode met mooi weer tijdens de Pasen kwam een wat koudere periode. Nu hebben we een paar dagen met mooi weer gehad en nu ik zit te typen regent het buiten. Maar daar ben ik alleen maar blij mee want ik vindt het veel te droog in de tuin. Binnen in de tussen etage heb ik flink veel planten staan. Deels voor eigen gebruik en deels voor de plantenmarkt van de tuinclub.
Dacht ik laatst nog even de laatste afleveringen van de Luizenmoeder te gaan kijken maar daar kwam ik bedrogen uit. De eerste twee of drie kon ik gewoon kijken. Daarna moest ik eerst te portemonnee trekken. Daar had ik geen zin aan. Maar een beetje raar vindt ik het wel. Dat je moet betalen voor iets wat de publiekelijke zenders uitzenden. Dat zou volgens mij gewoon gratis moeten zijn. Nu hoop ik niet dat ze met boer zoekt vrouw het zelfde doen. Dat zou wel erg jammer zijn.

 

Nu ben ik verder nog wel een nieuwsgierig type dus als er ergens een open dag is en ik heb tijd dan ga ik meestal wel even kijken. Deze keer was het Hogganvik landsby die open dag had. Dat is een zorgboerderij een eindje voorbij Vikedal richting Ropeid. Ze hebben daar vijf koeien, zo’n honderd schapen en nog wat geiten en kippen. Tevens maken ze er kaas, staan er een paar ouderwetse weefgetouwen en hebben ze een grote groentetuin. Leuk om even rond te kijken. Tevens kwam ik aan de praat met de één van de Nederlanders die er werkt. Via haar kwam ik in contact met de andere Nederlands die er werken en tevens ken ik nu de Nederlandse buschauffeur die in Sauda woont. Mooi poosje zitten kletsen daar.

 

Wandelen, heb je dat nog gedaan. Ja, de heb ik. Deze keer een rondje Roafjellet gelopen. Deze wandeling had ik al lang op mijn lijstje staan. De wandeling begint helemaal bovenin een woonwijk van Ølen. Het eerste gedeelte ging redelijk vlot omhoog om een eindje boven de boomgrens af te vlakken. Vervolgens kon je een mooi rondje lopen met uitzicht op Ølen, Ølensvåg en Etne. Mooie uitzichten in een mooi landschap. Alleen de temperatuur wou niet erg mee werken. Er blies een stevige erg koude wind. Gelukkig had ik nog een muts in de rugzak zitten. Bleven de oren in ieder geval nog een beetje warm. Ga de wandeling zeker nog wel een keer weer doen. Hier onder een paar plaatjes.2019-05-12h
2019-05-12g
2019-05-12f
2019-05-12e
2019-05-12d
2019-05-12c
2019-05-12b
2019-05-12aOok op mijn werk gaat het rustig door. De vissen groeien goed en we hebben gelukkig nog geen ziektes gehad. Hopelijk blijft dat zo. Vorige week wel op cursus geweest. De voerleverancier had een cursus gemaakt over het voeren van de vis en welk voer je het best kunt gebruiken. En dan kun je wel begrijpen dat ze alleen maar over hun eigen voer praten. De cursus begon om vier uur ’s middags en we waren om ongeveer acht uur ’s avonds klaar. Daarna begon het diner, aangeboden door, ja je raadt het al, de voerleverancier.

De volgende dag kregen we een rondleiding door de fabriek en waren er verschillende personen die vertelden hoe ze de kwaliteit van het voer borgen. Ik heb zo langzamerhand al redelijk wat fabrieken gezien en meestal valt dat wel tegen wat er te zien is. Veel grote machines die veel kabaal maken en je ziet niet wat er gebeurd. Hier was het iets anders. Ze hadden een productie stop en een heleboel machines lagen open. Nu kon je dus in de machines kijken en dan kon je je beter voorstellen wat er gebeurd.

Hieronder nog een paar plaatjes van de rondleiding.


2019-05-15e
2019-05-15d
2019-05-15c
2019-05-15b
2019-05-15aVerder moest ik noodgedwongen nog de portemonnee trekken. Mijn telefoon had het opgegeven. Of eigenlijk moet ik zeggen de batterij. Als ik hem oplaadde dan was die met enkele uren al weer leeg. Dus in de plaatselijke elektronica winkel maar een niet al te duur modelletje gekocht. Deze keer is het een Samsung geworden. Hij is wel wat groter dan mijn oude telefoon en dat was even wennen. Verder ziet het er goed uit en we zien wel hoe lang deze het vol houdt.

 

En dan komen we bij 17de mei. Dat is een nationale feestdag hier en dan is iedereen vrij. Op deze datum in 1814 werd de grondwet ondertekend en werd Noorwegen gesticht. Dat wordt hier elk jaar nog groots gevierd. Zelf moest ik eerst nog even werken van acht tot twaalf. Daarna was het snel naar huis en douchen en wat eten. Vervolgens heb ik bij de festiviteiten een uurtje of twee staan helpen bij het hoefijzer gooien. Er staat een ijzeren pin in de grond en de bedoeling is dan dat je van een afstandje zo gooit dat de hoefijzer rond de pin ligt. Dit bleek erg populair want we hadden op het eind een wachtlijst van ongeveer een half uur. Nog even een poosje na gezeten onder het genot van een bakje koffie en toen maar weer naar huis.

 

Op naar de volgende klus om het zo maar te zeggen. De tuinclub gebruikt een lokaal in de Vindafjordhallen waar we de bijeenkomsten houden. Dit lokaal mogen we gratis gebruiken maar dan moeten we ons wel af en toe als vrijwilliger opstellen als er wat in die hallen georganiseerd word.

Deze keer hadden ze een dansavond georganiseerd. Na afloop ben ik wel tot de conclusie gekomen dat dat dansen wel bijzaak is. Maar goed, het was nu mijn beurt om wat vrijwilligers werk voor de tuinclub te doen en het resultaat was dat ik van half negen tot twee uur ’s nachts achter de bar heb gestaan. Dat was ook weer een nieuwe ervaring. Als je zoiets doet krijg je in ieder geval respect voor de mensen die dat elk weekend doen en dan nog langer. Vanaf ongeveer elf uur begon het publiek binnen te stromen en tot één uur ’s nacht was het vol gas met drie man achter de bar. Na één uur begon het wat rustiger te worden en om half twee was de bar gesloten. Dan is het opruimen en naar huis. Slapen want ik was best wel moe.

 

Als laatste bij deze update een video. Een tijdje geleden het hardrock festival Karmøygeddon in Kopervik bezocht. Had het niet op de planning gezet maar kwam er op laatst achter dan een bandje genaamd Frog Leap er zou spelen. Deze was ik tegen gekomen op YouTube. Ze maken allemaal hardrock versies van gewone nummers. Het leek me wel leuk om die live te zien. Ik heb drie bands gezien. Eentje voor en na Frog Leap maar die waren niet om aan te horen. Frog Leap was ongeveer zoals verwacht. Ik heb het maar Happy metal genoemd.  Hier onder een video waar ze het nummer Africa van Toto van een turbo hebben voorzien. Er zijn al ongeveer 35 miljoen mensen die de video gezien hebben en het YouTube kanaal van Frog Leap heeft ongeveer 3 miljoen volgers. Ik ben dus niet de enige die het leuk vindt.

Wel dat was het voor deze keer tot de volgende keer maar weer en ik wens je veel luister plezier.


1 mei 2019 

 

1 mei,dat is de dag van de arbeid en dat is hier een officiële vrije dag. Voor mij was die niet helemaal vrij want ik ben nog even wezen werken. Normaal werken we in de weekenden en op vrije dagen van 8 tot 12. Op verzoek ben ik vandaag om zeven uur begonnen. Er kwam namelijk een boot voer brengen en die hebben graag dat er iemand aanwezig is. Veel werk heb je er niet mee. Effe checken bij aankomst of ze de boel onder controle hebben en weten wat ze in welke silo moeten lossen en als ze klaar zijn even de vrachtbrief ondertekenen.

 

Wat heb ik verder nog meer gedaan. Wel heb belangrijkste is wel dat ik de nieuwe internetsite voor Bjoa heb gepresenteerd aan de bevolking hier. Het plaatselijk belang organiseert af en toe een avond waar ze de inwoners bij praten over het wel en wee in Bjoa en met welke projecten we druk zijn. Eén van die projecten was dus de nieuwe internetsite. Hij werd gelukkig goed ontvangen.

De laatste twee weken voor de presentatie ben ik er best wel druk mee geweest. Verhaaltjes schrijven, foto’s erbij zoeken en alles in de site zetten. Tevens moest de site nog enkele keren aangepast worden door het IT bedrijf en had ik nog een deel wensen die ik graag voor de presentatie op de site wou hebben. Dus ben ook regelmatig even bij het IT bedrijf langs gegaan om te overleggen wat er allemaal mogelijk was.

 

Moet wel zeggen dat ik er achteraf achter kwam dat ik wel wat meer gespannen was dat dat ik zelf in de gaten had. De avond erna kon ik merken dat er een deel spanning weg was. Het was ook wel iets meer werk dan ik dacht. Gelukkig leuk om te doen. Wil je de site bekijken deze heet: www.bjoa.no

 

Ik heb de site nog wel redelijk snel voor elkaar gekregen. Zeker als je rekent dat ik in oude notulen kon lezen dat ze al sinds november 2014 bezig zijn om een nieuwe website in de lucht te krijgen.

 

De site is nu wel ongeveer klaar maar je blijft er werk mee houden want die moet natuurlijk wel regelmatig een update hebben. Het bijhouden van de site ga ik niet alleen doen. Er is hier een persoon die het leuk vindt om zoiets te doen. Deze moet ik dan opleiden en er voor zorgen dat die in kan loggen op de site zodat die de site kan aanpassen.

 

Tijdens de Pasen en de dagen ervoor had ik eindelijk eens weer tijd om wat te bakken in de keuken. Hieronder zie wat ik allemaal zo’n beetje gemaakt heb. Van chocolade brood tot mandarijntjes taart.


2019-04-21b
2019-04-21a
2019-04-20b
2019-04-20a


Wel heb ik foto’s van mijn tuin activiteiten. Om maar met het gazon te beginnen. Ik vindt dat die er erg mooi uitziet met al die pinksterbloemen. Ik wacht dus nog even met het maaien tot ze zijn uitgebloeid. Misschien krijg ik er dan volgend jaar nog meer.

De twee kleine appelboompjes hebben ook een kleine behandeling gekregen. Ik heb enkele takken met behulp van wat band en touw naar buiten gebogen. Als het goed is groeien ze dan vast in deze stand met als resultaat dat je later meer licht en lucht in de boom hebt en de appels beter afrijpen.


2019-04-26c
2019-04-26a
2019-04-26b
2019-04-20fIn de tussen etage ben ik flink aan het planten, stekken en zaaien geweest. De aardbeienplanten hadden ontzettend veel uitlopers. Deze heb gedeeltelijk in eigen tuin geplant.  De rest ging in bakjes voor de plantenmarkt. De tuinclub organiseert één keer per jaar een plantenmarkt waar mensen planten kunnen inleveren die ze over hebben. Wij proberen die weer te verkopen voor een klein bedrag zodat we de kas een beetje kunnen spekken. In de tuin heb ik verder nog radijsjes en wortels gezaaid. Binnen heb ik in bakjes suikererwten en boerenkool gezaaid. Dit jaar heb ik niet zo heel veel plaats maar een beetje groente wil ik wel verbouwen. Altijd leuk om te zien hoe alles groeit en bloeit.


2019-05-01
2019-04-20d
2019-04-20c
2019-04-20eVoor de plantenmark heb ik nog een vaste plant opgegraven. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Het was een zeer dikke dichte compacte kluit. Zelfs de bijl moest er aan te pas komen om hem uit de grond te krijgen. 
Als laatste kan ik nog schrijven dat ik nog een soort stand up komedie avond bezocht heb hier in Bjoa. Een dame kreeg van haar echtgenoot te horen dat ze niet grappig was. Om te bewijzen dat ze wel grappig kon zijn had ze een soort stand up avond georganiseerd waarbij ze zelf op het podium stond. Helemaal stand up was het niet want ze had de tekst al van te voren geschreven. Terug kijkend op de avond vindt ik dat haar echtgenoot het bij het verkeerde eind had. Ik vond haar erg grappig. Ik weet niet of het een weddenschap was maar als dat zo was dan heeft ze wel gewonnen.

 

En als aller allerlaatste kan in nog schrijven dat ik nog een middag in de gemeente Austevoll op het eiland Huftarøy ben geweest. Hier had onze voer leverancier een seminar over visvoer georganiseerd. We hebben niet de hele seminar kunnen bijwonen omdat we te laat waren voor de veerboot. Ongeveer 15 seconden. Ik was waarschijnlijk naar huis gegaan toen we uitvonden dat we twee uur op de volgende veerboot moesten wachten maar mijn collega’s waren wat standvastiger. Gelukkig waren we net op tijd voor de lunch en konden we het middagdeel over verschillende voertypes voor verschillende ziektes bijwonen. Achteraf gezien wel nuttig maar ik heb wel gezegd dat we de volgende keer iets eerder op pad gaan.

 

Wel dat was het voor deze keer tot de volgende keer maar weer.

18 april 2019

 

Donderdag morgen is het nu en ik ben vrij vandaag. Deze dag heet Witte donderdag en dat is hier een officiële nationale vrije dag. Ook morgen goede vrijdag is hier een officiële feestdag. Oftewel de bevolking is vrij. Zelf moet ik morgenvroeg en zaterdagmorgen nog enkele uren werken. De vissen moeten wel gecontroleerd worden. Met de Pasen ben ik dan wel weer vrij.

Tel je deze vrije dagen op dan zijn de meeste mensen hier vrij van donderdag tot en met maandag zonder dat het een vrije dag kost. Meestal is dit ook het drukste weekend van het jaar op de weg. Veel mensen gebruiken het weekend voor een lang weekend weg. Tweede paasdag staan er dan ook lange files voor de veerboten want iedereen reist terug op het zelfde tijdsstip.

Goed advies is dan van mijn kant. Ga niet rijden in Noorwegen op tweede paasdag.

 

Mijn week in Bjordal heb ik goed afgesloten. Voor mij was het een gezellige en leerrijke week. Veel nieuwe collega’s gesproken. Veel nieuwe dingen gezien en gedaan.

Hieronder een klein verslag met veel foto’s van de afgelopen week. Ik krijg het helaas niet meer voor elkaar om de foto’s pagina breed op de site te zetten. Maar als je ze te klein vind kun je er een foto klikken en dan zou er een grotere versie moeten verschijnen.

 

De vorige update heb ik afgesloten met de wandeling naar de top van de Kroppa. De zondag na de update ben ik naar het topje van de Åkranippa gewandeld. Deze gaf een mooi uitzicht over het Sognefjord. Het was wel een pittige wandeling. De bergen zijn hier wat steiler dan in Vindafjord en het gaat dus ook wat steviger omhoog. Gelukkig was de wandeling niet al te lang en was het goed te doen. Hieronder wat foto’s van de wandeling en uitzichten van de top.Maandag heb ik meegeholpen met het afluizen van vis. Dit is ongeveer de zelfde operatie als ik in de update van 24 maart heb beschreven en voor foto’s en video’s kun je daar kijken. Het geheel ging mooi. Wel een wat lange dag van half zeven tot half acht maar aangezien er steeds wel wat gebeurd of te zien is, is zo’n dag zo voorbij.


De dinsdag heb ik door gebracht in het de voercentrale. Ik heb hier nog geen andere naam voor kunnen verzinnen. Het is een kamer met heel veel schermen waar vanuit ze de vissen voeren. In elke ring bij een visboerederij hangt een camera onder water. Hier mee kunnen ze zien hoe de vis reageert op het voeren en hoe lang het voer naar beneden zakt. Zakt het voer naar ongeveer 20 meter zonder dat de vissen het eten dan stoppen ze het voeren. Dan hebben ze voorlopig genoeg gehad. Ook heeft elke visboerderij een camera op het ponton hangen waarmee ze het verspreiden van het voer in de ringen kunnen volgen. Tevens kunnen ze dan zien of alles nog goed werkt.


Het werk is niet super spannend maar wel belangrijk. Voer is de grootste kosten factor op een visboerderij. Krijgt de vissen niet genoeg voer dan groeien ze niet optimaal. Krijgen ze teveel voer dan verdwijnt dat in zee. Dat is zo wie zo niet gewenst en die verspilling kost ook veel geld.

Hier onder een plaatje van de voercentrale.
Woensdag ben mee geweest met enkele collega’s die bij een visboerderij de vissen moesten controleren op hoeveel luis ze hebben. Dat is iets wat we zelf ook doen en dus niet zo super spannend maar wel interessant om te zien hoe zij het doen in vergelijking met ons. Tevens heb je tussen door mooi de tijd om over van alles en nog wat te kletsen of te discussiëren.

Ze hebben hier op verschillende locaties zes verschillende visboerderijen in het Sognefjord liggen. Gedeeltelijk met forel en gedeeltelijk met zalm.

Een van die collega’s was zo vriendelijk om me ’s avonds een rondleiding te geven in Bjordal en omgeving. Zo kwam ik in Ortnevik terecht bij iemand die als hobby had het maken van sculpturen uit bomen. Zie foto’s hieronder.

Vervolgens kwam ik op een visboerderij waar ze heilbot hadden. Aangezien alles onder afdekzeil zat was het wat lastig foto’s maken maar bij deze enkele plaatjes hier onder.Donderdag ben ik mee geweest naar een andere visboerderij. Ook daar was het eerst luizentellen en daarna de dode vissen verwijderen. Ook hier was het hetzelfde verhaal. Beetje meewerken en tussen door kletsen en discussiëren. En genieten van het mooie weer. Want over één ding kon ik niet klagen en dat was het weer. De hele week en ook nu nog mooi weer. Bijna geen wind, over het algemeen blauwe lucht en veel zon.

 

De laatste dag, vrijdag, ging het weer naar een andere visboerderij. Hier hadden ze geen vis en deze moest weer klaar gemaakt worden om vis te kunnen ontvangen. Het werk hier was het in de ring hangen van het net dat in het water hangt en de vis op de plek houdt. Dit had ik nog niet eerder gedaan of gezien en was dus erg interessant. Tevens kon ik de grootste boot bekijken die ze hier gebruiken. Verdere karweitjes was het terug zetten van de pomp installatie voor dode vis en het op de plek hangen van vogelnet.

Hier onder wat plaatjes van de boten die ik deze dag tegenkwam.
Mijn arbeidsgever heeft in Bjordal bij een oude visboerderij een appartementje gebouwd die ik deze week kon gebruiken. Hieronder twee plaatjes van het appartementje.
Ja, en toen was de week alweer voorbij. Gelukkig kon ik het appartement ook de zaterdag nog gebruiken en dat gaf mij de mogelijkheid om nog weer wat te gaan wandelen. Ik ben begonnen met een wandeling naar het Almdokk meertje. Dit was een erg lichte wandeling. Met een half uurtje was ik bij het meertje en de wandeling ging nauwelijks omhoog.

Het was wel een mooie plek. Volgens mij heb ik hier bijna anderhalf uur gezeten. Genieten van de rust en de natuur. Genieten van alle vogel gezang. En genieten van de koffie en taart die ik had mee genomen. En ja, foto’s staan hier onder.
Nu had ik nog wat tijd over en zin om nog wat meer te wandelen. Het plan was om van een andere startplek weer richting de Åkranippa te wandelen maar dan halverwege richting een andere top te gaan. Helaas is dit niet gelukt. Het gebrek aan een kaart, het ontbreken van markering en mijn gebrek aan lokale kennis zorgden ervoor dat ik geen van beide topjes heb bereikt. Op zich geen probleem. De natuur en de wandeling waren mooi genoeg. En ook hier heb ik op een rustige plek een poos zitten genieten van de natuur en het uitzicht over het Sognefjord wat ik had. Moet op het laatst wel weer in beweging komen want het begon een beetje te waaien en dan merk je dat het nog maar april is. Sowieso was de temperatuur niet hoog. ’s Morgens was het meestal net boven nul en overdag werd het niet warmer dan ongeveer tien graden. Maar zat je lekker in de zon dan was het lekker om buiten te zijn.

Hier onder nog wat plaatjes van de laatste wandeling.En als laatste hier onder nog twee plaatjes van het hoofdgebouw van mijn arbeidsgever OslandAfgelopen zondag ben ik dus weer terug gereden naar Bjoa. Dit koste mij ongeveer zes en half uur met daarbij inbegrepen en het wachten en vervoer op een veerboot.

Wel deze update is meer dan lang genoeg. Wat ik afgelopen week heb gedaan schrijf ik de volgende keer wel. Ik wil nu deze update op de site prutsen en dan de accu in de motor monteren. Kan ik vandaag nog even een rondje rijden.

Tevens wil ik dit weekend gebruiken om de laatste hand te leggen aan de nieuwe site voor Bjoa die volgende week gepresenteerd gaat worden en wil ik op zoek naar een nieuwe provider voor mijn site. Ik ben het gepruts bij de huidige provider zat en ik heb niet de indruk dat ze nog wat gaan aanpassen.

Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.7 april 2019

 

 

En zo zit je in Bjoa en zo zit je in Bjordal. Ja, ik ben eens weer op pad. Dit keer zit ik in een appartementje in Bjordal te schrijven. Dit gehucht ligt in de gemeente Hoyanger en dat ligt weer in de provincie Sogn og Fjordane. Maar hier over later meer. We gaan gewoon weer in de normale volgorde deze update schrijven.

 

Eerst maar eens schrijven dat ik een nieuwe camera heb gekocht. Niet dat de oude stuk was gegaan. Nee, ik kon aan de foto’s zien dat die technisch niet meer up to date was. Ik zag foto’s van moderne nieuwe telefoons die er qua kleur en belichting beter uitzagen dan die ik maakte met mijn grote spiegelreflex camera. Vond het wel zonde maar na tien jaar kun je dat tegenwoordig verwachten. De nieuwe is een soort spiegelreflex zonder spiegel. Daar door een stuk kleiner. Alleen zit ik nog te wachten op de zoomlens. Het is wel wennen. Van zo’n “oude” camera naar een hele nieuwe kleine moderne. Maar goed de eerste indruk is wel goed en ik zie verschil in de foto’s. Tevens het makkelijker selfies te maken met deze en ik kan video’s schieten.

 

Verder ben ik druk geweest met de nieuwe site voor Bjoa. Het begint er op te lijken. Nu wordt het voor mij tijd om de site te vullen met allerlei informatie over Bjoa. Als alles volgens plan gaat dan gaan we de site na de Pasen presenteren aan de bevolking van Bjoa. Dat wordt dus spannend. Aangezien het mijn project is.

 

Ook ben ik druk met de tuinclub. De clubavonden moeten georganiseerd worden en voor zo’n clubavond moet alles klaar gezet worden en na de tijd moet alles opgeruimd worden. Gelukkig is heet een gezellig clubje dat wel van aanpakken weet dus alles gaat best wel snel.

De bestuursvergaderingen doen we bij de bestuursleden thuis. Afgelopen donderdag was het hele spul op bezoek bij mij. Konden ze zien waar ik woon. Standaard is het dan een lichte maaltijd. Vervolgens is het dan vergaderen met koffie en koek.

 

Ook in mijn huisje gaat het nog steeds langzaam vooruit. Heb nu eindelijk het hoekje in de gang voorzien van een behangetje. Was bij een interieurwinkel aan het rond neuzen toen ik dit behang zag. Ik vindt het bakstenen stukje mooi in dat hoekje passen. Geeft de gang net even wat extra’s

Ik heb al eens een aantal malen geschreven dat enkele advocaten aan het bakkeleien waren over de kwaliteit van het dak dat op mijn huis ligt. Dit ligt compleet verkeerd gemonteerd en er is risico voor lekkage en dat het weg waait in een goede storm. Deze zaak is nu afgehandeld. Ik krijg een zak met geld en verder is het succes ermee. Ik heb al contact gehad met een timmerman die mijn dak zal repareren. Of eigenlijk moet de dakbedekking vervangen worden. Hier wil ik mee beginnen als ik weer kom van mijn weekje in Bjordal. Ik moet materiaal kopen en vrij vragen van mijn werk als de timmerman komt. De bedoeling is om flink mee te werken om zodoende te proberen de kosten te drukken. Dit gaat mij drie weken vakantie dagen kosten. Oftewel dat wordt niet veel vakantie dit jaar. Maar zo is dat af en toe.

 

Het werk met het brandhout begint ook mooi op te schieten. Alles i nu gekloofd en opgestapeld. Dat laatste ging best wel snel. Als je eenmaal de torens hebt staan aan het begin en eind van een rij dan kun je snel een deel brandhout opstapelen. Ik heb iets minder dan vorig jaar maar als ik zie wat ik tot nu hebt gebruikt dan heb ik, zoals het er nu voorstaat, genoeg liggen voor drie winters. Het enigste wat nog moet gebeuren is dat het nog afgedekt moet worden. Hier heb ik nog even mee gewacht aangezien ze de komende tijd mooi weer voorspellen. Dan kan het nog mooi even drogen zonder afdekzeil erop. Die moet ik overigens eerst nog kopen.Ook de motor staat weer klaar voor het motorseizoen. Of in ieder geval bijna want ik heb de accu nog niet weer in de motor gemonteerd. Ik krijg steeds meer ervaring met het uit de winterstalling halen van de motor. In zo’n tien minuten bouw ik de helling op. Daarna rij je de motor in enkele seconden neer en demonteer ik de helling weer. Ik verheug me al op het eerste ritje. Dat gaat zeker met de Pasen worden. Eens kijken hoeveel kilometers ik dit jaar onder de wielen door krijg.

 
Ja, en dan Bjordal. Dat is niet zo spannend. Het hoofdkantoor van mijn werkgever ligt hier en tevens hebben ze hier nog zes van die visboerderijen in het fjord liggen en volgens mij drie op land.

De reden dat ik hier ben is om kennis te maken met mijn collega’s hier, een stukje training en om wat meer ervaring op te doen. Maandag ga ik een dagje mee lopen met het afluizen. Foto’s over afluizen staan in mijn vorige update. Ook hebben ze hier een kamer van waar uit ze alle vissen voeren. Ook hier zal ik een dag doorbrengen. En zo is er nog genoeg te zien en te doen en te leren.

Gelukkig is het mooi weer hier en de voorspellingen zijn ook goed. Veel zon en bijna geen wind. En dan is het lekker om op zee te zijn.

 

De weg naar Bjordal was hoofdzakelijk niet zo heel spannend. Ik ben gisteren, zaterdagmorgen, om zeven uur beginnen te rijden en om iets over twaalf was ik op de plek. Pas voorbij Bergen begon de weg interessant te worden. Dat wil zeggen, mooie uitzichten en bochten. Het laatste gedeelte ging over een bergpas. Volgens mij heet dat Storedalen. Mooie rit tussen bergtoppen met meertjes. Helemaal sneeuw vrij was het nog niet maar de weg was schoon. Hier onder enkele plaatjes van de rit over de bergpas.
Aangezien ik gisteren goed op tijd op de plek was had ik nog mooi de tijd om een wandeling te maken. Deze ging naar de top van de Kroppa. De wandeling begon op vijf minuten van het appartementje en was in het begin wel pittig. Eenmaal een beetje op hoogte ging het wat gemakkelijker. Helaas was het wat heiig in de lucht en was het uitzicht niet al de mooi. Maar leuk om weer eens een wandeling te doen op een andere plek. Ik had wel uitzicht op het Sognefjord. Dit is het langste(ongeveer 200 kilometer) en diepste fjord(ongeveer 1300meter) in Noorwegen.

 

En nu is het zondagmorgen. Nu maar eens deze update op de site prutsen en dan wil ik nog een wandeling maken naar het topje van de Åkrenipa. Die foto’s zie je wel op de volgende update.

Als je de foto's te klein vindt dan kun je op de foto klikken en zou er een grote versie moeten verschijnen.

Wel dat was het weer voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer. 


 In Norway.nl