Blog

1 augustus 2020

 

Yep, het is weer de hoogste tijd voor een update. De laatste is al even geleden maar daar heb ik een goed excuus voor. Die heet namelijk: vakantie. En helaas moet ik dan ook melden dat die vakantie er bijna op zit. Maandag begint het gewone leven weer. Terug naar de betonelementen en de dagelijkse routine.

 

Nu ben ik nog even aan het nagenieten van een vakantie in eigen land. Want ook nu ben ik weer blij dat ik in Noorwegen woon. Genoeg te doen hier zeker als je van buiten activiteiten houdt.

Maar eerst een kleine update over mijn tuin. Hier gaat alles wel ongeveer zoals ik in gedachten had. Maar af en toe gebeurd er wat waar je achteraf van denkt, oh, ja dat kan dus ook nog.

 

Ik heb op het terras een aantal potten staan met groente erin. Sla, wortels en boerenkool. Voor ik op vakantie ging dacht ik: die staan er mooi veilig. Geen slak die er bij komt. De boerenkool was al wel zo groot dat ik dacht om die na de vakantie in de diepvries te stoppen.

Helaas dacht een insect of vlinder hier anders over. Toen ik terug kwam van het een dikke week kamperen, zag ik dat een aanzienlijke hoeveelheid rupsen zich tegoed had gedaan aan de boerenkool. Helaas, die was verloren. Geen boerenkool in de diepvries.

De planten heb ik later midden op het gazon gezet met de gedachte dat de vogels wel snel alle rupsen zouden opeten. Maar dat gebeurde niet. Pas na twee dagen leek het erop dat het aantal rupsen begon te verminderen. Toen ik terug kwam van vakantie nummer 3 was er nog één rups over. Wat er met de rest gebeurd is weet ik niet.

Hier onder een paar plaatjes.


2020-07-04a
2020-07-23a
2020-07-23b
2020-07-23c
En dan mijn vakantie. Wat heb ik gedaan. Wel eigenlijk heb ik, achteraf gekeken, de vakantie opgedeeld in drie gedeeltes. Deel één was de eerste week waar ik een motor toertocht had gepland. Die ging, zoals ik in de vorige update schreef, niet door. Deel twee zou de wandeling bij Flørli zijn maar die hebben we uitgesteld in verband met, inderdaad ja, het slechte weer daar. Dus hebben we gekeken waar het wel mooi weer was en dat was in de provincie Telemark. Simpel gezegd rij je vanaf Bjoa richting Oslo en dan kom je vanzelf in Telemark. De tent hebben we opgezet op Sandviken camping in Tinn. En daar was het druk. Ik ben niet gewend om in het hoog seizoen op vakantie te gaan dus dat was even wennen. Gelukkig was alles goed voor elkaar en hadden we een redelijk goede plek.

Zie de plaatjes hier onder.


2020-07-15a
2020-07-15bHet eerste wat we hier hebben gedaan is een wandeling maken naar het topje van de Gaustatoppen. Ik dacht dat dit één van de hoogste toppen van Noorwegen was maar een korte zoektocht op het WWW wees dat deze op plaats 315 staat in de lijst van hoogste toppen in Noorwegen. Ik vond 1883 meter al heel wat maar er zijn een hele hoop bergen die hoger dan 2000 meter zijn. De hoogste berg in Noorwegen is de Galdhøpiggen. Die is 2469 meter hoog. En ja, die staat ook op mijn lijstje.

De wandeling naar het topje van de Gaustatoppen is niet zo zwaar. Je kunt de auto parkeren op 1100 meter hoogte en je hoeft dus maar 700 meter naar boven te wandelen. Ik had me er wel op ingesteld dat ik er niet alleen zou zijn maar de hoeveelheid mensen die er waren had ik niet verwacht. Het was een beetje zo’n Preikestolen wandeling. File wandelen naar de top.

Het uitzicht was wel redelijk maar niet spectaculair. Ik vond het er gewoon veel te druk om echt te kunnen genieten. Beetje raar wel want op de Preikestolen heb ik me nooit geërgerd aan de grote drukte. Misschien heeft het ook wel iets te maken met wat je verwacht.

Hier onder een paar plaatjes van de wandeling en de drukte.


2020-07-16a
2020-07-16b
2020-07-16c
2020-07-16d
2020-07-16e
2020-07-16f
2020-07-16g
2020-07-16h
2020-07-16i
2020-07-16j
2020-07-16kWe hadden twee nachten geboekt op Sandviken camping en toen we bij wilden boeken kregen we te horen dat er geen plaats was. Alles was volgeboekt. Dus toen hadden we geen andere keus dan de hele boel maar weer op te pakken. Gelukkig gaat dit snel. Alles past zonder problemen in de auto en de tent breek je in 20 minuten af.

Nadat we alles in de auto hadden gepakt zijn we naar Rjukan gereden. Hier zijn we met de Krossobanen naar boven gegaan. Deze gondel brengt je in vier en halve minuut van 403 meter naar 886 meter hoogte en is een goed uitgangspunt voor verschillende wandelingen. Je kunt ook je fiets meenemen en dan via een steil pad weer naar beneden crossen.

Hieronder enkele plaatjes van de tocht naar boven.


2020-07-17a
2020-07-17b
2020-07-17c
2020-07-17dWij hadden besloten om naar de beroemde Rjukan spiegels te wandelen. Rjukan ligt in een dal met hoge bergen aan alle kanten. Hier komt gedurende het jaar maar weinig zon. Om wat meer zon in het centrum te krijgen hebben ze hoog in de bergen enkele spiegels neer gezet die de zon weerkaatsen en zodoende voor meer zonlicht in het centrum zorgen.

Het leek ons wel interessant om die spiegels eens te zien. Het was in ieder geval een rustigere wandeling dan naar die bij de Gaustatoppen. Je zag wel wat wandelaars maar dat was minimaal. De wandeling was mooi. Veel groen en redelijk mooie uitzichten over vooral Rjukan. Bij de spiegels viel het wat tegen. Ik had verwacht dat ze er een beetje ruimte hadden gemaakt met een picknick bank of wat zit gelegenheid. Helaas bleek dit niet zo te zijn dus de koffie hebben we zittende op een boomstronk op gedronken.

Hier onder een paar plaatjes.


2020-07-17f
2020-07-17e
2020-07-17h
2020-07-17g
2020-07-17j
2020-07-17iWe hadden gedacht om na de wandeling weer met de gondel naar beneden te gaan maar ook nu stond er, net als bij de tocht naar boven, een flinke rij mensen te wachten. Om nu weer een uur te gaan staan wachten hadden we geen zin en zijn we maar naar beneden gewandeld. Vier kilometer alleen maar naar beneden is goed te doen.

 

Hierna zijn we naar Tuddal gereden en hebben we de tent opgebouwd op Bøen camping. Zo druk als het was op de camping in Tinn, zo rustig was het hier. We hadden bijna het hele grasveld voor ons zelf. Na de twee wandelingen hadden we hier gedacht om een dag rustig aan te doen. Dat paste wel mooi want het regende de hele dag op onze rustdag. Op dag drie van onze vakantie hebben we lekker lang uitgeslapen. Lekker in de slaapzak terwijl je de regen op de tent hoort tikken.

Hier onder enkele plaatjes van onze tent op Bøen camping.


2020-07-18a
2020-07-18b
2020-07-19aWel en dat was het ook wel ongeveer voor deze keer. Om deze update niet te lang te maken en om de volgende keer ook nog wat te vertellen te hebben stop ik nu met deze update. De rest van de vakantie komt dan in de volgende updates.

Oftewel, dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.
13 juli 2020

 

Zo, nu eerst eens beginnen met het schrijven van een update. Normaal schrijf ik die altijd thuis maar deze keer heb ik de laptop mee genomen naar mijn vriendin. We hebben net gegeten en zij wou nog wat huishoudelijke klusjes doen. En kan ik nu mooi even een update schrijven en deze op de site zetten.

 

Wat heb ik zoal de laatste tijd gedaan. Nou de tuin blijft me bezighouden. Ik loop nog steeds minimaal twee maal daags een slakkenrondje. Eéntje voor ik na mijn werk rij en ééntje voor het donker wordt. En vaak ook nog eentje als ik weer kom van mijn werk. Het gaat nu goed. Ik zie nauwelijks slakken meer. Ook alles wat ik op het terras heb staan groeit voorspoedig. Ook met de heg gaat het nog steeds goed. Alleen de moerasspirea heeft het wat moeilijk gehad. Hij groeide mooi maar een flinke storm heeft alles een beetje omgeblazen. De planten gaan niet dood maar het ziet er wat rommelig uit nu. Ik hoop dat er volgend jaar wat meer van die hoge stengels komen zodat ik ze samen kan binden. Dan kunnen ze wat meer hebben.

 

Ook heb het eerste feestje weer achter de rug. Normaal organiseert de boerenclub hier een schuurfeest nadat alle schapen lammeren hebben gekregen. Dit ging door het Corona virus helaas niet door deze keer. Nu hadden ze voor de leden een klein feestje georganiseerd. In een garage bij een boer thuis hadden ze een klein buffet diner georganiseert. Erg gezellig en heerlijk om even weer een beetje onder de mensen te zijn en de laatste nieuwtjes te horen.

 

Verder heb ik maar besloten dat de mueslirepen die je hier in de winkel kunt kopen te duur zijn en niet goed smaken. Dus ik ben zelf maar aan de slag gegaan in de keuken. Ik had al een recept liggen en deze heb ik nu twee keer geprobeerd. De eerste keer was niet zo goed gelukt. Te veel honingsmaak en erg kleverig. De tweede keer was een stuk beter. Door andere, lees goedkopere, honing te gebruiken en er wat meer noten in te doen was de smaak een stuk beter en was het niet meer zo kleverig. Tevens proef je bijna dat er veel energie in de repen zit. Erg bruikbaar dus als je een lange wandeling maakt.

 

Nu ik dit schrijf heb al een week vakantie maar het wil nog niet erg opschieten met het vakantie gevoel. Dat heeft een beetje met het weer te maken en een beetje met de motorrit die ik heb afgeblazen. Het plan was om naar de Trollstigen te rijden. Een weg een flink stuk naar het noorden dat bekend staat om zijn vele haarspeldbochten en uitzichten over het Noorse landschap.

Ik volgde al een poosje de weerberichten daar en het bleef maar kwakkelen met het weer daar. De weersvoorspelling was de dagen dat ik daar rond zou rijden zo slecht dat ik het verstandig vond om maar niet te gaan. De hele dag rijden in de regen met een temperatuur die nauwelijks boven de tien graden komt leek me niet wat. Dus deze rit hou ik nog tegoed.

Een ander probleempje waar ik tegen aanliep was dat mijn navigatie systeem zelf een mooie rit voor mij kan maken. Je voert het punt waar je heen wilt, in dit geval Trollstigen, en het systeem komt zelf met een mooie rondrit. Althans in theorie. Ik vertrouw zulke dingen nog steeds niet en ben begonnen met het controleren van de route. De heen weg ging goed maar op de terugweg had die allerlei rare wegen gekozen. Deels over zandwegen, die wel goed berijdbaar waren, maar ook over wegen die gesloten waren voor verkeer. En toen liep die hele route vast want omrijden koste bijna een dag extra. Dus de volgende keer schrijf ik de route wel weer zelf.

 

Om toch maar niet helemaal motor loos door het leven te gaan heb ik afgelopen week een rondje Jondal gedaan. Een rondje van bijna 300 kilometer over allerlei verschillende wegen. Ik neem dan de ferry die voor mijn huis aanlegt en aan de andere kant rij ik dan via Rosendal, Jondal en Odda weer naar huis. Ik rij niet zo heel veel motor maar geniet nog wel elke keer als ik een flinke rit maak. Hieronder een paar plaatjes die ik onderweg heb geschoten.


2020-07-08a
2020-07-08b
2020-07-08c
2020-07-08d
2020-07-08e
2020-07-08f
2020-07-08g
2020-07-08h
2020-07-08i
2020-07-08jOm er ’s winters warmpjes bij te kunnen zitten moet ik brandhout hebben. Het brandhout dat ik ’s winters gebruik ligt in de garage. Het brandhout dat in de garage ligt moet vanuit de tuin komen. En dat verplaatsen moet ik zelf doen. En dus heb ik me een dag uitgeleefd met de kapzaag en kruiwagen. Van het resultaat was ik zelf onder de indruk. Ik heb nog nooit zoveel brandhout in de garage gehad. Zie het plaatje hieronder. Wil je zien hoe het er uitziet als ik bezig ben met dat karweitje dan kun je kijken bij oude blogs juli/augustus/september 2017. Daar staan enkele plaatjes van het gebeuren.
Wandelen dat hebben we ook nog gedaan. Deze keer was het Haugesund på langs. Een wandeling die begon aan de noord kant van Haugesund en ons langs de stadsgrens voerde naar de zuidkant van Haugesund. Geen zware maar wel een redelijke lange wandeling. Al met al ruim 14 kilometer over heuvelachtig terrein. Geen hoge toppen. Wel met mooie uitzichten over Haugesund en wandelpaden langs meren en door bossen. Afgezien van wat regenbuien was het mooi wandelweer. Hier onder een paar plaatjes van de wandeling.2020-07-07a
2020-07-07b
2020-07-07c
2020-07-07d
2020-07-07e
2020-07-07f
2020-07-07g
2020-07-07hOok ben ik nog weer begonnen met het maken van wat meubels van de oude panlatten die ik heb liggen. Deze keer wordt het een tafeltje en een bankje. Het tafeltje heb ik in elkaar geschroefd en het van het bankje moet ik eerst een gedeelte verven voordat ik dat helemaal kan monteren. Nu moet de boel eerst in de grondverf en daarna kan de gewone verf erop. Een plaatje van die activiteit vindt je hier onder.
Ja, en dan is met alle gekkigheid de eerste week van de vakantie al voorbij. Nu zijn we bezig met het organiseren van de komende weken. Wat reizen we heen en wat gaan we daar doen. Enkele plannen die we hadden gaan helaas niet door. Kano varen in Telemark was niet mogelijk. Alle campings zaten vol en alle kano’s waren verhuurt. Ook de wandeling naar Flørli hebben we even in de koelkast gezet. Dit vanwege het slechte weer dat ze voorspellen. Hopelijk komen we nog ergens terecht waar we kunnen wandelen en/of kanovaren. Maar daarover lees vast meer in de volgende update.

Wel dat was het weer voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.

In Norway.nl