Eerste kwartaal 2017

In Norway.nl   

Woensdag 29 maart 2017


Zo, bij het sluiten van de maand maart nog even een update op de site zetten. Moet deze keer wel melden dat ik niet zo veel spannends te melden heb. Ik heb hier op dit moment een aardig regelmatig leven zonder dat er nu veel spannende veranderingen zijn. Vast werk en arbeidstijden bij de bouwmarkt, de handschoenengroothandel en als boerenknecht. De laatste tijd nog wel aardig overuren gedraaid maar dat vindt ik alleen maar positief. Ik geef nog steeds aardig geld uit aan allerlei opknapprojectjes en frutseldingetjes voor in en om het huis. Ook moest deze maand de wegenbelasting betaald worden. Tel daar bij op de gewone dagelijkse/maandelijkse kosten en dan gaat het soms best wel hard.


Een van de opknapprojectjes was het vervangen van het behang in de eetkamer. Om precies te zijn één muur in de eetkamer. Dit vond ik vanaf het begin al niet mooi en ik heb het nu vervangen door een lichter behangetje met lenteblaadjes motief erop.

Op de ene foto is duidelijk te zien dat in deze muur vroeger een deur heeft gezeten. Gelukkig was het behang van dergelijke kwaliteit dat ik er gewoon over heen kon behangen. Nu moet er nog een keer een lage kast bij komen en er moet nog wat aan de muur komen.


De vorige keer had ik geschreven dat ik naar een tuinclub bijeenkomst wou in een buurtgemeente. Deze heb ik bezocht en ik moet zeggen de bijeenkomst viel wat tegen. Niet betreft gezelligheid maar ik had verwacht, en met mij volgens mij de meeste bezoekers, dat de spreker een verhaal zou houden over het telen van aardappels.

Over voorkiemen, ziektes en bemesting enzovoort. Helaas, bleek dat niet het geval. Het was een niet zo geweldig interessant verhaal over de herkomst van aardappel namen en bij welke vleestypes je welke aardappel moest hebben. Op het eind werd het nog wel interessant toen er vragen uit het publiek kamen. En die gingen natuurlijk over voorkiemen, ziektes en bemesting enzovoort. Ook had hij geen pootaardappels mee genomen die je kon kopen. Maar goed, al met al vond ik het nog wel geslaagd en gezellig.

 

Grappig genoeg vond ik het rijden op de terugweg erg ontspannend. Het was wel ruim anderhalf uur rijden in het donker over wegen die niet al te veel rechte stukken hebben maar het ging lekker. Muziekje aan en rustig huiswaarts.

Door deze avond is mijn groentetuin wens wel iets in een stroomversnelling gekomen. Ik heb namelijk het plan opgevat om dit jaar aardappels te gaan verbouwen. Hiervoor moet wel een stukje tuin klaar gemaakt worden. Ik ben maar vast begonnen met het afplaggen van een stukje naast het huis. Als alles naar wens gaat dan heb ik volgende maand genoeg afgeplagd en geëgaliseerd om een flinke lap aardappels te verbouwen.


Met het brandhout ben ik zo’n beetje klaar dit jaar. Alles is gekloven, opgestapeld en afgedekt. De kleren zijn gewassen nu moet ik alleen nog de motorzaag en de houtklover schoonmaken. Ik heb nu ongeveer acht kubiek meter brandhout liggen en dat moet meer dan genoeg zijn voor komende winter.Ook in de keuken blijf ik actief. Mijn laatste creatie is een appeltaart. Deze was wel aardig goed gelukt. De vorige die had gemaakt had te weinig taart en te veel appel. Ik heb nu de hoeveelheid taart verdubbeld en nu is die al een stuk beter. Vooral met slagroom en advocaat was die erg lekker. De hoeveelheid appel kan misschien nog wel wat minder maar dat proberen we de volgende keer. We blijven zoeken naar de perfecte appeltaart.


Wel dat was het wel zo’n beetje voor deze keer. Zoals ik aan het begin al schreef, niet zo heel veel spannends.

Morgenavond weer naar een bijeenkomst van de plaatselijke tuinclub. Hier wordt deze keer een cursus fruitbomen enten gegeven. Dat is dat je de bovenkant van een fruitboompje op een ander onderstam “plakt”. Hier over de volgende keer meer.

Wel, dat was hem.
12 maart 2017


Zo, en nu is het tijd om even rustig te gaan zitten en een update te schrijven. Ben vandaag weer gekomen van een kort weekendje Stavanger. Hier heb ik gisteren de finale wereldbeker schaatsen bezocht maar aangezien ik deze update in chronologische volgorde ga doen komt dat later aan beurt.

 

Als laatste heb ik vorige keer geschreven dat ik zo’n beetje alle brandhout thuis heb liggen. Dat klopt. Ook alles wat ik met de nieuwe motorzaag heb omgelegd en kort gezaagd ligt nu thuis. Ik heb alles ook al gekloven dus het laatste wat nu nog moet gebeuren is de hele boel netjes opstapelen en er een zeil over heen leggen. Ik ben vergeten om foto’s van de brandhout activiteiten te maken dus deze heb je nog te goed. Ik heb in ieder geval ruim voldoende liggen voor volgende winter en ik denk, afgaande op de hoeveelheid die ik nu gebruik, ook wel voor de winter erna.


Ook ben ik nog aan het wandelen geweest met een collega van de handschoenen groothandel. Erg gemakkelijk, zo’n collega die hier is opgegroeid en de weg overal weet. Deze keer zijn we naar de top van de Bukkanibba gelopen. Het weer was bij aanvang niet erg veel belovend maar gelukkig stopte het met regenen en konden we zonder regenkleding verder lopen. Leuke wandeling. Door slechte weer waren de uitzichten niet erg mooi en we moesten op het eind nog flink door lopen om voor het donker weer bij de auto terug te zijn. Hier naast een paar plaatjes van de wandeling.


Mijn conditie probeer ik een beetje op peil te houden met hardlopen maar het valt niet mee om dit een beetje regelmatig te doen. Er is altijd wel wat, overwerk, druk thuis, slecht weer of ik heb zoveel gewerkt dat ik de puf niet meer heb om op pad te gaan. Gemiddeld haal ik het net niet om één keer in de week hard te lopen. Ik kan wel merken dat de snelheid wel minder wordt. Dit komt natuurlijk ook omdat ik er niet jonger op wordt maar met een beetje regelmatig trainen had mijn gemiddelde snelheid nog wel iets hoger gelegen. Maar goed, ik prijs me zelf ook gelukkig dat het me nog steeds lukt om een dik uur hard te lopen zonder te stoppen. Bultje op, bultje af.


Tussen door probeer ik ook nog allerlei bijeenkomsten te bezoeken. Voor de gezelligheid en soms om wat nieuws te horen of te leren. Ik ben ook lid van de, zeg maar, boerenbond van Noorwegen. De lokale boerenbond hier in Bjoa organiseert elke maand één gezellige bij klets avond in de kleine kantine van de lokale voetbalclub. Hier ga ik meestal ook heen. Je leert de mensen een beetje kennen en je hoort de laatste roddels plus de laatste landbouwnieuwtjes.

Ook de tuinclub bijeenkomsten bezoek ik regelmatig. Voordeel is dat mijn interesse nogal breed is dus de meeste onderwerpen vindt ik wel interessant. Bij de laatste bijeenkomst hadden ze een dame uitgenodigd die mooie foto’s maakt van de bloemen in haar tuin. Dit klinkt nogal saai en die verwachting had ik ook maar ik werd positief verrast. Ze maakte met een superdure lens, super detail foto’s van planten waarbij ze ook erg lette of de achtergrond de juiste kleuren had. Dit leverde erg mooie plaatsjes op. Misschien ook maar eens gaan proberen. Volgende week wil ik naar de tuinclub bijeenkomst in een gemeente in de buurt. Die hebben een bijeenkomst over aardappels en als ik goed geïnformeerd ben dan kun je daar ook pootaardappels kopen. Aangezien ik dit jaar weer een beetje met een groentetuin wil beginnen wil ik kijken of ik er hier wat pootaardappels kan kopen.

Dat buurt valt trouwens wel wat tegen want ik moet zeker een uur en drie kwartier rijden. Dat zal dus wel een latertje worden.


En ja, wandelen. Ik blijf het gewoon doen. Deze keer weer met dezelfde collega van de handschoenen groothandel. De wandelingen worden voor iedereen georganiseerd bij de groothandel maar tot nu toe zijn mijn collega en ik de enige deelnemers. Deze keer ging de wandeling naar de Bukkenibba bij Ølensvåg. Nee, niet Bukkanibba, dat was de vorige wandeling. Deze heet de Bukkenibba. Deze keer hadden we meer geluk. Blauwe lucht, volop zon en niet te veel sneeuw. De uitzichten waren in ieder geval veel mooier dan bij de vorige wandeling. Vanaf de top had je uitzicht over de dalen met op de achtergrond flinke bergen met een mooie witte top. De meeste wandelingen zijn goed gemarkeerd maar bij deze wist mijn collega weer de weg waarbij we hoofdzakelijk gewoon door het bos een beetje de weg zochten. We stonden op een gegeven moment even stil en konden de top van de Bukkenibba zien. We vonden beide dat de kortste weg naar die top een rechte lijn was en die hebben we dan maar gevolgd. Ja, het blijft leuk dat wandelen hier. De foto’s staan hieronder.Ook de supermarkten doen nog steeds hun best om zoveel mogelijk klanten te lokken. Van een supermarkt kreeg ik een bon. Daarop stond dat als ik voor meer dan 300kronen kocht dan kreeg ik 50kronen korting. Dat vond ik wel een goede aanbieding dus ik heb daar maar voor ruim 300kronen aan etenswaren gekocht en kreeg de beloofde korting. Op het moment is het wat rustiger wat acties betreft. We zullen maar rekenen dat dat stilte voor de storm is.


Ik heb al geschreven dat ik nu tot acht uur ’s avonds moet werken bij de bouwmarkt. Dit heb ik nu een paar keer gedaan maar de mensen hebben nog niet door dat we zo lang open zijn. De laatste uren was het er wel erg rustig. Nadeeltje van dat tot acht uur werken dat ik één van mijn favoriete programma’s op tv niet meer kon zien. Dit heet Tid for Hjem. Hier knappen ze elke keer een kamer, keuken, slaapkamer of tuin op. Nu had ik weer geluk bij een ongeluk. Mijn nieuwe tv kan namelijk programma’s opnemen. Ik moest een externe harddisk aansluiten op de tv. Dat ging snel genoeg want ik had nog een oude liggen en dan kun je op de tv instellen welke zender je wilt opnemen en wanneer en hoe laat. Net als bij die oude VHS recorders. Later kun je via het opname programma het opgenomen programma zien. Erg handig.


Wel als laatste dan Stavanger. Hier heb gisteren de ISU World Cup Speed Skating Final bezocht. Dit was wel erg leuk. Had eigenlijk eerst een concert van Smokie in Haugesund willen bezoeken maar deze was al uitverkocht toen ik een kaartje wou kopen. Het schoot me toen te binnen dat het schaatsen was in Stavanger en daar waren nog voldoende kaartjes. Ik moet wel zeggen dat ik verrast werd door de vele Nederlandse deelnemers. Van de meeste had ik nog nooit gehoord. En ze waren wel erg goed. Er was, zaterdag in ieder geval, veel publiek. Ook het dweilorkest Kleintje Pils was van de partij en dat zorgde voor een leuke sfeer.

Hier onder staan een hele partij foto’s. Ik heb geen idee wie wie is en heb dan ook geen moeite gedaan om dat er bij te schrijven. Ik vindt wel iets wat voor herhaling vatbaar is.

Na het schaatsen heb ik de Ikea bezocht. Deze hebben we niet in Haugesund dus meestal als ik in Stavanger ben ga ik hier wel even langs. Al was het alleen maar voor de gratis koffie.

De nacht heb ik door gebracht in een hotel in Stavanger en vandaag ben ik rustig weer terug gereden naar mijn optrekje in Bjoa.

Wel dat was hem voor deze keer. De foto’s van het schaatsen staan hieronder en ik zou zeggen tot de volgende keer.

19 februari 2017


Vandaag is het een beetje een speciale dag. Het schoot mij namelijk net te binnen dat ik 15 februari vorig jaar de sleutel van dit huis heb gekregen. 19 februari ben ik over verhuist van Innbjoa naar Utbjoa. Ik woon hier dus alweer een jaar!!!!!!

Help, waar blijft de tijd? Volgens mij heb ik het al vaker geschreven maar het is af en toe beangstigend hoe snel de tijd gaat.

Gelukkig ben ik nog wel steeds zeer tevreden met mijn aankoop. Ik vindt het nog steeds mooi wonen hier en hoop, zoals het nu staat, dat ik hier nog lang kan en mag wonen.


Aangezien ik dit steeds een update noem zal ik eens beginnen met het je op de hoogte brengen van de laatste nieuwtjes.

Wat werk betreft, bij de handschoenen groothandel heb ik contract verlenging gekregen tot eind augustus. Daarna is het weer afwachten. Mijn leidinggevende heeft al wel aangegeven dat hij mij graag wil behouden, maar hij is dus niet degene die de uiteindelijke beslissing neemt.

Bij de bouwmarkt worden inderdaad de openingstijden aangepast. Dit betekend voor mij dat ik iets verschoven arbeidstijden krijg. In plaats van 12 tot 19 moet ik nu werken van 13 tot 20. Extra werk levert het niet op. Ben benieuwd hoe dit gaat bevallen. Voordeel is dat ik ’s morgens meer vrije tijd heb. Nadeel is dat ik nu ’s avonds wel erg laat thuis kom. Awel, er is niet aan te veranderen we zien wel wat het wordt.


Hoewel het weer hier niet bepaald uitnodigt om te gaan wandelen, lukt het af en toe nog wel om ergens een rondje te lopen. Voordeel is dat ze hier aardig wat korte wandelingen hebben uitgezet. Laatst heb ik het rondje in Vakadalen gelopen. Mooie korte, lichte wandeling van een uurtje of twee. Foto’s staan hier onder.Wat mij af en toe ook nog bezig houdt is mijn auto. Het leek mij wel slim om daarvan de onderkant eens een antiroest behandeling te geven. Er wordt hier in de winter royaal met zout gestrooid en tevens woon ik pal aan zee. Dus roesten willen de auto’s hier wel. Helaas voor mij kreeg ik als terug melding dat de onderkant wel erg slecht was. Op mijn vraag hoe lang de auto nog mee kon was het antwoordt dat het met een jaartje of vier, vijf wel gebeurd was. Of ik moest flink investeren in de onderkant wat de auto eigenlijk niet meer waard is. Dus nog maar een paar jaar door rijden en dan kan die naar de sloop.

Helaas, bleef het hier niet bij. Stond een dikke week terug benzine te tanken en toen ik klaar was met tanken zag ik dat de benzine er aan de onderkant net zo hard weer uitliep. Ja, dan wordt het duur tanken. En wat doe je dan? Gelukkig werd de lekkage snel minder om ten slotte helemaal te stoppen. Ik ben maar terug gereden naar het bedrijf dat de auto een antiroestbehandeling had gegeven om te vragen wat dit kon zijn. Zij waren tenslotte de laatste die iets met de auto hadden gedaan. Volgens hen was waarschijnlijk de buis tussen de vulopening en tank lek. En dus, mag de auto maandag weer naar de dokter zodat ze dit kunnen fiksen. Ben benieuwd wat dat weer gaat kosten. Ondanks dit gedoe ben ik nog wel steeds tevreden over de auto. Hij rijdt goed en comfortabel en is betrouwbaar. Hij heeft me in al die jaren nog nooit laten staan. Starten en rijden.


Ook bij de handschoenen groothandel zijn we weer begonnen met wandelen. Daar wordt ongeveer iedere twee weken een wandeling georganiseerd voor de medewerkers. Omdat we na het werk gaan wandelen en het hier omstreeks zes uur donker wordt gaan we niet al te ver weg. Iemand wist een mooie wandeling in de buurt en deze hebben we gelopen. Hier onder wat plaatjes van de wandeling.


Afgelopen zondag ben ik nog naar de film geweest in de plaatselijke sporthal. Dat was een lokaal geproduceerde film over een verzetsgroep die hier actief was in de tweede wereld oorlog. Ze hadden niet al te ver hier vandaan een zender waar mee ze contact hadden met Engeland. Zo konden ze de verzetshandelingen coördineren. Er speelden veel lokale inwoners mee in de film en tevens was veel hier in de omgeving opgenomen. Ze hadden twee voorstellingen en twee keer zat de sporthal bomvol.


Hier naast een plaatje van mijn nieuwe motorzaag. De vorige heeft het compleet opgegeven. Dit was erg frustrerend. Ik wou nog ongeveer één dag brandhout zagen en dan had ik genoeg. Was dus al mooi op tijd afgereisd naar het bos om een dag flink te keer te gaan. Maar helaas, na een uurtje begon de motorzaag raar te doen om het daarna helemaal op te geven. Nu stond die toch al op de vervangingslijst maar dit kwam toch nog wat te vroeg. Ik heb thuis nog een poging gedaan maar mijn technische kennis was niet toereikend om hem weer aan het lopen te krijgen. Ik heb dus afgelopen week bij de bouwmarkt een nieuwe gekocht. Deze heb ik gisteren uitgeprobeerd. Moet zeggen dat was wel een verademing. De oude had al lange tijd veel nukken en het koste af en toe veel tijd om het weer aan de praat te krijgen. Bij deze is het één keer trekken en hij loopt. Tevens is hij veel krachtiger dan de oude en ook is het goed te merken dat je een nieuwe ketting gebruikt. Het zagen gaat veel sneller.


Als laatste nog wat foto’s van mijn brandhout activiteiten. Ik heb met behulp van de trekker van de boseigenaar een groot gedeelte van het gezaagde nu thuis liggen.
29 januari 2017


Ja, ik zal eens beginnen met het schrijven van een update. Het is er in ieder geval mooi weer voor. Buiten is het zuur winterweer. Vandaag heeft het al gesneeuwd, gehageld en geregend en daarbij waait het hard en is het maar twee graden. Mooi weer om de houtkachel op te stoken en op de bank te hangen.


Heb ik nog wat te schrijven, ja, wel voldoende denk ik. Het gaat hier nog weer spannend worden wat mijn werk betreft. Degene die mijn blog een beetje volgt weet dat ik bij de handschoenen groothandel een jaar contract heb. De reden is dat een jonger iemand toestemming heeft gekregen voor een jaar onbetaald vrij zodat hij zich kon proberen als vrachtwagen chauffeur. Nu is deze persoon langs geweest en heeft gemeld dat hij weer terug komt. Dat houdt dus in dat officieel mijn werk bij de handschoenen één mei ophoudt. Gelukkig heeft mijn chef aangegeven, dat hij mij in ieder geval tot eind augustus wil behouden. Dit in verband met een persoon die geopereerd moet worden aan zijn heup en één die met vaderschapsverlof gaat. Daarnaast heeft hij gezegd dat wat hem betreft ik na die periode ook gewoon kan blijven. De verwachting is namelijk dat het drukker gaat worden. Helaas kan hij niet zelf bestemmen en moet de eigenaar hier ook mee instemmen. Ben benieuwd wat het gaat worden.


Ook bij de bouwmarkt gaat er het één en ander veranderen. Op dit moment zij ze druk bezig met het opknappen van de hele winkel. Alles gaat er, in gedeeltes, uit. De verlichting wordt vervangen, alles wordt geverfd, er wordt een nieuwe vloer gelegd, de ingangsdeuren worden vervangen en de ventilatie wordt verbeterd. Tevens wordt het assortiment enigszins aangepast. Ben zeer benieuwd wat het eind resultaat gaat worden. Volgens de geruchten worden ook de openingstijden aangepast. Nu zijn we door de week open van 9 tot 19 en zaterdags van 9 tot 15. Volgens de geruchten zijn we vanaf de nieuw opening door de weeks open van 8 tot 20 en zaterdags van 9 tot 16. Mocht dit gebeuren dan ben ik benieuwd wat er met mijn uren gaat gebeuren. Worden dat er meer of wordt alles wat opgeschoven? Ben zeer benieuwd wat het gaat worden.


Gelukkig levert het werk niet alleen een hoop denkwerk op maar ook een hoop gezelligheid. Met de collega’s van de bouwmarkt zijn we op bezoek geweest bij één van de collega’s. De chef had een stapel pizza’s mee genomen(afhaal) en de collega zorgde voor het dessert en de koffie. Gezellig om de collega’s een keer zo mee te maken en om ruim voldoende tijd te hebben om dingen te bespreken zonder dat je wordt onderbroken door een klant. De pizza’s smaakten overigens ook goed.


Met de collega’s van het magazijn van de handschoenen groothandel ben ik afgelopen vrijdag naar Haugesund geweest. Hier hebben we ons eerst een anderhalf uur uitgeleefd op de bowlingbaan. Dit ging mij nog wel aardig goed af. De eerste ronde kon ik nog net winnen maar de tweede ging verloren. Het was duidelijk te zien dat de collega’s wel vaker op een bowlingbaan hadden gestaan. Na het bowlen zijn we uit eten geweest. Moet zeggen dat een beste poos geleden is dat ik gebowld heb en dat ik uit eten ben geweest. Dus dat alleen was al leuk om te doen. Tel daarbij op de gezelligheid en ik had een prima avond. Zeker voor herhaling vatbaar.


Tussen al die activiteiten door ben ik stiekem ook begonnen met het maken van brandhout. Dit kan ik gratis krijgen maar wel met dien verstande dat ik het zelf om moet zagen. Hier ben ik vorig weekend mee begonnen en ook afgelopen zaterdag heb ik de hele dag door gebracht in het bos. Het weer was helaas niet je van het, maar gelukkig was het overwegend droog weer. Als alles goed gaat kan ik de trekker van de boseigenaar gebruiken om alles naar huis te rijden. Dit zou dan eventueel volgende week zaterdag moeten gebeuren.
Ook de keuken ben ik nog niet vergeten. Af en toe lukt het me nog om wat lekkers te produceren. Dit varieerde de laatste tijd van appelmoes tot een soort appeltaart en scones. En allemaal wel aardig gelukt.


De Noren gaan hier op dit moment voor gezond. De reden daar voor is dat de supermarkten met elkaar in de clinch liggen om wie de goedkoopste groente en fruit heeft. Heb je een klantenkaart dan krijg je bij één supermarkt maar liefst 15 procent extra korting op groente en fruit. Ook al is het in de aanbieding. Een andere supermarkt keten heeft een klanten kaart met de naam Æ. Om dit uit te spreken doe je een schaap na. Je laat dan de B weg en spreekt de rest kort uit. Dan kom je aardig in de buurt. Deze geeft tien procent korting op de tien producten die je het meest koopt. Afgelopen weekend gaven ze tien procent korting op alles wat je kocht. En zo houden ze elkaar bezig en krijg ik het eten mooi goedkoop op tafel.


Verder zijn de Noren nog druk met handbal. De handbalmannen spelen voor het eerst een handbalfinale om de wereldtitel. Dat gaat tegen Frankrijk. Wie kampioen is weet ik nog niet want nu ik dit schrijf kan ik, als ik naar rechts kijk, de wedstrijd volgen. Maar gezien de stand wordt Frankrijk kampioen.


Als laatste wil ik nog vermelden dat Nederland ook aardig in de belangstelling was. Dit kwam door het Trump filmpje van Lubach. Die is hier ook verspreid via Facebook en bij de handschoenen groothandel hebben enkele collega’s mij hier op aangesproken. Ze vonden hem erg grappig.

Voor wie niet weet waar ik het over heb dan staat, als alles goed is gegaan, het filmpje hieronder.


Zo nu de tekst even afschrijven en er foto’s bij zoeken en het hele spul op de www gooien. Heb vanavond de buren op bezoek gehad en daar door werd mijn update werk even onderbroken.


Dit zijn al wat oudere mensen en ik kreeg nog weer wat nieuwtjes over mijn huis te horen. Het fundament, nu kelder, was eerst een stal. Tijdens de tweede wereld oorlog was die omgebouwd tot bakkerij. Later in, ongeveer 1964, hebben ze op het oude fundament dit huis gebouwd. Merkelijk genoeg hebben ze het helemaal afgebouwd om het daarna 25 jaar onbewoond te laten staan. Mijn bezoek wist niet waarom het zo lang leeg had gestaan. Het is daarna verkocht om daarna weer verkocht te worden aan de mensen waar ik het van gekocht heb. Ik ben dus de derde bewoner van dit huis. Altijd leuk om te weten.


Tevens kan ik nu ook vermelden dat Noorwegen helaas de handbal finale heeft verloren. Frankrijk was ze ruim de baas.


Ik zie nu ineens dat ik al bijna twee A viertjes bij elkaar getypt heb dus nu ga ik echt stoppen.

En niet vergeten! Dit is de beste blog van de hele wereld. It is great, it is fantastic. Nobody makes better blogs then I do. It absolutely the best.15 januari 2017


In de vorige update heb ik geschreven dat dat de laatste was van 2016 en dan wordt dit dus automatisch de eerste van 2017. Ik hoop dat je het nieuwe jaar goed binnen gerold bent en alle vingers nog hebt.

Zelf heb ik er niet veel werk van gemaakt. Oudejaarsdag en nieuwjaarsdag heb ik ’s morgens en ’s avonds koeien gemolken. Dus moest ik vroeg op.

De buren hadden veel visite en dus ook veel vuurwerk. Ik heb het vuurwerk van de buren bekeken en ben toen naar bed gegaan. Ook nu viel het me weer op dat de Noren anders het nieuwe jaar in gaan dan in Nederland. In Nederland wacht iedereen tot het twaalf uur is en wenst iedereen elkaar daarna het allerbeste voor het komende jaar om vervolgens vuurwerk te gaan afsteken. De Noren beginnen al vijftien tot tien minuten voor twaalf uur met het vuurwerk afsteken en gaan daar mee door tot een eindje na twaalven.

Ik blijf het raar vinden en kan er ook nog niet aan wennen. Zit je naar de top 2000 te luisteren en wacht je op nummer één en daarna het aftellen, beginnen de Noren al vuurwerk af te schieten.


In het nieuwe jaar heeft ook de moderne tijd zijn entree gedaan in mijn huisje. Het begon vorig jaar al met mijn nieuwe bling bling koffiezetapparaat. Eentje met veel knopjes en lampjes. Zet je hem aan dan knipperen alle lampjes even en doe je water in het reservoir dan gaat er automatisch een lampje aan in het reservoir, zodat je beter kunt zien hoeveel water en in zit. Tevens gaat er een stevige zoemer als de koffie er door is en als laatste, en niet onbelangrijk, zet die lekkere koffie.


Ook de radio moest er aan geloven. Mijn oude FM radio heb ik ingeruild voor een DAB radio. Of eigenlijk om precies te zijn een radio die gewone FM kan ontvangen, maar ook DAB plus en internetradio. Reden voor deze investering is dat het gewone FM signaal dit jaar gaat verdwijnen. Dit gaat provincie voor provincie en ze beginnen in het noorden. In juni verdwijnt het FM signaal hier. Wil je dan nog naar de radio willen luisteren dan moet je een DAB radio hebben.

Voor in de auto moet ik nog een soort adapter aanschaffen. Deze ontvangt het DAB signaal en zet deze dan om naar een zwak FM signaal. De autoradio kan dit dan weer ontvangen en zo kan ik naar DAB radio luisteren zonder dat ik de ingebouwde radio hoef te vervangen.


En als laatste heb ik nu eindelijk een andere TV gekocht. De oude was zo’n Philips Matchline. Deze heb ik gekocht in 1992. Ja, inderdaad nog zo’n loei zware met zo’n grote toeter er achter. Ik heb altijd gezegd dat ik geen nieuwe TV zou kopen voordat de oude stuk was maar helaas hij wou maar niet stuk. Ik was nu die oude wel zo zat dat ik, toen ik een goede aanbieding zag, maar een keer door gepakt heb.

Het was wel even wennen. Van zo’n oude TV met een beeldscherm van 50 centimeter naar zo’n platte met een scherm van een meter. Maar goed eerlijk is eerlijk, het beeld is veel beter. Tevens kan ik nu beter vanuit de eetkamer zien wat er gebeurd op de TV. Nog een voordeel is dat er internet op zit. Dit houdt dus in dat ik programma’s zoals Boer zoekt vrouw, Keuringsdienst van waarde en Motome nu op te TV kan bekijken. Nog een voordeeltje is dat deze TV een ingebouwde Canal digtal decoder heeft. Dat scheelt weer een kastje en een afstandsbediening. Kortom de nieuwe moderne tijd bevalt wel goed.


Ik vind als je aan komt rijden bij mijn huis dat het er allemaal niet erg gezellig uit ziet. Nu zit dat hem ook in een beetje in de bouw en de grote van het huis maar in details vond ik dat het nog wel wat gezelliger en leuker kon. Daarom heb ik in de badkamer het rolgordijn en raamafdichting vervangen door twee andere rolgordijnen en er een beetje leuke kleurige dingen in de kozijnen gezet. Ik wil er nog wat grote planten bij zetten en dan ziet het er, naar mijn mening, een stuk beter uit. Hieronder een stapel foto’s van de aanpassing.Het heeft lang geduurd maar vandaag was het eindelijk mooi winterweer. Blauwe lucht met een vrolijk zonnetje en bijna geen wind. Dit nodigt natuurlijk uit tot wandelen. Ik had geen zin om ver te rijden dus ik heb de auto op een parkeerplaats, vijf minuten rijden vanaf mijn huis gezet en ben toen gaan wandelen. Met een dik uur stond ik boven op de Låklinuten, 390 meter boven zeeniveau. Daarna nog even naar Steinsland heen en terug gewandeld en toen was ik tevreden. Lekker even door de sneeuw gebanjerd. Wat ik ook altijd weer weet te waarderen hier is de stilte. Ik stond boven op de Låklinuten en je hoort ab-so-lut niets. Heerlijk die stilte. Hier onder wat foto’s van de wandeling.

Hiermee zijn we dan ook aan het einde van deze update gekomen. Ik wens je een plezierige dag en tot de volgende keer.