November december 2015

In Norway.nl   

31 December 2015


Het is nu oudjaarsdag. Tevens is het winter maar daar merk ik nog niet veel van. Alleen maar plus graden, regen en veel te veel wind. Oudejaarsdag, nog even en dan gaat het vuurwerk weer de lucht in ten teken dat 2015 voorbij is en dat we het jaar 2016 ingaan. Voor mij was 2015 een jaar met grote veranderingen. Werk en huis opgezegd en een nieuwe start maken in een andere gemeente. Een onzekere periode omdat je geen zicht hebt op werk. Kennismaken met de nieuwe gemeente en je weg vinden in de nieuwe gemeente. Gelukkig is het allemaal aardig gelukt. Ik kijk ook met plezier terug op mijn vrijwilligers werk boven op de Gråhorja. Dit heeft ook goed geholpen om kennis te maken met de mensen die hier wonen.


Nieuw voor mij was ook het werken in een winkel. Nog nooit eerder gedaan maar blij dat ik de uitdaging heb aangenomen om dit eens te proberen. Het bevalt me nog steeds goed en ik hoop dat ik in de toekomst nog wat meer uren kan krijgen. Ook het werken met een melkrobot was iets nieuws voor mij. Ook hier valt nog veel te leren. Je bent opgegroeid op een boerderij en dat merk je toch. Ik blijf het leuk vinden om op een boerderij te werken.


Tevens weet ik nu al dat er in 2016 weer wat gaat veranderen. Een beetje onverwachts sluit ik het jaar af met een positieve ontwikkeling. Het is me afgelopen maandag namelijk gelukt om een huis te kopen. Dit is wel weer een spannende ontwikkeling. Als alles volgens plan gaat dan krijg ik de sleutels half februari. Ik heb enkelen foto’s van de verkoop site geplukt en hier onder neer gezet. Volgend jaar volgen er nog wel wat meer foto’s. Het is in ieder geval niet bepaalt een standaard huis wat ik heb gekocht. Wel één met veel mogelijkheden. Ik kan er weer beginnen met een groente tuin en ook de motor kan er binnen staan.
Hierboven een foto van de buitenkant. Het huis staat in Utbjoa. Dit ligt op ongeveer 5 minuten rijden van waar ik nu woon. Ik ga dus verhuizen van Innbjoa naar Utbjoa.

Recht zie je de keuken en hieronder zie je een gedeelte van de woonkamer.
Omdat ik verder niet zo veel te melden heb, heb ik hieronder nog een videootje van mij in de keuken gezet. Degene die het eerst raad wat ik hier gebakken heb krijgt een tegoedbon voor een gratis overnachting in mijn nieuwe huis inclusief ontbijt.

Als laatste wil ik nog vermelden dat 2015 naast het goede nieuws van mijn huisaankoop ook nog minder nieuws had. Zoals al vermeld is kort geleden een goede vriendin overleden. Helaas mocht ook Lemmy Kilmister, leadzanger en bassist van de band Möterhead 2016 niet halen. Ik ben al jaren fan van die band. Niet omdat ze nou altijd van die goede muziek maken maar wel om hun instelling. Waar de band Metallica, toen ze bekend werden, commercieel ging zoals dat heet, is Möterhead gewoon de zelfde muziek blijven maken. Dwars wat anderen vonden produceerden ze gewoon muziek die ze zelf leuk vonden. Hier onder heb ik een videootje gezet van ze. Omdat niet iedereen de muziek van Möterhead waardeert heb ik gekozen voor een rustig akoestisch nummer. Natuurlijk met enkele leuke dames. Want Lemmy was de belichaming van Drugs, Seks en Rock en Roll.
Als allerlaatste wil ik je nog een

fantastisch,

voorspoedig,

gezellig

en gezond

2016 toewensen.

PROOST23 december 2015


It is funny how you don’t know what you’ve got, till it’s gone.


Ja, wat hier boven staat is maar al te waar. Tevens werd ik er weer eens aan herinnerd dat er ook nadelen zitten aan mijn emigratie naar Noorwegen. Dat zijn dan vaak van die momenten dat er in Nederland iets gebeurd waar je graag bij wilt zijn. Dit zijn leuke dingen en minder leuke dingen. Kort geleden was er een minder leuk ding waar ik graag bij wou zijn.


Een tijdje terug belde onverwachts een goede vriend. Hij had slecht nieuws en ik moest maar even gaan zitten. Ik dacht eerst dat een van zijn ouders plotseling was overleden omdat die al op respectabele leeftijd zijn. Maar nee, hij vertelde dat zijn vrouw plotseling was overleden. Beide ken ik al heel lang. Onze vriendschap gaat helemaal terug naar de duistere kroegen tijd in onze jonge jaren. Ik moet zeggen dat de klap wel is aangekomen bij mij. Altijd vrolijk, altijd geïnteresseerd in hoe het met je gaat, altijd positief. 47 jaar, boem weg.

Ja, en ik kan niet voor elke leuke of minder leuke gebeurtenis naar Nederland reizen dus de rouwdienst en crematie, waar ik graag bij wou zijn, heb ik aan mij voorbij moeten laten gaan.


It is funny how you don’t know what you’ve got, till it’s gone.


En dan komt de realiteit weer. Je moet verder. Het leven gaat door. Ook ik zal door moeten hier. Hoe lastig ik het ook vind op dit moment. Gelukkig gaan voor mij de ontwikkelingen hier aardig positief tot nu toe. Zit op dit moment goed in het werk en tot het nieuwe jaar hoef ik mij niet te vervelen.

Hoe het in 2016 gaat weet ik nog niet. Ik heb bij de bouwmarkt door vakantie van een paar collega’s er aardig dagen bij gekregen. Tussen door lukt het dan nog om ook bij de robotboer nog wat uren te draaien. Hier heb ik de laatste tijd wel aardig wat leermomenten gehad. Vooral toen een eerste kalfskoe zo nodig de robot arm kapot moest trappen. Toen de dat weer klaar was deed de vacuümpomp het niet. Ook niet na een algemene restart(veel knopjes drukken). Met behulp van de storingsdienst is het uiteindelijk gelukt om de boel weer aan de praat te krijgen.

 

Voor de rest heb ik niet zoveel spannends te melden. Op zich heb ik het rustig op dit moment. Het weer is de laatste tijd dusdanig dat je buiten niet veel te zoeken hebt. Binnen heb ik, behalve de dagelijkse dingen, ook niet zoveel te doen. Ik heb dus veel tijd over om te lezen, internetten, tv kijken en puzzelen. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat ik op dit moment een wat lui leven leidt. Ook wel een keer lekker.


Ik wens je prettige en rustige kerstdagen toe.


6 december 2015


Ja, en nu maar eens een fatsoenlijke update schrijven. Ik heb maar eens kritisch naar de vorige gekeken maar vond hem niet erg goed. Slechte tekst, te weinig foto’s, foto’s zonder uitleg. Dit moet volgens mij toch beter kunnen. Misschien kwam het omdat ik, toen ik de site wou updaten, er achter kwam dat die niet werkte. Ja, en dan is het zoeken en prutsen om uit te zoeken waar dat nou weer aan ligt. Nu heeft mijn provider, one.com, een chat die je 24 uur per dag, 7 dagen in de week om hulp kunt vragen. Na een Engelse discussie van ruim 20 minuten kwamen we er achter dat er steeds een foutmelding kwam bij het updaten, die ik dus steeds weg drukte, die de hele site zo’n beetje plat legde. Maar goed met de goede hulp van one.com is alles weer goed gekomen. Helaas was ik hier door wel in tijdsnood gekomen want ik moest nog weer naar de robotboer. En dan krijg je haast werk.


Door alle stress ben ik nog wat belangrijks vergeten. Namelijk, iedereen bedanken voor de gastvrijheid en gezelligheid. Ik stuur af en toe een mailtje rond dat ik weer naar Nederland kom en graag weer wil bijpraten. Ik waardeer het zeer dat er dan altijd mensen zijn die zeggen: leuk, kom maar bij ons. Of als ik vraag of mensen zijn die nog week of maandbladen over hebben die ik kan krijgen, dat er altijd mensen zijn die komen met bladen. Ik vind het belangrijk om een beetje op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en die bladen zijn een goede hulp daarbij. Ook een gezellige wandeling ergens in Nederland stel ik op prijs en de mee gekregen stoofpeertjes waren erg lekker. Allemaal hartelijk dank.


En hoe gaat het met nu met mij hier in Noorwegen. Ach, wel aardig goed. Het blijft een beetje door rommelen met het werk. Ik heb wat extra dagen gekregen bij de bouwmarkt omdat enkele collega’s graag vrij wilden hebben en de eerste twee weekenden na mijn terugkomst heb ik gewerkt bij de robotboer. Volgende week zit ik nog wel goed in het werk daarna is het weer afwachten. Ik ben nog steeds op zoek naar wat extra werk maar dit wil nog niet erg vlotten.Moest er het eerste weekend na mijn terug komst nog wel achter komen dat mijn huis niet zo heel erg goed geïsoleerd is. Dat weekend ging de temperatuur aardig onder nul hier en dan merk je dat je flink moet stoken om de boel op een beetje behagelijke temperatuur te krijgen. Ik heb wat elektrische kachels die de boel zo tussen de 10 en 15 graden houden afhankelijk van de buitentemperatuur. Wil ik het dan warm hebben in huis dan moet de houtkachel daar voor zorgen. Gelukkig ligt de kelder nog vol met brandhout dat ik heb meegenomen uit Hjelmeland en hier kan ik voorlopig nog wel mee vooruit.


Verder zijn ze hier al erg druk met het naderende kerstfeest. Sinterklaas kennen ze hier niet en voor de meeste Noren begint kerst al ergens in november. Huis versieren, alvast kerstkoekjes bakken, cadeautjes kopen voor de adventskalender enzovoort. De meeste clubs en bedrijven organiseren in deze periode kerstdiners voor hun leden of medewerkers. Afgelopen week werd ik uitgenodigd om de kerstbijeenkomst van de plaatselijke boerenclub bij te wonen. De robotboer waar ik voor werk heeft boven de stal een vergaderruimte en daar vond de bijeenkomst plaats. Er werd een soort rijstepap geserveerd en na afloop was er koffie. Ze hadden iemand uit Etne uitgenodigd die een grappige voordracht hield over hoe de jeugd zich gedroeg in de jaren 60. Erg gezellig en grappig was nog dat een boer al van mij gehoord had via een kennis in Hjelmeland.


Als laatste wil ik deze keer nog vermelden dat ik een cursus knutselen met wol heb gevolgd via de tuinclub. Dit vond plaats in de wol afdeling bij de plaatselijke slachterij. Dit was wel weer erg gezellig en leuk om te doen. De foto’s hieronder laten zien wat we daar gedaan hebben.

De krans boven aan deze update is gemaakt door één van de dames die de cursus gaven. De foto een eindje daaronder laat de wolsorteringsafdeling bij de slachterij zien.


Het eerste wat ik mocht doen was kerstfiguurtjes maken. Dit doe je met behulp van koekjesvormen. Je legt er wat wol in en met een speciale naald prik net zo lang hierin dat het een soort vilten figuurtje is. Je kon uit verschillende koekjesvormen kiezen, ster, hart, popje, grote en kleine vormen.


Tweede deel van de cursus was het maken van een wolkrans. Je begint met wat berkentakken die je met behulp van binddraad omvormt tot een rondje.


Daar leg je dan wol omheen die je weer met wat binddraad vastmaakt aan het hout. Let wel, dit was ongewassen wol, vers van het schaap. De kleren konden dus na de cursus direct de wasmachine in.Ten slotte maak je hem nog wat mooier met allerlei versierseltjes.

Wel dat was hem weer voor deze keer. Ik heb nog wel veel meer te vertellen maar dat is voor een volgende keer.


22 november 2015


OK, dan doen we het deze keer anders. Had ik de vorige keer alleen maar tekst en geen foto’s dan doen we het deze keer andersom. Veel foto’s en bijna geen tekst. Ik ben twee weken op vakantie geweest naar Nederland en heb daarom niet zo veel nieuws te melden.


De vakantie is goed verlopen. Zowel de heen en terug reis gingen soepeltjes en in Nederland heb ik weer bij kunnen praten met familie en vrienden. Ik heb deze keer helaas niet iedereen kunnen bezoeken. Ook het lange weekend op Texel is goed bevallen. Mooi eiland en het was er ook mooi rustig. Weinig toeristen en over het algemeen mooi weer met nog redelijk wat zon.

Hier in Noorwegen is niet veel veranderd. Er hebben zich nog geen nieuwe werkgevers gemeld dus ik blijf zoeken naar wat meer werk.


De foto’s hier onder zijn gemaakt tijden mijn verblijf op Texel.

Voor wie het systeem niet kent. Door op de foto te klikken krijg je een grotere foto.

Door naast de grote foto te klikken ga je weer terug naar de blog.

De foto’s hier onder heb ik genomen in en om Dalfsen.


En dat was hem alweer voor deze keer. Tot de volgende keer.