november december 2016

In Norway.nl   

30 december 2016


Zo, en nu eerst een update schrijven. Ik ben net terug van een korte vakantie in Nederland waar ik weer heb bij kunnen kletsen met veel familie, vrienden en kennissen. Altijd leuk om de laatste nieuwtjes te horen. Omdat ik regelmatig terug kom in Nederland lukt het aardig om alle veranderingen te volgen. Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken voor de gastvrijheid en de gezelligheid. Ook ben ik erg blij met de vele tijdschriften die ik van verschillende mensen heb gekregen. Ook hier voor hartelijk dank.

Maar ik ben nu toch ook wel weer blij dat ik weer in mijn eigen optrekje zit. Oost west, thuis best. Zelfs al staat dat huis in Noorwegen.


Ik ben met de auto naar Nederland gegaan. De afstand begint al aardig te wennen. Ik moet vanaf Hirtshals, boven in Denemarken, 900 kilometer rijden. De heen weg heb ik in een record tijd gereden. Binnen de negen uur. En nee, ik rij geen 180 kilometer per uur. Ik houdt het bij zo’n 120 tot 130 kilometer per uur, dat is hard zat. Het was redelijk rustig op de weg en dan kun je mooi door tuffen.

Ook de terug weg ging vlotjes. Ik ben goed op tijd weg gegaan omdat er een redelijke kans op files was in de buurt van Hamburg. Tussen Hamburg en de Deense grens zijn ze over een grote afstand druk aan het klussen met de weg. Hier hoeft maar iets te gebeuren en alles staat stil. Het ging gelukkig goed en ik kon in Denemarken mooi rustig aan rijden. Opvallend was de grenscontrole toen ik Denemarken in reed. Volgens mij was dat een gezamenlijke controle van de Scandinavische landen. Er wapperden namelijk een Finse, Zweedse, Deense en Noorse aan de stokken bij de grens. Ook bij de aankomst in Stavanger werd elke auto bekeken. Gelukkig mocht ik ook hier doorrijden.


Oost west, thuis best. Het eerste wat ik gedaan heb is de houtkachel aansteken. Ik had de elektrische kachels allemaal laag gezet toen ik weg ging en het was dus een beetje koud in huis. Nou heb ik een wat bijzondere kachel. Als ik tegen een Noor zeg dat ik een Jotul 4 als houtkachel heb, weet geen Noor wat voor kachel ik heb. Zeg ik daartegen dat ik een Hanna Kvanmo heb dan weet elke Noor wat voor houtkachel ik heb. Hanna Kvanmo was een politica in de 70er tallen.

Als ik vraag waarom de kachel naar haar vernoemt is weten ze het niet echt. Meestal zeggen ze dat Hanna ongeveer de zelfde vorm had als de kachel. Dat wil zeggen vrij stevig van vorm. Hoe dan ook, de kachel is bekend om zijn enorme eetlust en grote warmte afgifte. Als je hem goed opstookt geeft zij tot over 10Kw warmte. Genoeg om de kamer warm te stoken. Helaas, is zij ook zo’n beetje versleten en gaat ook niet erg effectief om met het brandhout, dus deze staat op mijn nog te vervangen lijst.


Ook wil ik iedereen bedanken die een kerstkaartje gestuurd heeft. Erg attent. Helaas, voor diegenen, heb ik besloten om te stoppen met het versturen van kerstkaartjes. Voor mij lopen de kosten als snel op als ik veel kaartjes naar Nederland moet sturen. Tevens stel ik meer prijs op wat meer persoonlijk contact. Een mailtje met hoe het met je gaat of een telefoontje om horen hoe het met je gaat vindt ik veel leuker. En dat mag ook wel op een ander tijdstip dan met de kerst.


Ik begin trouwens steeds kritischer naar de kerst te kijken. Waarom vieren we eigenlijk kerstfeest? Dat is al een vraag waar veel mensen geen antwoord meer op weten. Kerstfeest is van oorsprong nog steeds een religieus feest waar we de geboorte van Jezus vieren. Als ik dan kijk wat we er van gemaakt hebben. Een geldverslindend eet en drink festijn. Om het zo maar even te noemen.

Als ik lees, hoor en zie hoeveel stress sommigen hebben omdat alles perfect moet zijn voor de kerst dan denk ik, moet dat nou? En moeten we alleen met de kerst lief en aardig voor elkaar zijn en aan de medemens denken??? En de rest van het jaar dan???

Natuurlijk is het leuk om Kerst te vieren. Gezellig met familie en/of vrienden. Maar om er nou zo’n drukte van te maken, nou nee.


Dit wordt ook de laatste update van 2016. Nu het jaar zo goed als voorbij is, is het altijd goed om even terug te kijken. Als ik dat doe dan kijk ik tevreden terug. Voor mij is het een positief jaar geweest. Huis gekocht, volop werk gevonden, niet ziek geweest, leuke vakanties gehad, shovel certificaat gehaald en veel nieuwe dingen gedaan en gezien. Kortom het was een goed jaar en ik hoop dat het positieve zich voortzet in 2017.


Wel dat was het voor deze keer. Ik wens je het allerbeste voor 2017 en ik hoop dat je mij blijft volgen via mijn site.


Happy New Year19 december 2016


Ja, even een update schrijven. Meestal gaat dat aardig vlot maar deze keer zal het wel wat meer moeite kosten. De reden hier voor is eigenlijk eenvoudig. Ik heb niet zo veel te schrijven deze keer. Na een update met heel veel plaatjes wordt dit een wat meer normale update.


Met de activiteiten in de kelder ben ik zo’n beetje klaar. Alleen de buiten moet alles nog glad gemaakt worden. Kort gezegd, hier is sinds de vorige update niet veel gebeurd. Dit is eigenlijk ook niet helemaal waar want ik heb alle waterleidingen in de kelder en de tussen etage van isolatie voorzien. Volgens de vorige eigenaar had hij nog nooit last gehad van bevroren leidingen maar ik was er niet gerust op. Ik heb van die speciale ronde buisisolatie gekocht en die overal omheen gedaan. Was nog wel een klus want ik heb in totaal 68 meter isolatie materiaal gekocht en hier is nog een dikke meter van over. Maar goed, ik kan nu met een gerust hart gaan slapen als het vriest. Omdat ik een geïsoleerde waterleiding er niet zo heel spannend uit vond zien zal ik jullie maar niet lastig vallen met foto’s hiervan.


Ook hier in Noorwegen nadert de kerst en wordt hier van alles georganiseerd op kerst gebied. De tuinclub had een avond georganiseerd waar ze een dame hadden uitgenodigd die erg handig is met wilgentenen. Ze kon met wat ander materiaal en wat wilgentenen leuke kerstdecoraties maken. Op de foto staat een soort kerstboompje die van een soort wilde conifeer is gemaakt met een stevig stukje wilgenteen. Verder liet ze nog zien hoe je simpel een krans kon maken en sterretjes van wilgentenen. Verder hadden ze een soort kerstbuffet en natuurlijk de onvermijdelijk verloting.

Hier ben ik heen geweest met wat collega’s van de handschoenen groothandel. Moet zeggen dat het wel erg gezellig was. We waren één van de eersten en gingen als laatste weg.In Haugesund, de big city bij mij in de buurt, hadden ze een kerstmarkt georganiseerd. Hier ben ik met een collega van de bouwmarkt heen geweest. Het stelde niet zo heel veel voor en het weer was ook niet erg kerst. Het regende en dat geeft niet een gezellige kerstsfeer. De meeste tijd hebben we dan, al koffie drinkend, in de tent door gebracht.  Hier onder twee plaatjes.Als laatste kan ik nog melden dat ik ook binnen in huis weer een projectje af heb. Of in ieder geval bijna. Boven heb ik een rij kasten. Deze hadden allemaal wat verschillende kleuren en dat vond ik niet mooi. Ik heb dus alles in de grondverf gezet en de deuren en voorkant hebben nog een laagje glansverf gekregen. Daarna heb ik alles weer ingericht. In de twee rechter kasten zaten al planken in en in de twee linker heb ik er zelf een paar in gespijkerd. Het ziet er nu een stuk beter uit en ik heb nu, eindelijk, weer een aantal dozen kunnen uitpakken.Wel dat was het voor deze keer. Als laatste wil ik je nog prettige kerstdagen toewensen.

Tot de volgende keer.28 november 2016


Deze keer maar eens een update met heel veel plaatjes en wat minder tekst.


Ik begin maar met de wandeling die ik een poosje geleden heb gedaan. We zouden met een clubje van de handschoenen groothandel gaan maar naar mate de weersvoorspelling slechter werd, werd het animo onder de collega’s minder. Uit eindelijk ben ik met één collega op pad gegaan. Het was een redelijke pittige wandeling naar het Morgons meer. Onderweg wat regen gehad maar verder was het goed te doen. Wel een keer lekker, banjeren door de sneeuw. Hieronder de foto’s.


Woensdag voor een week was ik om half zes ’s morgens al op en om kwart voor zes ben ik begonnen met het wegslopen van alle afvoerbuizen in huis.

De loodgieter was er, zoals afgesproken, om half negen en toen was ik net zo’n beetje klaar met het sloopwerk. Ze konden dus gelijk beginnen met het monteren van de nieuwe buizen. Het ging mooi vlot. Om twaalf uur was alles weer aangesloten. Hieronder wat plaatjes van de mooie nieuwe zwarte plastic buizen.
Zaterdag voor een week was hier een cursus traditioneel bakken in het gemeenschapshuis. Aangezien ik wel een beetje hou van bakken en braden had ik mij hier voor opgegeven. Je leerde Lefse en Norlands koeken bakken. Erg gezellig en leerzaam. Voorlopig ga ik er thuis nog niet aan beginnen want dan moet ik eerst investeren in zo’n bakplaat en die staat nog niet op mijn lijstje.

Hier onder wat foto’s van de cursus. De grote ronde koeken zijn de Lefse koeken. Als je die hebt gebakken zijn het grote ronde droge platen. Wil je ze gaan gebruiken dan moet je ze nat maken onder een koude kraan en op een theedoek leggen. Ze worden dan zacht. Vervolgens smeer je er een vulling op en vouwt de koek tot vierkante stukken. De kleinere koeken zijn de Norlands koeken. Deze kun je wel zo opeten. Erg lekker met boter er op.

Diezelfde zaterdag was de koek nog niet op. Ik heb verleden jaar een cursus gedaan om op een shovel, kraan of dumper te mogen rijden. Dat was het theoretische gedeelte. Daarna moet je minstens 40 uur op zo’n machine rijden onder toezicht van een mentor. Ik heb deze uren gemaakt bij de robotboer. Deze gebruikt een shovel om de koeien kuilvoer te geven. Afgelopen zaterdag was er gelegenheid om praktijk examen te doen. Dus na de koekbakcursus ben ik naar Etne gereden om daar examen te doen. En ja, je mag me feliciteren. Ik ben geslaagd. Het was niet zo heel moeilijk. Je moest wat rondrijden en een beetje grond verplaatsen en toen was het goed.

Hieronder eerst een plaatje van de shovel van de robotboer. Daar onder een plaatje van de shovel waar ik examen mee moest doen. Is de officiële benaming voor een shovel, wiellader?Tussen alle activiteiten door heb ik de greppel in de kelder nog weer dicht gegooid. Dit hoort er niet zo moeilijk uit maar hier in de grond is het veel steen en weinig zand. Ik moest buiten dus aardig schrapen om genoeg grond te vinden om de ruimte tussen de stenen op te vullen en een beetje gladde bovenlaag te krijgen. Bij de bouwmarkt heb ik flink veel beton en een specieton gekocht.
Als laatste wat plaatjes van de weer dichte vloer in de kelder. Dit ging nog wel aardig vlot. Drie en een kwart liter water in de speciekuip. Zak met beton er achteraan en dan maar mixen. Ik heb zo’n mixer die je op de boormachine kunt zetten. Ben verder wel aardig tevreden over het resultaat. Nu moet ik buiten de boel nog verder glad maken. Hiervoor moet ik ergens zand opscharrelen en tevens moet ik nog bedenken wat ik zal gaan doen met de berg stenen die ik over heb.

Ik heb bij deze update 24 foto’s gebruikt. Volgens mij is dat een nieuw record.

Wel, dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer.
11 november 2016


Schreef ik de vorige keer nog dat de winter langzaam maar zeker deze kant op kruipt dan kan ik nu schrijven dat de winter is gearriveerd. ’s Nachts dook de temperatuur richting -10 en overdag is die de laatste dagen ook niet meer boven nul geweest. Op dit moment is de koude golf alweer zo’n beetje voorbij. Ben benieuwd of dit een voorbode was voor een koude winter.

Was wel even lekker dat koude weer. Beter in ieder geval dan het weer wat we voor de koude golf hadden. Harde wind uit het noorden bij een graadje of drie. Dat was pas echt koud als je buiten kwam. Bij de -10 was het in ieder geval bijna windstil en was het buiten veel beter te harden.


Wat heb ik zoal gedaan de laatste tijd. Nou, eigenlijk best wel veel maar niet alles was even leuk. Om maar met het positieve te beginnen. Vorige week heb ik samen met een collega van de bouwmarkt een inspiratie avond bezoekt bij een bouwbedrijf met winkel.(dus ja, de concurrent)


In Noorwegen hebben we een programma dat Tid for Hjem heet. Vrij vertaald, tijd voor thuis. Je kunt je aanmelden voor het programma en dan komen ze bij je een keuken, kamer, kelder of iets dergelijks opknappen. Nadeeltje is wel dat je zelf een week lang ergens anders moet gaan slapen en zij grotendeels beslissen hoe het er uit komt te zien. Voor zover mij bekend betaal je zelf de materialen en zij doen dan het werk. Je moet trouwens wel op de TV willen. Het programma is erg populair hier in Noorwegen mede door de gezellige en ongedwongen houding van de mensen die aan het programma meewerken.

Voor plaatjes van hun opknap projecten kun je kijken op: Tid for Hjem


De schilder die mee doet in dat programma zou een voordracht houden bij het bouwbedrijf. Dat was de hoofdreden om mij aan te melden voor de avond. Ik werd op de avond positief verrast. Dacht dat het zo’n standaard avond zou worden waar je een beetje alles kon bekijken wat ze te bieden hadden.

Maar nee, bij binnenkomst werd gecontroleerd of ik op de lijst stond, dat was dus het geval. Vervolgens kreeg ik een glas champagne en een meter verder kreeg ik een papieren tas met allerlei reclame folders en hebbedingetjes. Verder hadden ze een quiz georganiseerd waarbij, hoe kan het anders, alle stands bij langs moest om de antwoorden te vinden. Verder had je nog een lot in de tas zitten.


De voordracht van de schilder was ook erg leuk en goed. Het ging over gezelligheid in huis. Hij was grappig, had een leuke presentatie, kon zingen en demonstreerde zijn schilder kunsten. De voordracht duurde ruim anderhalf uur wat ik ook wel weer knap vond. Na de schilder volgde de prijs uitreiking en was er de loterij. De hoofdprijs was een houtkachel voor buiten ter waarde van ongeveer 2000 euro. Ik vond hem wel erg mooi en hij zou ook prima op mijn terras passen. Maar helaas, ik was niet de gelukkige. Al met al een erg gezellige avond. Voor de verandering had ik geen zin om mijn camera mee te nemen dus van dit onderwerp geen foto’s.


Wat minder leuk was, was dat ik vrijdag voor een week in de kelder liep en zag dat er water op de grond lag. Ik stond er even bij en wist niet wat ik er van denken moest maar al snel drong het tot me door dat dat water uit de wasmachine was die op dat moment aanstond.

Na even verder gekeken te hebben kwam ik al snel tot de conclusie dat de rioolbuis tussen mijn huis en de septictank verstopt zat. Nu heb ik erg vriendelijke buren en daar kon ik een hogedrukspuit lenen met zo’n riool ontstoppingsslang. Hier mee geprobeerd de boel los te maken. Eerst via de septictank en later via een opening in de kelder. Helaas zonder resultaat. Op de foto hier naast zie je de zooi in de kelder na de poging. Waar de bruine kleur vandaan komt zal je wel duidelijk zijn.Gelukkig had de zelfde vriendelijke buurman ook nog een graafmachine en op zaterdagmiddag hebben we buiten de buis opgegraven. Helaas konden we niets vinden. Het rare was wel dat als ik in de kelder water in de buis liet lopen dat gewoon verdween. Conclusie, behalve dat de buis ergens verstopt zit, is die ook nog ergens lek. Afgelopen zondag heb ik weer een poging gedaan om de buis los te krijgen met mijn nieuw gekochte ontstoppingsslang.

Deze slang was iets langer dan die van de buurman en hiermee lukte het om de verstopping op te heffen. Maar omdat er ook ergens een lekkage zat heb ik maar besloten om ook in de kelder de buis bloot te leggen om te kijken waar de lekkage zit. Dit houdt dus in dat de betonvloer er aan moet geloven. Gelukkig kon ik bij een collega een betonzaag met benzinemotor lenen. Grote voordeel was dat je er een waterslang op aan kunt sluiten zodat de hele kelder niet vol stof komt te staan. Met die zaag ging het snel. Ik was om negen uur begonnen en om twaalf uur was ik al klaar. De conclusie was dat de stenen buis op twee plekken lek was. Die moet dus vervangen worden.


Afgelopen week de loodgieter op bezoek gehad. Ik heb in al mijn wijsheid maar besloten dat ik de oude ijzeren rioolbuizen die van de woonetage naar de kelder lopen er ook uit moeten. Dit moet vroeg of laat toch gebeuren en aangezien nu alles los lig dan maar alles in één keer. Komende week woensdag komt de loodgieter weer en dan moet alles in één dag vervangen worden. Of dat gelukt is lezen jullie in de volgende update. Hieronder nog wat plaatjes van het huis en de kelder.