Update 19 november 2023
Deze update ga ik eens anders beginnen. De laatste tijd heb ik een update altijd beëindigd met foto’s van mijn vakantie in Duitsland. Deze keer doen we het anders. Ik ga beginnen met foto’s van mijn vakantie in Duitsland. De foto’s zijn van mijn laatste wandeling in Oberstdorf en gaat van Brigsau naar Oberstdorf. Ik heb ’s morgens de bus genomen naar Birgsau om van daar uit weer terug te wandelen naar Oberstdorf. Brigsau was het startpunt van mijn drie daagse wandeling over de Heilbronner weg. Ik ben expres vroeg begonnen om de 30 graden in de middag te ontlopen. Nu was ik om ongeveer om twee uur ’s middags terug op de camping. Daar heb ik de rest van de dag onder dak in de schaduw door gebracht. Fijn met warm en droog weer maar als het over de 30 graden gaat doe ik liever rustig aan.
Op de terug weg naar Oberstdorf kwam ik ook nog een skischans tegen die open was voor publiek. Een mooie kans om eens boven op zo’n ding te gaan kijken. Het naar boven gaan ging erg gemakkelijk. Namelijk met een lift. En daar kon ik genieten van een mooi uitzicht en de baan naar beneden.
Hier onder de plaatjes.
Als ik het dan toch over uitzichten heb dan veranderd het uitzicht naast mijn huis ook steeds een beetje. Ze hebben nu het fundament voor het huis gestort en de muren van de garage gestort. Het maken van de bekisting ging in één dag. De dag erna werd er beton gestort en de dag daarna werd de bekisting alweer verwijderd. Dit ging dus erg snel.
Volgens mij word het zo langzamerhand wel een erg duur huis. Er staat al minstens een maand een graafmachine en vaak twee. Tel daar bij op de boormachine die de gaten voor de explosieven geboord heeft en alle uren die de mensen maken.
Nu zijn ze druk met het graven van een gleuf langs de weg. Daar moet de rioleringsbuis van en waterleiding naar het huis in komen te liggen. En ook daar staan weer twee graafmachines en een boormachine.
Hier onder een paar plaatjes.
Ik heb een poosje geleden geschreven dat de echtgenoot van een voormalig staatsminister handelde in aandelen. Aangezien hij getrouwd was met de staatsminister kon hij dus al van besluiten weten die nog niet openbaar waren maar na openbaring wel van invloed konden wezen op de aandelen van bepaalde bedrijven. Handig als je van te voren weet of aandelen van bepaalde bedrijven omhoog of omlaag gaan. De politie heeft de zaak onderzocht om te kijken of ze de echtgenoot konden aanklagen voor handel in aandelen met voorkennis. Maar je raad het al. Hij is getrouwd met de vorige staatsminister dus volgens de politie was het niet mogelijk om te bewijzen dat hij handelde met voorkennis. Zaak gesloten.
Zat ik een poosje geleden een aflevering van Keuringdienst van waren te kijken. Deze keer ging het over aardappels. En vooral om wat er op de zakken stond. Hier stond namelijk beschreven waar je de aardappels voor kon gebruiken en hoe lang je ze moest koken. Grappig om dan te zien dat bijna alle aardappels van hetzelfde ras zijn. Alleen de ene keer moet je ze 8 minuten koken en op een andere zak staat dat je ze 15 minuten moet koken.
Hier in Noorwegen staat nog gewoon de naam van het aardappelras op de zakken. En mag je zelf uitzoeken waar je ze voor kan gebruiken.
Wat het beste systeem is weet ik niet. Beide zal wel zijn voor en nadelen hebben.
Verder gaat het hier zijn gangetje. Over het weer mogen we de laatste tijd niet klagen. We hebben mooi rustig winterweer. Weinig wind, bijna geen regen en de temperatuur schommelt om het vriespunt. Mooi weer om buiten bezig te zijn. Dat heb ik gisteren dan ook maar gedaan. Ik heb de motorzaag maar eens aan geslingerd. Toen dat gelukt was heb ik in het bos naast mijn de huis de drie hoogste bomen omgezaagd. Dit om te voorkomen dat ze teveel zon tegenhouden. Tevens zaag ik ze liever nu om want nu zijn ze nog niet zo groot. Laat je ze te groot groeien dan wordt het lastig om ze neer te leggen zonder schade aan mijn tuin.
Verder ben ik erg tevreden met de tuin. Het ziet er een stuk beter uit en alles ligt er bij zoals ik in gedachten had. Ik zal binnenkort eens een paar plaatjes schieten van de tuin zoals die er nu bij ligt.
Aangezien ik nog steeds lid ben van de boerenbond heb ik van deze club ook maar de jaarvergadering bezocht. Dat ik meestal niet zo heel interessant maar je spreekt weer wat mensen die je niet zo vaak ziet. Verder is het veel officieel papierarbeid. Het beste van die avond was het eten. Hertenvlees stoofpot met aardappels en groente. Erg lekker.
En ja, ik kon het weer niet laten. Ik zag op facebook een cursus voorbij komen. Ik heb er even over nagedacht en toen dacht ik: ja, ik meld me aan.
In dit geval was het een cursus pizzabakken. Dat leek me wel leuk. En dat was het ook.
Het was wel een pizza bak cursus op hoog niveau. De cursus werd gegeven door de zelfde mensen van het Pop Up pizza bedrijf waarover ik in de vorige update heb geschreven. De cursus was bij hun in de keuken en kamer. Gelukkig waren er maar vijf deelnemers dus dat paste gemakkelijk.
De cursus begon met tekst en uitleg over alle apparatuur en accessoires die hij gebruikte in zijn Pop Up pizza bedrijf. Daarna ging het over ingrediënten, sauzen en beleg. Daarna wees die ons hoe die deeg maakte voor de bodem. Hier werden we er weer op gewezen dat het belangrijk is dat je nauwkeurig werkt. Hij hield zelfs de temperatuur van het deeg, wat die aan het kneden was, in de gaten met een infrarood temperatuurmeter. Deze temperatuur mocht op het eind niet hoger zijn dat 22 graden. Gebeurde dat dan werd het deeg niet zo goed. Wil je trouwens een goede bodem hebben dan moet je het deeg al twee of drie dagen van te voren klaar maken en laten koud rijzen in de koelkast.
Als laatste mochten we zelf proberen pizza bodems te maken. Natuurlijk behoren die mooi rond te zijn maar dat lukte mij nog niet helemaal. Deeg had die al klaar gemaakt en saus en beleg stond op de tafel. Leef je uit.
Hij had trouwens een speciale pizzaoven die maar liefst 450 graden warm was. Schoof je je pizza er in dat was die met twee minuten klaar.
Al met al een leuke, gezellige en leerzame pizza avond.
Het valt niet mee om foto’s te maken als je aan het pizzabakken bent maar hieronder een paar plaatjes. Ook van de ingrediënten die gebruikt werden. En voor diegene die op Facebook zit kun je ze vinden onder Pop up pizza.
En als we het toch over cursussen hebben. Ik ben, zoals ik al vaak geschreven heb, bezig met een cursus hoe je een video moet maken. Hier ben ik de afgelopen twee weken druk mee geweest en het resultaat is een korte video over mijn wandeling naar de top van de Låklinuten. Ik schreef altijd over mijn favorite wandeling naar de Løklinuten maar ik moet nu inzien dat die naam niet klopt. Het is Låklinuten. Dat staat ook overal op de bordjes en ik zie nu dat die ook op het internet zo heet. Dus van nu af heet mijn favoriete topje Låklinuten.
Ik voor de video een wandeling gemaakt naar de top en links en rechts wat filmpjes geschoten. Deze heb ik aan elkaar gezet, ingekort en tekst en muziek bij gezet. Nu hoop niet dat je een professionele video verwacht. Dat is het nog lang niet. Ik zie heel veel fouten en foutjes. Maar het begin is er.
Hier onder de video.
Probleempje is wel dat mijn computer veel moeite heeft met alles wat die moet doen als ik met het video bewerking bezig ben. Nu is deze al tien jaar oud en niet de snelste meer. Ik ben dus aan het rond kijken naar een nieuwe. Maar met de eisen die ik heb gaat dat nog een duur grapje worden.
We zien wel even wat het wordt. Tot nu toe vindt ik werken met video’s leuk en uitdagend.
Nu heb ik, geloof ik het meeste wel geschreven. En dus is het zoals altijd.
Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.