Update 2 februari 2025
Ja, tijd om een update te schrijven. De laatste is alweer drie weken geleden.
Nog wat gedaan, ja, genoeg. Maar niets waarvan ik foto’s kon maken of kan laten zien.
En wordt dit dus een update zonder foto’s. Gelukkig heb ik genoeg te schrijven.
Het eerste wat ik heb gedaan na de laatste update is het bijwonen van een lezing. Ik heb in totaal drie lezingen bijgewoond over tuinen. Dit om mijn kennis over tuinen en groentetuinen wat op te frissen, wat nieuws te leren en om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.
De eerste ging over hoe je planten en groenten kunt verbouwen in potten, emmers en specie kuipen. Leuk en interessant en ik heb weer wat ideeën opgedaan. De beste was wel dat je in oude grond in potten van vorig jaar heel goed één jarige zomerbloemen kunt zaaien. Die groeien het best in wat oude arme grond.
Ook werd de trend van vorig jaar nog even aan getipt. Dat was magnetron popcorn in potten zaaien. Je krijgt dan een pot met mooi groen gras. Het is natuurlijk mais wat er groeit maar dat is een soort gras.
De tweede lezing was voor mij het meest interessant. Deze was van Dag Jørund Lønning. Dat is iemand die veel kennis heeft over wat er onder onze voeten gebeurd. Oftewel, kennis van bacteriën en schimmels in de grond. Helaas zijn al zijn internetsites in het Noors maar wie toch graag wat meer wil weten kan op deze site kijken. https://komposten.no/
Hem werd gevraagd of hij een boek over tuinen en tuinieren kon schrijven. Nu heeft hij een speciale manier van schrijven en wou niet een standaard boek schrijven met allerlei schema’s. Hij wou wat schrijven over hoe je goede grond kunt krijgen in je tuin.
Nu had hij toevallig net een huis gekocht met een flinke lap grond en al rondwandelend in de tuin bij zijn nieuwe huis zag hij wat dingen die hem aan het denken zette.
Bij zijn nieuwe huis zag hij achter in de tuin een grote rots boven de grond uitsteken. Boven op die rots lag een laag van ongeveer 20 centimeter grond. Boven op die rots groeiden in die 20 centimeter grond enkele grote naald en loofbomen, verschillende struiken, en veel bodem bedekkende planten. Zijn gedachten waren van, hoe is het mogelijk dat er zoveel groeit op zo weinig grond zonder dat het bemest wordt. In onze groentetuin moeten alle groenten voorzien van allerlei soorten mest en groeibevorderende stoffen om de groenten te laten groeien.
Je kunt het wat algemener trekken. Waarom groeit en bloeit alles in een bos zonder dat het bemest wordt en waarom moeten we alles in de tuin bemesten om het te laten groeien en bloeien?
Een ander ding wat hem opviel dat hij heel veel zevenblad in de tuin had. Dat is een soort onkruid wat je bijna niet kwijt raakt. En daar kan ik over meepraten. Alleen op de grens van zijn tuin, daar waar de tuin overging in bos, was geen zevenblad meer te zien. De vraag is dan: waarom groeit zevenblad wel in mijn tuin en niet in het bos. Ook zuring en brandnetels zie je niet in het bos.
Het antwoord zit hem in de grond. Als je grond vol zit met goede bacteriën en schimmels en je hebt genoeg diversiteit boven de grond dan regelt de natuur het bemesten zelf. Heb je dat niet dan groeit alles slecht en om er dan toch wat groei en bloei te krijgen dan moet je bemesten. Zevenblad, zuring en brandnetels zijn typische planten die het best groeien in grond met veel stikstof. In het bos zit er weinig stikstof in de grond en daarom zie je die bijna niet in het bos.
Volgens Dag Jørund zit in een handvol goede grond ongeveer 1 triljoen levende organisme. En 1 triljoen is een 1 met 18 nullen.
De laatste lezing die ik bezocht heb ging wel over hoe je groenten kunt verbouwen en waar je aan moet denken als je dat doet. Deze dame had veel goede tips en ideeën maar het meeste wist ik al wel. Twee dingen die ze vertelde wil ik nog wel proberen. Dat is tomaten verbouwen. Je kunt tomaten struiken krijgen/kopen die niet hoog groeien. Hier groeien dan cherrytomaten aan.
De andere tip had ik al eerder gehoord maar was ik vergeten Dat is namelijk dat je van brandnetels eenvoudig een goede groente bemester kunt maken. Dat wil ik dit jaar ook proberen.
En om het tuinverhaal maar helemaal af te ronden heb ik ook de cursus Permacultuur die al jaren op mijn computer staat eens door gelezen. En daarmee heb ik meer dan genoeg inspiratie en ideeën voor het komende tuinjaar.
Tussen al dat tuin gedoe door is het ook nog gelukt om mijn fotoboek van Australië af te maken en op te sturen. Ik kan hem morgen ophalen en ben zeer benieuwd naar het resultaat.
Ook heb ik nog een boerenbijeenkomst bijgewoond, een speelavond in het buurthuis bijgewoond, op bezoek geweest en bezoek gehad, diverse keren hardgelopen en natuurlijk gewerkt en het huishouden gedaan.
En daar tussen door heb ik de douchecabine in de badkamer nog vervangen. De oude was versleten. De thermostaat kraan werkte niet goed meer en lekte. Tevens zag die er ook wel erg versleten uit.
Het heeft me wel een vrijdagavond en bijna een hele zaterdag plus een uurtje hulp van de buurman gekost om het voor elkaar te krijgen. De bouwtekening was niet zo heel erg duidelijk en er moest nog redelijk wat geschroefd worden. Maar het resultaat is naar wens. Kan weer lekker douchen.
Ook moet je net als alle inwoners van Bjoa even de vingers kruisen voor een goed afloop.
Ik heb al geschreven dat de gemeente heeft besloten om de lagere school in Bjoa neer te leggen. Nu heeft een groep ouders het initiatief genomen om hier een Montessori school te stichten.
Ze hebben daar voor een aanvraag ingediend bij de desbetreffende instantie. Die kijkt erna en gaat met een advies naar de gemeente. Die moet dan besluiten of ze de aanvraag goedkeuren of niet. Mochten ze het goedkeuren dan kan de school in Bjoa openblijven. En daar hoopt natuurlijk iedereen op.
Omdat ik verder geen foto’s heb voor bij deze update heb ik als hoofdfoto maar een foto genomen die ik begin januari gemaakt heb. Die laat mijn vogelvoerplek in de sneeuw zien.
En daarmee heb ik wel ongeveer het meeste geschreven. Toch nog bijna twee A4’tjes vol. Ik weet niet of het lukt maar ik hoop dat ik de volgende keer ook weer wat foto’s bij de update kan zetten. Zonder is een update wel wat saai. Die volgende update gaat ook weer over drie weken komen. Het ziet er niet naar uit dat ik over twee weken al weer voldoende te schrijven heb.
Oftewel, dat was hem voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.