Update 9 januari 2019
En dit wordt dan de eerste update van 2019. Ik hoop dat iedereen het jaar goed is begonnen en zonder vuurwerk schade 2019 is ingerold.
Zelf ben ik eerst op oudejaarsdag nog een paar uur wezen werken. Het uitzitten heb ik bij vrienden hier in de buurt gedaan. Moet wel eerlijk bekennen dat ik er niet zo heel veel zin aan had om daar heen te gaan maar zoals wel vaker ben ik achteraf blij dat ik gegaan ben. Vond het er erg gezellig en het was 2019 voor dat ik er erg in had. Om half twee hield ik het voor gezien. Ik was oudejaarsdag al om half zes uit bed en dan heb je het om half twee wel gehad. Ik heb dan ook prima geslapen.
En ja, eigenlijk veranderd er niet zo veel ook al leef je nu in een ander jaar. De huishoudelijke klusjes gaan gewoon door. Eten koken, wasjes draaien, schoonmaken, parkieten pesten enzovoort enzovoort. Ik ben inmiddels ook weer begonnen met het omzagen van bomen die ik dan weer kan verwerken tot brandhout. Ik heb nog een flink aantal tijd voor tijd uren staan. Overuren van mijn werk die ik op kan nemen als vrije tijd en die wil ik gebruiken om brandhout te maken. Enkele dagen flink tekeer gaan met de motorzaag en dan heb ik wel voldoende. Het brandhout maken doe ik op de zelfde plek als vorig jaar. Daar staat nog genoeg. Er volgen vast nog wel een keer een paar plaatjes.
De laatste actie die ik in 2018 heb gedaan is het snoeien van een paar bomen. Dit waren in dit geval geen bomen van mij zelf maar van de gemeente. Ze staan aan de oostkant van mijn huis en worden nu zo groot dat ze de zon van het terras houden. Nu kun je wel bij de gemeente gaan lopen zeuren dat ze die bomen moeten verwijderen maar dat wordt dan waarschijnlijk weer zo’n langdurig proces. Zelf doen dan gaat het veel sneller. Nu vond ik het wel wat brutaal om zonder toestemming te keer te gaan met de motorzaag dus ik ben eerst braaf naar de gemeente gegaan om toestemming te vragen. Dit was geen enkel probleem. Er wordt geregistreerd wie je bent, waar je gaat zagen, je krijgt het verzoek om alles netjes achter te laten en succes verder.
Ik wou de bomen niet helemaal verwijderen dan wordt het ook weer zo kaal. Ik had dus het plan opgevat om de ladder tegen de boom te zetten en goed vast te knopen. Vervolgens met de motorzaag naar boven klimmen om zo de top uit de boom te halen. Het is allemaal gelukt maar ik moet wel bekennen toen ik boven op de ladder stond met de ronkende motorzaag in mijn handen vond ik het plan toch niet zo geweldig. Het is, zoals al geschreven, allemaal gelukt en nu is het afwachten hoe de boom reageert en hoe die weer uitgroeit. Mocht het helemaal niks lijken dan kan ik ze altijd nog omleggen.
Hieronder nog wat plaatjes van de snoei werkzaamheden.
Verder is hier niet zoveel gebeurd. Maar ik had afgelopen weekend weekendwacht op mijn werk en dat gaf mij mooi de gelegenheid om wat foto’s te maken. Deze keer heb ik foto’s gemaakt van het voersysteem dat we gebruiken om de vissen te voeren. Want dat doen we natuurlijk niet met de hand.
Hiernaast zie ze een foto van dek op het ponton. Het ponton heeft vier silo’s van 50.000 kilo. Ja, inderdaad in totaal kunnen we dus 200.000 kilo visvoer bergen.
Het ponton heeft ook vier grote blazers. Hiernaast zie je er twee. Die blazen het voer via lange slangen naar de ringen.
Om het voer in de slangen te krijgen zit er onderaan de silo’s een vijzel die het voer in een trechter transporteert. De omwentelingen van de vijzel worden geregistreerd en bij elke omwenteling valt er vanuit de vijzel een aantal grammen visvoer in de trechter. Zo kunnen we bijhouden hoeveel er gevoerd wordt.
Onder in de trechter zit een schoepenwiel die langzaam ronddraait. Dit is een beetje lastig te verklaren maar via het schoepenwiel komt het voer in de luchtslang die het voer naar de ring transporteert zonder dat er lucht uit de slang ontsnapt. In het ronde ding onder de kleine trechter zit het schoepenwiel en de slang/buis die daar onderdoor loopt neemt dan het voer mee.
We hebben vier silo’s met voer en zeven ringen met vis. Om toch elke ring voer te kunnen geven heeft elke silo een verdeler. Hier kun je de voerslangen van meerdere ringen aanknopen en een mechanisme binnen in zorgt er dan voor dat je het voer naar verschillende ringen kunt blazen.
Binnen in de ring ligt een verspreider. Door de vorm van de uitloop gaat die door de lucht die er uitkomt rond draaien en het voer dat met de lucht mee komt wordt dan verspreid.
Alles wordt via een programma op een computer aangestuurd. Hier kun je instellen hoeveel en hoelang elke ring gevoerd moet worden. Dit doen we niet zelf. Het voeren gebeurd centraal vanuit het hoofdkantoor van Osland.
Als laatste nog twee plaatjes van het ponton.
Wel dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer maar weer.